Menu Zavřít

Kocábe, zaplať

12. 12. 2003
Autor: Euro.cz

Konkursní správce udělal ze starých důkazů nové závěry

Stálo mě to pomalu již polovinu života, stále dokazovat, že nejsem lump, reagoval Michal Kocáb na telefonát týdeníku EURO, sotva zaznělo slovo Trend. Kauza se vleče již více než osm let a opakovaně se vrací na počátek: k otázce viny či neviny zakladatelů, jejichž nejznámějšími představiteli a mediálními ikonami se stali Michael Kocáb a Martin Kratochvíl. Žádný div, že založení úspěšného investičního fondu, který v obou vlnách kuponové privatizace získal přes sto tisíc podílníků, Kocáb s Kratochvílem hodnotí jako velkou životní chybu.

Milost pro kamarády.

Rozbuškou, která způsobila, že příběh historicky prvního v tuzemsku vytunelovaného fondu se vrací na oči veřejnosti, je trestní oznámení podané konkursním správcem Vítězslavem Hálkem na sedm bývalých manažerů fondu. Hálek doufá, že někdejší akcionáři investiční společnosti Trend budou pohnáni k majetkové i trestní odpovědnosti. Chce exekuovat jejich soukromý majetek a doufá, že akcionářům fondu vynesou jeho kroky desítky milionů korun.
Důkazů o tom, že Kocáb a spol. vědomě dopomohli k vytunelování fondu, je v trestním spise již mnoho let dostatek, říká Hálek. A jediným důvodem, proč se k podobnému kroku nikdo neodhodlal dříve, bylo potenciální udělení milosti Václavem Havlem svým přátelům. „Dostali by od prezidenta milost a již nikdy v budoucnu by se nedalo do této kauzy vstoupit,“ řekl týdeníku EURO.

Hudebník, sportovec a podnikatel.

Klíčem k usvědčení Michaela Kocába, Martina Kratochvíla, Zdeňka Kozáka, Jiřího Pacovského, Oldřicha Lichtenberga, Aleše Tomka a Aleše Machalíčka, kteří vlastnili akcie Trendu společně s mediální společností Bonton (27 procent), mají být okolnosti prodeje IS Trend Královéhradecké brokerské (KHB) ovládané Miroslavem Hálkem.
Dne 4. srpna 1995 se majitelé Trendu rozhodli prodat své podíly firmě KHB. Tentýž den už právě na účet KHB přišlo 500 milionů od Elektráren Opatovice určených na nákup 150 000 akcií SPT Telecom, 50 000 akcií Chemopetrol a 50 000 akcií Synthesie z portfolia Trendu. Jen pár minut poté převedla KHB na soukromé účty zakladatelů Trendu kupní cenu 318 365 000 korun za Trend IS. Konkursní správce tvrdí, že peníze za investiční společnost byly ve skutečnosti provizí za transakci z obchodu mezi Trendem a Elektrárnami Opatovice. „Zakladatelé si jako veřejně známé osoby nemohli dovolit vyvést majetek z fondu samostatně, proto vymysleli metodu, jak tak učinit prostřednictvím třetích osob,“ tvrdí konkursní správce Vítězslav Hálek.
O čtrnáct dní později, již plně v režii KHB, pak byla uzavřena smlouva o prodeji zmíněných akcií z portfolia Trendu. Za ty fond dostal od kupující Conzult Invest (jejím zakladatelem je KHB) jen čtvrtinu z dohodnuté ceny 488 milionů korun ve formě zálohy. Dohodnuta však byla neúměrně vysoká smluvní pokuta ve výši sto milionů korun za každý den prodlení s převodem akcií. V důsledku toho se po čtyřdenním zpoždění dostala kupující společnost, která jen zprostředkovávala převod na další z firem ze skupiny KHB, do platební neschopnosti a skončila v konkursu. Vítězslav Hálek to interpretuje tak, že představenstvo Trendu IS tím umožnilo KHB realizovat jim předem známé transakce, které fondu v konečném důsledku způsobily škodu 464 milionů korun.
Zdeněk Kozák se takové interpretaci brání: „O ničem jsme nevěděli, na představenstvu jsme pouze vzali na vědomí, že došlo k obchodu, byli jsme ubezpečeni, že za cenu vyšší než tržní. To, že do Trendu jiná platba než záloha nepřijde, jsme nemohli vědět. Splatnost zbytku byla až poté, co jsem z představenstva rezignoval.“
Proč se lidé, kteří propůjčili fondu své tváře a v reklamních kampaních argumentovali, že právě jejich známost je zárukou seriózní správy, rozhodli Trend IS prodat? „Tlačili na nás zahraniční institucionální akcionáři Bontonu, kteří již tehdy společnost ovládali z více než dvou třetin. Měli jsme se zbavit všech doplňkových aktivit,“ vysvětluje Kratochvíl. Morální odpovědností a potřebou dávat fondu tvář vysvětluje Kratochvíl i to, proč on, Kocáb a Pacovský setrvávali v představenstvu ještě čtvrt roku poté, co kontrolu nad fondem plně převzala KHB.

