Menu Zavřít

Komora bude ještě razantnější

2. 6. 2008
Autor: Euro.cz

NOVÝ PREZIDENT HOSPODÁŘSKÉ KOMORY PETR KUŽEL - Za podnikatele začíná lobbovat nový šéf Hospodářské komory. Petr Kužel slibuje, že pod jeho vedením bude o podnikatelích slyšet mnohem víc než dosud. Větší podporu chce vybojovat pro živnostníky.

Pokud se povede dobře nám, podnikatelům, povede se dobře i této republice. To vzkázal jen pár minut po svém zvolení nový prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel (46) politikům. Zároveň vytyčil své dva cíle pro další fungování této instituce. „O komoře by mělo být ještě víc slyšet a měli bychom být víc u rozhodování o ekonomice této země,“ vysvětluje Kužel. Zvláštní pozornost a podporu chce věnovat živnostníkům. „Jsou oporou celé ekonomiky nejen v České republice, ale v celé Evropské unii,“ říká.

Podnikatele bude víc slyšet

Po šesti letech tiché zákulisní diplomacie bývalého prezidenta Jaromíra Drábka tak podnikatelé pravděpodobně hodlají zvýšit tlak na vládu, zákonodárce i odbory. „Reformy nakonec zaplatíme my, přesto se dnes bouří odboráři. Musíme se už taky naučit nahlas se ozvat,“ řekl Profitu jeden z více než 250 účastníků 20. komorového sněmu.

Přitvrzení nepřímo potvrdil i odstupující prezident. „Za uplynulých šest let bylo vykonáno mnoho, komora si našla své místo. Věřím, že v tomto duchu, byť třeba jinými cestami a novými postupy, bude komora pokračovat,“ uzavřel své působení Drábek, který už na žádnou funkci nekandidoval.

Kuželovo zvolení nebylo žádným překvapením. Už proto, že šlo o jediného kandidáta na nejvyšší funkci. Z 252 odevzdaných hlasů delegátů sněmu hlasovalo pro Kužela 215, dvaatřicet delegátů bylo proti, pět odevzdaných hlasů bylo neplatných. Mezi viceprezidenty vystřídal Kužela delegát Jan Novotný z Karlových Varů. Zbývající čtyři jména zůstala nezměněna, viceprezidenty komory byli pro další tříleté období zvoleni opět Zdeněk Somr, Jan Wiesner, Pavel Bartoš a František Holec.

Hospodářská komora letos slaví 15 let od svého vzniku. Sdružuje 14 tisíc podnikatelů, kteří zaměstnávají přibližně dvě třetiny práceschopného obyvatelstva země. Komora je v regionech zastoupena 14 krajskými hospodářskými komorami a okresními hospodářskými komorami, které působí v sedmi desítkách měst a obcí. Oborovou část komory tvoří osmdesát živnostenských společenstev.

Potravinářská komora zeštíhlí

Změny zasáhly od tohoto měsíce i Potravinářskou komoru. Další čtyři roky zůstane v jejím čele dosavadní prezident Miroslav Toman (48). Ten je v čele komory od roku 2007. V minulosti byl náměstkem ministerstva zemědělství, kam ho přivedl ministr Jaroslav Palas. Po odchodu z rezortu pracoval ve firmě rodiny Tomanových Agrotrade, která působí v zemědělství a potravinářském průmyslu. Je synem stejnojmenného předlistopadového českého a federálního ministra zemědělství.

BRAND24

Nové představenstvo bude mít pro následující čtyřleté období 26 místo dřívějších 44 členů. V novém představenstvu nechybí majitelé a zástupci nejvýznamnějších potravinářských podniků v České republice. Jeho členy jsou například generální ředitel Madety Milan Teplý, generální ředitel TTD Dobrovice Oldřich Reinberger nebo výkonný ředitel Agrofertu Petr Cingr. K hlavním cílům Potravinářské komory v následujícím čtyřletém období patří zejména podpora spotřeby domácích potravin a značky Klasa. Bude zároveň usilovat o prosazování zákona o významné tržní síle.

Potravinářská komora vznikla v roce 2000. Jejím cílem je zejména hájit zájmy domácích potravinářů. Komora reprezentuje přibližně 85 procent firem z výroby potravin, nápojů a zpracování zemědělské produkce.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).