Menu Zavřít

Kocourek: Byrokracii zatěžující podnikatele snížím o třetinu

10. 12. 2010
Autor: profit

Do roku 2020 chce ministerstvo průmyslu a obchodu snížit administrativní zátěž podnikatelů o třicet procent. Proto měří dopady jak u nových zákonů, tak u již platných předpisů.

Foto: Archiv

Výrazné snížení byrokratické zátěže slibuje českým podnikatelům ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. „V současné době jsme dali do připomínkového řízení 19 konkrétních kroků, jak snížit byrokratickou zátěž podnikatelů. Příští rok chceme zrušit dalších 30 zbytečných regulací,“ říká ministr Kocourek v rozhovoru pro týdeník Profit, který vyjde v pondělí 13. prosince.

Martin Kocourek navazuje na snahy svého předchůdce v resortu, ministra Martina Římana. Tomu se podařilo snížit administrativní zátěž podnikatelů přibližně o desetinu. „My chceme jít dál a do roku 2020 omezit byrokratickou zátěž o třicet procent ve srovnání s rokem 2005,“ zmínil Martin Kocourek.

Ministerstvo průmyslu a obchodu proto měří administrativní dopady jak u návrhů zákonů a další legislativy, které se nově projednávají, tak u zákonů a vyhlášek, které již platí. Ministr se chce zaměřit především na zjednodušení požadavků na podnikatele, které vyplývají ze zákona o dani z příjmu a ze zákona o sociálním a zdravotním pojištění.

Snížení administrativní zátěže pro podnikatele je jen jedním z kroků, které ministr Kocourek chystá pro oživení tuzemské ekonomiky. Jeho resort chce rovněž vypracovat strategii, která by vytáhla v příštích dvaceti až třiceti letech Českou republiku na špičku mezi země, jako je Finsko či Dánsko.

BRAND24

MPO chce přispět ke zlepšení v oblastech, které patří v Česku dlouhodobě k nejproblematičtějším: fungování institucí a vymahatelnost práva. V oblasti vzdělání je podle Martina Kocourka nutný větší důraz na technické obory. Pro fungování ekonomiky je podle něj z dlouhodobého hlediska nutné vzhledem k demografickému vývoji prosadit reformu důchodového systému a zdravotního systému.

Odeznívající ekonomická krize ukázala, že mezi slabiny Česka patří příliš silná orientace na vývoz do Evropské unie. „Poučení z posledních let, zejména z doby recese, je v tom, že nelze spoléhat na takzvaně stabilní trhy. Je potřeba pořád hledat nové exportní příležitosti. Případně podporovat příležitosti, které si najdou oni. Samozřejmě že perspektivní trhy jako je Asie nebo Jižní Amerika jsou velkou výzvou,“ uvedl ministr Kocourek v rozhovoru pro Profit. Vzhledem k úsporným opatřením však ministerstvo nemůže vynakládat na podporu exportu více peněz, než v minulosti.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).