Menu Zavřít

Komise předložila návrh společné energetické politiky

13. 3. 2006
Autor: Euro.cz

Evropská komise minulý týden učinila první krok ke společné unijní energetické politice. Navrhla jednotný postup vůči vnějším dodavatelům energie do Unie a dokončení uceleného vnitřního trhu s energiemi. Důraz položila také na úspory energie, na boj proti klimatickým změnám, na podporu obnovitelných zdrojů.

Vyhlásila také, že je načase se v Evropě bavit o budoucnosti jaderné energetiky.

BRAND24

„Zelenou knihu“ předloženou komisařem Andrisem Piebalgsem projednají poprvé ministři členských zemí tento týden a bude jedním z hlavních podkladů pro práci summitu 23. až 24. března. Pokud dostane zelenou od vlád a Evropského parlamentu, navrhne Komise rozsáhlé koordinační a legislativní kroky na úrovni Unie.

„Jsme v novém energetickém století. Poptávka roste, zásoby se tenčí a globální ovzduší se mění. Evropa si nemůže dále dovolit 25 různých nekoordinovaných energetických politik,“ řekl na tiskové konferenci předseda Komise José Barroso. Popsal novou strategii jako trojúhelník složený z udržitelnosti, konkurenceschopnosti a bezpečnosti: „Chcete-li to vyjádřit zeměpisnými pojmy, řekl bych Kjóto-Lisabon-Moskva.“

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).