Menu Zavřít

Komise chce konkurenci na trhu platebních karet

18. 4. 2006
Autor: Euro.cz

Na trhu platebních karet v Evropské unii chybí konkurence, na což obchodníci i spotřebitelé zbytečně doplácejí přemrštěnými poplatky. Ty se navíc mezi jednotlivými státy Unie liší, v některých případech dokonce velmi výrazně. Jako výsledek prvního závěru z šetření bankovního sektoru to oznámila Evropská komise.

BRAND24

„Obchodníci v České republice, Maďarsku a Portugalsku musí v průměru odvádět na poplatcích za přijetí karet MasterCard/Visa 2,5 až 3,1 procenta z celkové hodnoty transakcí. To je třikrát až čtyřikrát více než ve Švédsku, Finsku a Itálii,“ uvádí se v předběžné zprávě Komise. Tyto poplatky maloobchodníků až o 2,5 procenta zvyšují ceny, které platí spotřebitel.

Zástupci asociace Visa ale z New Yorku vzkázali, že rozdíly v poplatcích v jednotlivých zemích Evropské unie závisí na mnoha faktorech. „Záleží na úrovni vyspělosti trhu, jeho velikosti i povaze různých produktů v jednotlivých zemích,“ uvedla Visa. MasterCard dodal, že už dobrovolně sáhl k některým změnám, aby v odvětví podpořil konkurenci.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).