Menu Zavřít

Kolaps českého zdravotnictví na dohled

27. 6. 2014
Autor: Euro

Od českých politiků jsme si zvykli už na ledacos, ale to, co předvádějí v souvislosti s odmítáním pacientů nemocnicemi je už daleko za hranou. Je škoda, že novináři papouškují názory kdejakého rozezleného politika (například ministra zdravotnictví Stanislava Němečka) či zástupců záchranné služby a nemocnicím se dostává velmi málo prostoru na reakci.

Na vině totiž není pohodlnost jednotlivých zdravotnických zařízení, ale nedostatek lůžek, které politici v uplynulých mnoha letech seškrtali na hranici udržitelnosti. Jak to vím? Bohužel z vlastní, ale neocenitelné zkušenosti, kdy jsem mohl pár týdnů poměrně detailně pozorovat skutečný stav českého zdravotnictví. Realita je taková, že nemocnice praskají ve švech.

Lékaři na jednotkách intenzivní péče stojí každý den před dilematem, koho z pacientů pošlou na normální pokoj předčasně, protože lůžek s nepřetržitou péčí je velmi málo a akutních případů rozhodně neubývá. Někdy jsou to až komické situace, které připomínají hru, kdo z pacientů si vytáhne kratší sirku.

Ve švech však praskají i normální lůžková oddělení, což se týká zejména pražských fakultních nemocnic. Komfort pacientů je nulový, pokoje stále sdílí příliš mnoho pacientů, ale jsou to alespoň šťastlivci, na něž se dostalo místo.

Na otázku, kdo za to může, existuje velmi jednoduchá odpověď. Bezplatné zdravotnictví, které ústí v bezhlavé škrty, na něž doplácí pacienti. Pokud navštívíte prakticky kteroukoliv nemocnici, zjistíte velmi zneklidňující věc. V nemocnicích dnes leží zejména ti, kteří neplatí zdravotní pojištění. Politikům bych doporučil například návštěvu některé metabolické jednotky intenzivní péče. Nestačili by se divit, kolik tam leží těch, kteří si zdraví ničí dobrovolně. Od narkomanů po alkoholiky.

Bezdomovci v nemocnicích

To není ale zdaleka všechno. S tím jak roste počet lidí bez domova, roste i počet bezdomovců ve zdravotnických zařízeních. Je v pořádku, že se jim dostane stále kvalitní péče, ale možná by bylo dobré se podívat na to, proč tam leží a jak se dostali na ulici. Ministrovi zdravotnictví by vůbec neuškodilo, kdyby se s celým problémem osobně seznámil, ohromilo by jej to, stejně jako to ohromilo mě.

Poslední skupinou a zdaleka největší skupinou, která plní české nemocnice, jsou důchodci. Nikde na světě tomu není jinak, ale nikde na světě také není zdravotnictví nastaveno tak velkoryse jako v Česku. Celý problém je totiž velmi jednoduchý. Máme tu tři stále rostoucí vrstvy obyvatel, které do zdravotního systému nijak nepřispívají a zároveň počet lidí, kteří tam přispívají, stále klesá. Není nic jednoduššího, než spočítat výsledek takové rovnice. Kolaps, který povede k tomu, že zdravotnická péče nebude stát za nic.

Bezplatné zdravotnictví?

Současným politikům a ministrovi zdravotnictví nepochybně taková situace vyhovuje. Jinak by totiž nebyli schopní voličům namluvit, že zdravotnictví je a vždy bude zadarmo. Pokud bude současná vláda pokračovat ve snižování finanční spoluúčasti pacientů na zdravotnickém systému, podaří se jí téměř nemožné, vybudovat skutečný komunismus. Komunismus, kde na tom budeme všichni stejně špatně.

K vyřešení současného stavu přitom stačí tak málo. Zavést rozumný systém zdravotnických poplatků, umožnit platbu za nadstandardní výkony, nechat nemocnice libovolně podnikat a tvrdě zpoplatnit ty, kteří si dobrovolně ničí zdraví – kuřáky, alkoholiky a narkomany.


Další komentáře autora:

Evropa má nového nemocného muže

Z euroskeptika eurooptimistou

BRAND24

Úpadek českého vtipu a satiry


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).