Menu Zavřít

Komentář: V Praze už se domakalo. Politika není reality show

13. 11. 2015
Autor: ČTK

Mám neustále před očima ten zvláštní shluk nesourodých tváří na pražském předvolebním mítinku hnutí ANO. Plachá a nesmělá Bratislavanka Adriana Krnáčová, výrazně namalovaná životní praktička Radmila Kleslová, důležitá akademička Eva Kislingerová, naivní umělkyně Eliška Kaplicky, ne příliš výřečný dopravní technik Michal Hašek a roztržitý byznysmen Patrik Nacher v pomuchlané košili.

Sice už chyběla předchozí několikadenní lídryně a dealerka luxusního nábytku Martina Schopperová, ale při pohledu na tenhle klub mě napadlo: ani Petr Čtvrtníček by to nezvládl složit lépe.

Dokonce to působilo, jako by tu sestavu někdo záměrně zamíchal tak, aby se show divákům líbila a bylo v ní pokud možno co nejvíc emocí. To se povedlo. Intriky mezi členy týmu krmí diváky od chvíle, kdy za sebou poprvé zavřeli dveře vily-magistrátu. Několik soutěžících pak muselo vilu opustit.

Vila se vylidnila

Radmila zmizela z obrazovek poté, co se zjistilo, že chtěla všechny vyhrané peníze jen pro sebe. Jejího největšího spojence Michala nedlouho poté vyštípali sami soutěžící. I Adriana měla namále. Ve vile ji však zachránil sám režisér Andrej. Nakonec se ale kvůli nesnesitelným hádkám vila předčasně vyklidila celá a čeká se na další díl soutěže v novém složení.


Přečtěte si: Předvolební sliby neplatí. Každý třetí poslanec ANO má regionální trafiku


Politika ale nejsou Vyvolení a pokud si to Andrej Babiš včas neuvědomí, budou se mu vily-radnice dál sypat jedna po druhé.

V Praze zřejmě brzy vznikne nová koalice bez ANO a pro hnutí je to teď ta nejlepší varianta. Odejít do opozice nebo úplně nejlépe nechat si zrušit celou nejpočetnější pražskou organizaci. A začít znovu. Ale pokolikáté už?

Znovu se začínalo například příchodem sociální demokratky Radmily Kleslové do čela pražské organizace na začátku loňského roku. Právě ona i kvůli svým trafikám v městských společnostech dokázala nakonec pražské ANO dovést k postupnému rozpadu.

Mimořádně špatný personalista?

Dodnes není zcela jasné, proč Andrej Babiš svěřil problematickou pražskou organizaci zrovna jí. Političce s bohatou minulostí v ČSSD, s výrazným vydíratelným potenciálem a s obrovskými emocemi, s nimiž řeší jakékoliv obtíže. Buď chtěl Babiš v Praze někoho, koho dlouho zná a hlavně toho, kdo se tu vyzná. Anebo je prostě šéf jen mimořádně špatný personalista.

Nástupce Kleslové ve vedení pražské organizace bude už třetím předsedou během dvou let, Adriana Krnáčová byla třetím pražským volebním lídrem hnutí během několika měsíců.

Tímto interním chaosem ANO nakazilo celý magistrát. Když se kohokoliv z hnutí zeptáte na příčinu těch častých personálních selhání jeho členů, dostanete univerzální odpověď: mladé hnutí bylo až příliš nezkušené a naivní.

Myslím, že to bylo trochu jinak. Nezkušený a naivní byl v tomto případě pražský volič. I přes krkolomnou přípravu kandidátky pro komunální volby nechal ANO vyhrát a pak jen zíral, jak hnutí krkolomně vládne Praze.

Přeji proto hnutí ANO, aby se na svém zítřejším pražském sněmu rozpustilo a ukončilo to trápení. Až bude Martin Stropnický stavět novou pražskou buňku na nohy, třeba si zvládne vybrat tým, který se ve vile neporve.

eurokomentáře


Čtěte další eurokomentáře:

Sobotkovo dilema

BRAND24

Populisti, blázni a pošuci. Neříkejte jim pravice


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).