Menu Zavřít

Kolaudační chaos

28. 5. 2009
Autor: Euro.cz

Novela stavebního zákona vzbuzuje nejistotu mezi developery a stavebníky

Neuplynuly ani tři roky od doby, kdy začal platit nový stavební zákon, a už je na stole druhá novela z pera ministerstva pro místní rozvoj (MMR). Ta obsahuje mimo jiné jednu pro mnohé zajímavou novinku, která už stačila zmást řadu expertů z oblasti stavebnictví a developmentu. Ministerstvo totiž vyškrtlo stavby pro obchod, tedy například nákupní centra nebo retail parky, z kategorie těch, které musejí mít kolaudační souhlas.
Taková věc by však rozhodně nebyla ve veřejném zájmu. O možnost shlédnout konečný stav stavby by tak například přišli požárníci či hygienici. Ministerstvo se hájí tím, že tato interpretace novely je nepravdivá a že stavby pro obchod i nadále kolaudační souhlas budou potřebovat. Nabízí se však otázka, proč úředníci vnášejí do stávajícího chaosu, který nový zákon doprovází, ještě tuto novinku, a dávají tak prostor stavebním úřadům, aby si novelu interpretovaly po svém.
Ministerstvo tvrdí, že se s výkladem novely, který mu tlumočil týdeník EURO z podnětu tří nezávislých expertů, ještě nesetkalo. „Nákupní centra vyžadují pro užívání kolaudační souhlas a na tom novela nic nemění. Kolaudační souhlas vyžadují stavby, jejichž vlastnosti nemohou budoucí uživatelé ovlivnit. Nákupní centra bezesporu jsou takovou stavbou, a z toho důvodu vyžadují kolaudační souhlas,“ píše se v oficiální reakci MMR.
Podle architekta Michala Šourka ze společnosti MS architekti byly stavby pro obchod vyškrtnuty z tohoto paragrafu z něčí hlouposti. „Neumím si to vysvětlit, proč by stavba, do které chodí hodně lidí, nevyžadovala kolaudační souhlas,“ uvedl Šourek ještě předtím, než dorazila reakce z ministerstva.

Každá novela zákon zhoršuje Proč však ministerstvo vyškrtlo z paragrafu stavby pro obchod a nechalo v něm například průmyslové stavby, není jasné expertovi, který se v developmentu běžně pohybuje. „Pokud je stanovisko MMR správné, pak nebyl důvod pojem „stavby pro obchod“ z paragrafu 122 vypouštět novelou,“ říká odborník. „Nechápu, proč vypadly stavby pro obchod, když tento pojem figuruje v dalších zákonech, jako například v zákoně o ochraně veřejného zdraví,“ říká bývalá úřednice stavebního úřadu. Dodává, že zákon už tak způsobuje stavebním úřadům šílené problémy. „Každá další novinka tento zákon, už tak hrozný, jen zhoršuje,“ dodává.
Naopak sekretáři České komory architektů Jiřímu Plosovi tato část novely nevadí. „Stavby pro obchod jsou široký pojem. Já bych nechal na uvážení stavebních úřadů, zda je potřeba kolaudačního souhlasu v konkrétním případě,“ uvedl Plos. „Stavba je stejně nyní sledována průběžně,“ uvedl. Petr Kopáček, tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR, sdělil, že si jeho úřad novelu vysvětluje stejně jako MMR.

BRAND24

Právní nejistota Zdroj týdeníku EURO se také obává právní nejistoty, kterou může tato novela způsobit. Kolaudační souhlas je totiž klíčový pro banky, které jím ve smlouvách podmiňují uvolnění části úvěru. Podle Jana Hospodáře z realitní společnosti CB Richard Ellis se jedná zhruba o deset až patnáct procent z celkového úvěru. „Banka se (uvolněním prostředků po kolaudaci) přirozeně jistí, aby se projekt dotáhl do konce,“ dodal Hospodář. Konstatoval, že daná suma může být pro developera celkem důležitá, protože ji může použít na různé dodělávky a pohledávky vůči firmám.
Podle dvou na sobě nezávislých zdrojů týdeníku EURO jsou však některá nákupní centra v patové situaci i nyní, přestože stávající stavební zákon jasně říká, že kolaudační souhlas je k provozu například nákupního centra zapotřebí. Ani jeden ze zdrojů však nechce jmenovat konkrétní projekty z obavy, že by tím poškodil jejich pověst. „Asi tři až čtyři centra v Česku mají problém získat kolaudační souhlas, protože stavební úřady se odvolávají na složitost tohoto procesu a na chystanou novelu. Banka, investor i developer jsou tak v pasti,“ říká zdroj. „Stavební úřady tvrdí, že stačí oznámení o užívání stavby,“ dodává. Plos však nesouhlasí. Podle něj je podle stávající právní úpravy jasné, že kolaudační souhlas je nutný.

BOX: Co novela také přinese Návrh má rozšířit okruh staveb, ke kterým nebude nutné povolení stavebního úřadu. Zlepší se tak prý postavení zejména drobných stavebníků a vlastníků pozemků. Současný stavební zákon má už jednu novelu z roku 2008. Termín pro předložení konečného návrhu druhé novely stavebního zákona ministrovi pro místní rozvoj byl stanoven na 30. září 2009.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).