Menu Zavřít

KOLEKTIVNĚ K ZISKU, NĚKDY I KE ZTRÁTĚ

27. 8. 2001
Autor: Euro.cz

O t e v ř e n é     p o d í l o v é     f o n d y

Vytvořit z hodně malých peněz velké a investovat je se zárukou rychlého zpětného odkupu podílového listu byl dobrý nápad. Mnozí investoři se tak dnes dostávají k nečekaně vysokým ziskům, další však mají osobní depresi, protože kurs jejich listů klesl.

Otevřené podílové fondy začaly vznikat ve světě již na přelomu minulého a tohoto století, především ve Spojených státech a Anglii. Do Německa, Švýcarska, Francie a dalších zemí západní kontinentální Evropy však začaly pronikat až po druhé světové válce a jako významná forma inves-tování pro široké vrstvy zájemců se tam rozšířily teprve nedávno, koncem 80. a počátkem 90. let, jen o něco málo dříve než v České republice.

Informace o domácích a zahraničních otevřených podílových fondech, které přinášíme na druhé stránce této rubriky, jsou jen malým vybraným vzorkem, protože takových fondů jsou v celém světě desetitisíce. I z tohoto našeho mála však jasně vyplývá, že roční výnos kolem dvanácti i více procent nemusí být výjimkou. Přitom existují i fondy s výnosy přes dvacet procent. Stejně taková ale může být také ztráta.

Správná věc

Za hlavní důvod rychle rostoucí obliby otevřených podílových fondů jako nástroje investování se považuje obecně řečeno jejich úspěšnost. Východiskem je poznatek, že vysokého zhodnocení vložených prostředků lze dosáhnout obvykle zejména na široce chápaných finančních trzích. Pro individuálního investora, ale i pro velké podnikové subjekty je přitom přímé angažmá na akciovém nebo dluhopisovém trhu problematické, protože vyžaduje mimo jiné mít, sledovat a ve všech souvislostech rozumět spoustě informací, k čemuž jsou potřeba nejen intelektuální kapacity, ale také složitá komunikační a výpočetní zařízení, včetně sofistikovaných počítačových programů a operátorů k nim. Kdo takovým vybavením a nutným kapitálem disponuje a navíc má investiční intuici, toho trh odmění. Dobrým východiskem mezi správnou chutí zapojit se do finančního trhu a obvykle slabými individuálními schopnostmi k tomu jsou právě otevřené podílové fondy.

Jejich podstata spočívá, velmi stručně řečeno, v tom, že investoři nákupem podílového listu vkládají své peníze do velkého peněžního koše u určitého správce, který pak tyto prostředky prostřednictvím své investiční společnosti investuje na finančních trzích a spravuje v souladu se statutem fondu. Důležité přitom je, že investor si může svůj vklad za předem stanovených obecných podmínek rychle vyžádat od společnosti kdykoliv zpět. Právě tím se otevřené fondy odlišují od těch uzavřených.

Podílové listy přinášejí v zásadě dva druhy výnosů. Za prvé to jsou kursové zisky, vyplývající z růstu hodnoty čistého obchodního jmění fondu na jeden list (kursu) v čase. Za druhé jde o peníze vyplácené fondem z prostředků, které inkasoval z titulu držení akcií nebo dluhopisů (například z dividend). Otevřený fond ovšem může být krátkodobě nebo i dlouhodobě také neúspěšný, a to většinou v důsledku makroekonomického vývoje, který fond nemůže ovlivnit, občas ale i v důsledku chyb svého managementu.

BRAND24

Sedm dobrých důvodů

Jako základní důvody pro investování do otevřených podílových fondů se obvykle uvádějí:

  • Široká paleta strategií. Ve světě i v tuzemsku existuje celá řada různě zaměřených fondů od rizikovějších akciových až po bezpečnější fondy peněžního trhu, a to jak v národních, tak v mezinárodních měřítkách. Investor si tak může vybrat investici, která odpovídá jeho preferen- cím. Prakticky pak volí například mezi akciovým, obligačním, peněžním či smíšeným fondem orientovaným na ten či onen národní nebo regionální trh.
  • Profesionální management. Investor těží z výhody, že jeho peníze jsou spravovány finančními odborníky, kteří umí maximalizovat výnosy a minimalizovat rizika plynoucí z přímého angažmá na náročných finančních trzích.
  • Průběžné zhodnocování. Veškeré operace na finančním trhu se průběžně promítají do hodnoty (kursu) podílového listu. Výnosy lze přitom často automaticky reinvestovat. Aktuální kursy podílových listů jsou veřejně dostupné obvykle jednou týdně, někdy i denně.
  • Daňová výhoda. Pokud občan prodá svůj podílový list zpět investiční společnosti po šesti měsících, výnos není zatížen daní z příjmů.
  • Diverzifikace rizika. Držitel podílového listu otevřeného podílového fondu vlastní de facto alikvotní část na celkovém čistém obchodním jmění celého investičního portfolia, které ale díky své velikosti může být optimálně rozloženo mezi celou řadu cenných papírů, včetně zahraničních, čímž dochází k výraznému snížení finančního rizika.
  • Vysoká likvidita. Vlastník podílového listu může kdykoliv požádat správce o zpětný odkup. Správce je povinen v souladu s příslušným zákonem a statutem fondu tyto podílové listy v daném termínu odkoupit za oficiálně vyhlášený kurs a vyplatit finanční hotovost, většinou během několika dnů.
  • Možnost pravidelného spoření. Mnohé otevřené podílové fondy umožňují svým podílníkům de facto pravidelné spoření průběžným vkládáním stanovených určitých finančních částek.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).