Menu Zavřít

Kolik stojí australské tenisové dobrodružství?

29. 1. 2012
Autor: profit

Dunění míčků a hekání bojovných hrdel v melbournském Olympijském parku doplňuje také šustění bankovek. Kolik stojí australská mise zářivé české dvojice?

 

Foto: Martin Sidorjak

Na pětitýdenní australskou túru Perth–Sydney–Melbourne vyrazila na sklonku uplynulého roku česká tenisová kumpačka v tomto složení: hráči Petra Kvitová a Tomáš Berdych, trenéři David Kotyza a Jozef Ivanko, respektive Tomáš Krupa a David Vydra. Všichni čtyři v režii hráčů. Do Berdychova gangu patří ještě španělský fyzioterapeut José Castilla, který působil u mladých fotbalistů Realu Madrid.

K tomu jim jejich agentura Česká sportovní „přibalila“ manažera Zdeňka Dupláka, který pomáhá s organizačními záležitostmi a dbá na plnění partnerských smluv. „A teď jsme vyslali ještě fotografa, protože máme zájem, aby se objevilo co nejvíce kvalitních obrázků našich hráčů,“ dodává Karel Tejkal, který se stará o mediální záležitosti.

Letenky a bydlení za vlastní

Rodina hráčů si někdy vyrazí vychutnat závěrečný vrchol, jako Kvitovi třeba do Wimbledonu nebo Berdychova přítelkyně, modelka Ester Sátorová, na Turnaj mistrů do Londýna. To se stává výjimečně, obvykle ale bydlí jinde.  Letenky si tenisté objednávají i platí sami. Dlouhé vzdálenosti létají obvykle business třídou, aby se v klidu vyspali. Australské destinace vyjdou nyní okolo 100 tisíc korun za jednu zpáteční letenku.  Pořadatel nabídne hotel nebo dá tipy na pronájem domů. Češi si teď vybrali sami. Mají klid a odpočinou si od tenisových sousedů. Ceny v Melbourne se aktuálně pohybují okolo tisíce dolarů (asi 20 tisíc korun) za týden, za domek se dvěma ložnicemi a dvěma koupelnami.

Po městě už tenisty vozí turnajoví řidiči oficiálními vozy značky Kia. Stojí na štaflu před areálem, nebo pro ně přijedou na zavolání. V autě jsou pak iPady nebo kamery, kde mohou sportovci poskytovat rozhovory propagující turnaj nebo automobilku.  Ani s materiálem nemají přední hráči pochopitelně starost. Kvitová hraje s raketami Wilson, Berdych se značkou Head. Vyplétače poskytuje každý turnaj vlastní. A oblečení jsou oba komplet od Nike.

Výše smluv jim zajišťuje komfort. Zároveň ale dostanou přesně určeno, jaké kolekce a jaké barvy mají kdy nosit,“ vysvětluje Miroslav Černošek, šéf České sportovní. „V průběhu turnajů mají povinnost zúčastnit se nějaké reklamní akce. Ale nikdo je moc nehoní, každá firma ví, že nejvíc bude vidět při vítězném zápase.

Mladí stamilionáři

Hodnota reklamních kontraktů Kvitové se dnes odhaduje na 30 milionů korun. Výraznou část tvoří bonusy za výsledky. A pokud by se stala světovou jedničkou a zařadila se tak mezi globální sportovní hvězdy, ještě by několikanásobně narostly. Jednoduše se dá říct, že částky by se neměnily, jen namísto korun by za nimi naskočily dolary. Berdycha, aktuálně sedmého hráče světa, experti cení na zhruba 10 milionů korun. K tomu je nutné připočíst, co vyhráli na turnajových prize-money. Kvitová ve 21 letech získala 6,4 milionu dolarů (asi 120 milionů korun), 26letý Berdych 10,2 milionu dolarů (asi 200 milionů korun).

V tenisovém světě vládnou jednoduchá pravidla: Kolik vyhraješ, tolik máš. Oproti minulosti se už totiž nevyplácí žádné startovné. Na Hopmanově poháru, kteří Češi získali, se hrálo o milion australských dolarů. Za semifinále turnaje v Sydney pak vydělala Kvitová 30 510 dolarů. Teď na Australian Open se bere jen za první kolo 20 tisíc, za čtvrtfinále 218 500 (asi 4,4 milionu korun) a za triumf 2,3 milionu dolarů (asi 46 milionů korun).

Vydělali tenisem

Tomáš Berdych, 26 let

v kariéře: 10,2 milionu dolarů

Petra Kvitová, 21 let

v kariéře: 6,4 milionu dolarů

(bez letošního Hopman Cupu a Australian Open)

Peníze na účtu? Jen čísla!

Berdych ani Kvitová mnoho neutrácejí, nemají bláznivé požadavky. V Moskvě zajdou na jídlo do Českého domu. V Melbourne se ale nepídí po českých specialitkách, protože dobře vědí, že vynaložená energie by se nerovnala výsledku. Jako mladí si nedovolili žádat rozmazlování a teď už jsou zvyklí na svůj režim. „Je to jako každý byznys. Ze začátku obrovská motivace. Teď už peníze nemusím počítat a dopřeju si, co potřebuju,“ řekl nedávno Tomáš Berdych. „Peníze na účtu? To je pro mě zatím jen nějaké číslo,“ usmívá se Petra Kvitová. Zatím si koupila jen byt v prostějovském domě.

BRAND24

Ano, rádi se hezky oblíknou, koupí si iPhone. Ale nic speciálního na cestách po turnajích nepožadují,“ potvrzuje Černošek. Oba jsou hvězdami jeho Tenisového klubu Prostějov, stará se o ně jeho agentura Česká sportovní a patří do volného sdružení Star team spolu s Jaromírem Jágrem, Janem Železným a Šárkou Záhrobskou.

Česká sportovní zároveň zajišťuje reprezentaci českých týmů v Davis Cupu nebo Fed Cupu, takže si je snadno „pronajímá“ sama od sebe. „Účetnictví se často prolíná, ale na závěr roku všechno spočítáme a vzájemně vyrovnáme,“ tvrdí Černošek. Pouze daňové poradce si musí oba tenisté shánět sami, protože způsoby danění výher se liší v téměř každé zemi.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).