Dvě kupní ceny.

Dalším důvodem, proč konkursní správce podal na zakladatele trestní oznámení pro podvod, zneužití informací v obchodním styku a pro porušování povinností při správě cizího majetku je vysoká cena za převedení správy fondu obhospodařujícího majetek za necelé 1,3 miliardy korun. „Výše sjednané kupní ceny za akcie Trend IS byla ve zřejmém nepoměru k výši čistého obchodního jmění či jinému ukazateli hodnoty akcií,“ dovozuje Hálek. „Zakladatelé měli tušit, že pouhou správou fond na cenu, za kterou ho prodávali, nevydělá,“ souhlasí drobný akcionář Trendu Petr Streitberg. Jíž v roce 1995 totiž platilo, že správní náklady fondu mohou dosáhnout maximálně dvou procent z obhospodařovaného majetku. Pokud by se z těchto zhruba 26 milionů korun ročně měla zaplatit správa fondu a ještě vyplatit zakladatele, nevydělal by fond novému správci ani korunu minimálně deset let.
„V prodejních smlouvách máme uvedenou cenu 198 375 000 korun, poměrná částka této sumy nám byla vyplacena a přišla nám přiměřená,“ brání se Kratochvíl. „Nebyla příliš vzdálená ostatním nabídkám, druhá v pořadí, společnost Flow East, za převzetí správcovské společnosti nabídla 185 milionů korun.“ Kratochvíl dále tvrdí, že o konečné kupní ceně 318 milionů korun neměli on, Kocáb a Kozák ani potuchy. „Navýšení o dalších 120 milionů si Lichtenberg, Pacovský, Tomek a Machalíček dohodli s KHB za našimi zády.“
Údaje nuceného správce o tom, kolik kdo za akcie Trend IS dostal, mu dávají za pravdu. Čtveřice, která akcie prodala dráž, se později ostatním ze skupiny zakladatelů přiznala; byli prý chamtiví, a proto si vyjednali lepší podmínky. Zda to je jediný důvod, zůstává otázkou. „Mě to, proč dostali více, nezajímá, ať to vyšetří policie,“ říká konkursní správce Vítězslav Hálek.

Nové koště.

Snaha konkursního správce Hálka, který Trend převzal od svého předchůdce v listopadu minulého roku, je zajímavá z několika důvodů. Hálek přiznává, že vychází z materiálů, které vypracovali jeho předchůdci, a do případu nepřináší žádná nová fakta, jen jejich interpretaci. Druhou zvláštností je, že na něj osobně byla věřiteli Trendu podána trestní oznámení v podstatě za stejné skutky, ze kterých viní někdejší představenstvo. „Oznámení bylo podáno pro trestný čin podvodu, dále pro trestný čin porušování povinnosti při správě cizího majetku, pro trestný čin poškozování věřitele a také pro trestný čin pletich při řízení konkursním a vyrovnávacím,“ potvrdila státní zástupkyně Renáta Vesecká. „Věřitel, který podal trestní oznámení, nemá uznanou pohledávku,“ reaguje na obvinění Vítězslav Hálek. „Mému rozhodnutí, považovat pohledávky FE Reality, Flow Corporation a Morgan Grenfell za neodůvodněné a nezahrnout je do nároku z konkursní podstaty, dal v říjnu za pravdu soud. Je přirozené, že neuspokojený věřitel prudí a podává trestní oznámení.“
V pátek 12. prosince 2003 oznámil úmysl podat na Vítězslava Hálka žalobu také Michael Kocáb. „To z čeho nás obviňuje, je nactiutrhání nejvyššího možného stupně,“ řekl. Množící se soudní spory a protahující se konkursní řízení asi nakonec povedou k tomu, že zakladatelé fondu opravdu se stigmatem zlodějů prožijí půl života.

