Menu Zavřít

Komerční bance vzrostl čtvrtletní zisk téměř o šest procent na 3,2 miliardy

3. 5. 2019
Autor: Martin Pinkas/Euro

Komerční bance vzrostl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 5,9 procenta na 3,2 miliardy korun. Bance v prvních třech měsících letošního roku stouply i celkové výnosy, a to o 5,1 procenta na osm miliard korun.

Banka v úvodním čtvrtletí navýšila poskytnuté úvěry o čtyři procenta na 637,3 miliardy korun. Klienti si více půjčovali na bydlení a stoupl i zájem o spotřebitelské úvěry. Vzrostl také objem půjček podnikům a korporacím. Vklady klientů stouply bance meziročně o 4,5 procenta na 826,1 miliardy korun.

„Finanční výsledky za první čtvrtletí roku potvrdily pozitivní linii celkových výnosů, a to především díky čistým úrokovým výnosům,“ zhodnotil výsledky za úvodní čtvrtletí předseda představenstva a generální ředitel KB Jan Juchelka. čisté úrokové výnosy stouply oproti předchozímu roku o 9,2 procenta, a to díky nárůstu úvěrů i vkladů a vyšším úrokovým sazbám.

„Výsledky vnímáme mírně negativně. Vyjma čistého úrokového výnosu a nižších nákladů na riziko zaostala KB na všech úrovních hospodaření za tržními odhady i naší projekcí. Negativně vnímáme zejména slabší poplatkové výnosy,“ uvedl analytik Fio banky Michal Křikava na webu Akcie.cz.

Provozní náklady KB vzrostly v prvním čtvrtletí o 3,2 procenta na 4,2 miliardy korun. Personální i ostatní provozní náklady rostly podobným tempem. Rychlejší růst mezd banka částečně kompenzovala poklesem průměrného počtu zaměstnanců o téměř čtyři procenta na 8167.

Hlavním majitelem KB, která patří mezi největší tuzemské peněžní ústavy, je francouzská Société Générale s podílem 60,4 procenta. Koncem dubna schválili akcionáři banky výplatu dividendy 51 korun na akcii před zdaněním.

BRAND24

Dále čtěte:

Jak platí ČNB: Rusnok si loni vydělal 5,5 milionu, nováček Michl 235 tisíc za měsíc

Rusnok: Dali jsme bankéřům dáreček

Nová vlna českého byznysu: Expanduj, dokud můžeš

 Nová vlna českého byznysu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).