Menu Zavřít

KOMORA NESOUHLASÍ S NOVELOU ZÁKONA

21. 11. 2005
Autor: Euro.cz

HOSPODÁŘSKÁ KOMORAOd začátku příštího roku začne platit novela zákona o daních z příjmů, díky níž dojde ke snížení daní některým příjmovým skupinám obyvatel. Sociální demokracie, která prosadila toto opatření i přes počáteční odpor opozice, tak udělala gesto, které nelze než nazvat předvolebním.

HOSPODÁŘSKÁ KOMORA

Od začátku příštího roku začne platit novela zákona o daních z příjmů, díky níž dojde ke snížení daní některým příjmovým skupinám obyvatel. Sociální demokracie, která prosadila toto opatření i přes počáteční odpor opozice, tak udělala gesto, které nelze než nazvat předvolebním. Gesto, které by mělo přesvědčit váhavého voliče nižší či střední příjmové skupiny o tom, která ze stran to s ním vlastně myslí upřímně nejlépe.

Naše vláda si to ale uměla velmi dobře spočítat. Původní předpoklad na výběr daní bude v letošním roce pravděpodobně překročen o úctyhodných dvacet miliard korun, a to díky loňským změnám v sazbách DPH. Pokud tedy nyní snížením daní bude vybráno o 14 miliard korun méně, státní kasa na tom škodná nebude.

Druhý argument, který mě nutí nesouhlasit s předloženým zněním novely zákona, je fakt, že nebude mít absolutně žádný vliv na rozvoj ekonomiky. Je to opravdu pouhé gesto, jehož jediným efektem je to, že ušetří vybraným skupinám obyvatel několik set korun měsíčně, což jim ale ve výsledku nepostačí například ani na pokrytí zvýšení cen energií.

Proti vstřícnému kroku vůči lidem s nižšími příjmy nemohu říct ani popel, musím se ale zeptat, proč tato selekce. Za nešťastnou považuji sociální politiku, která dnes v mnohém překračuje zvyklosti a pravidla platná v ostatních státech starého kontinentu a která se stala alfou a omegou priorit této vlády. Tato politika nemotivuje lidi k tomu, aby byli více aktivní, aby si zvyšovali kvalifikaci, průběžně se vzdělávali, více pracovali a více vydělávali. To deklaruje právě znění novely tohoto zákona, která jasně ukázala, které skupiny jsou pro tuto vládu prioritní, komu je ochotna tak trochu přilepšit. Novela také deklaruje, že v tomto státě není žádoucí příliš se drát dopředu, protože tam už jsou ti, kteří se musí postarat sami.

BRAND24

Tento přístup považuji za vysoce nebezpečný. Při vnímání tohoto kroku v kontextu s dalšími, se záměr současné vlády zdá jasný. Česká republika má být výspou nemotivujích sociálních dávek a úlev, ačkoli právě od tohoto modelu se již nějaký ten pátek celá Evropa odvrací. 

Jaromír Drábek, prezident Hospodářské komory ČR

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).