Menu Zavřít

Kombinézy daly britským skeletonistům výhodu. Mají tři medaile

22. 2. 2018
Autor: Profimedia.cz

Aerodynamické kombinézy pro britský tým skeletonistů vyvíjí firma TotalSim, která spolupracovala na aerodynamice pro osm různých týmů F1 nebo pro olympijský tým britských dráhových cyklistů. Proti kombinézám se ohradil kanadský a americký tým, s námitkami ale konkurence neuspěla.

Řítíte se jen pár centimetrů nad ledovým korytem hlavou dopředu rychlostí až 140 kilometrů za hodinu. To je disciplína skeleton, která se prvně na olympijských hrách objevila v roce 1928 ve Svatém Mořici. Na současných ZOH 2018 v Koreji ji ovládli Britové. V mužích získal bronz Dom Parsons, ač je ve světovém žebříčku na 12. místě. V ženách obhájila vítězství ze Soči Lizzy Yarnoldová, třetí byla Laura Deasová.

Že jsou britští sportovci v této disciplíně úspěšní, souvisí také s tím, že jim aerodynamické kombinézy vyvíjí firma TotalSim, jež má zkušenosti s aerodynamikou monopostů ze seriálu Formule 1.

Výkonný ředitel firmy TotalSim Rob Lewis, jež pomáhala vyvíjet dresy také pro britské dráhové cyklisty, tvrdí, že i mírné zlepšení aerodynamiky může v rychlostních sportech činit rozdíly v umístění.

Na mistrovství světa v dráhové cyklistice v Londýně v roce 2016 získala Velká Británie 5 zlatých medailí, druhé bylo Německo se 3 zlatými.

CFD (počítačové proudění tekutin) analýza dráhového cyklisty.

U skeletonistů to znamená, že se tělo sportovce naskenuje ve 3D rozměru v pozici, ve které leží na skeletonu, vysvětlil pro britský Wired John Hart z univerzity v Sheffieldu, který spolupracoval na vývoji kombinéz pro britské sportovce na minulých ZOH.

Přesnost naskenovaného těla je na půl milimetru i méně, dodal. Pak se vytvoří přesný model těla sportovce, jenž se využívá pro experimenty v aerodynamickém tunelu.

„Spustíme simulaci a můžeme pochopit aerodynamiku jednotlivého sportovce,“ řekl Hart. Informace pomáhají inženýrům rozhodnout, kam umístit švy na kombinéze a kde použít jaké materiály. Kombinéza musí být co nejtěsnější, aby se co nejvíce snížilo tření vzduchu. Na druhou stranu existuje riziko „přeoptimalizace“, varoval Lewis. Například, když začne foukat z jiného směru. Vše musí navíc odpovídat pravidlům pro jednotlivý sport.

Porušení pravidel?

U skeletonu platí poměrně jednoduchá pravidla. Je zakázáno přidávání aerodynamických prvků pod nebo na kombinézu. Neexistuje ale regulace, jak má být kombinéza sešita. Samozřejmě bez profesionálního tréninku a podpůrného týmu dokonalá kombinéza na vítězství nestačí, zdůraznil Hart.

Kanadský novinář Gord Holder ale upozornil na to, že britskou technologii nemají k dispozici ostatní týmy a připomenul motto profesionálního wrestlera Eddieho Guerrera, že pokud nepodvádíte, nesnažíte se dost, abyste vyhráli.

Podívejte se na britské medailisty ve skeletonu:

Tato slova mu vytanula na mysli, když se zamýšlí na kontroverzí ve skeletonu, kdy kanadský a americký tým zpochybnil férovost britských kombinéz ve sportovní disciplíně, kdy o úspěchu a neúspěchu rozhodují setiny vteřiny (Ester Ledecká a Karolína Erbanová by mohly vyprávět).

Mezinárodní federace bobového sportu a skeletonu (IBSF) nicméně britské kombinézy schválila s tím, že neporušují daná pravidla.

BRAND24

Dále čtěte:

Frooma a Cavendishe oblékne český Kalas

Tokio 2020: roboti, umělé meteority a žádní bílí sloni

Korejce stojí hry 13 miliard dolarů. Čtyřikrát více, než čekali

Města přestávají mít o olympiády zájem. Má olympijská myšlenka ještě budoucnost?

Drahé letenky i zájezdy. Čeští fanoušci se na olympiádu příliš nehrnou

54 milionů. Účet za olympijskou účast Severokorejců zaplatí Soul

 Severokorejské roztleskávačky


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).