Vítězslav Hálek Důkazy jsem neviděl, ale vím, že existují

EURO: Jaké nové skutečnosti vás vedly k podání trestního oznámení na původní představenstvo Trendu? HÁLEK: Zápisy ze zasedání představenstva jsou součástí trestního spisu. Když se transakce podepisovaly, všichni seděli u kulatého stolu v Pragobance. Údajně z jejich setkání existuje videozáznam. Jednoznačně, když někdo někde sedí a něco podepisuje a transakce je přesně po minutách zdokumentována, nemůže, jako třeba pan Kocáb, tvrdit, že o ničem nevěděl.

EURO: Vy jste zápisy z představenstva a zmiňovaný videozáznam viděl? HÁLEK: Jsou v budově krajského soudu, informace o nich mám jen z druhé ruky. Spis je velmi rozsáhlý, má třicet šanonů, k dokumentům se dostávám postupně. Důležité je, že já i policie víme, že tam ty důkazy jsou.

EURO: Co je tedy podnětem pro trestní oznámení? HÁLEK: Myslím, že policie bude nejdříve zkoumat časový soulad všech transakcí a pak půjde do detailů a bude mapovat všechny kroky, které představenstvo udělalo.

EURO: Je jediným důvodem pro trestní oznámení onen časový soulad vyvedení peněz z fondu a vyplacení původních majitelů Trend IS? Máte důkazy o tom, že to nebyla náhoda? HÁLEK: Z trestního spisu mám zprávu nuceného správce, který veškeré transakce podrobně popisuje. Důkazů je dostatek a myslím, že je v tom, že věděli, usvědčí.

EURO: Zpráva nuceného správce Emila Buška ale existuje přes šest let, máte nějaké nové informace? Nebo čerpáte ze stejných dokumentů a z nich děláte jiné závěry? HÁLEK: Argumentuji nejen touto zprávou, ale i znaleckými posudky, které transakci popisují jako jednoznačně nevýhodnou. Jsou sumy a konta a osoby, na které odešly peníze odstupujícím.

EURO: Částkami, které za prodej investiční společnosti dostali, se zakladatelé nikdy netajili… HÁLEK: Nejsou to ale jen soukromé účty, ale i účet Bontonu, ve kterém Kocáb a Kratochvíl byli. Pan Kocáb říká, že peníze vložil do nadace, my se ve druhé fázi zeptáme, kdo nadaci ovládá, zda byly zdaněny…

EURO: Máte signály, že tomu bylo jinak? HÁLEK: Pokud chci jako správce vrátit peníze zpět do fondu, musím se ptát na všechno.

EURO: Důkazy o tom, že zakladatelé věděli, jste tedy neviděl, ale jste přesvědčen, že jsou dobře zdokumentované v trestním spise. Jsou to nové důkazy? HÁLEK: Ne, byly součástí trestního spisu již v minulosti. Platilo však, že tyto osoby, které dopomohly k vyvedení finančních prostředků, byly veřejně známé a policie je z těchto důvodů nestíhala. Dostaly by totiž od prezidenta milost a již nikdy v budoucnu by se do této kauzy nedalo vstoupit.

EURO: To řekl někdo oficiálně, nebo je to jen domněnka? HÁLEK: Původcem této informace je někdejší policejní vyšetřovatel Václav Láska a my ji máme i z jiných policejních zdrojů.

EURO: Z jakých policejních kruhů? HÁLEK: Je to informace z kruhů, které vyšetřovaly tuto kauzu a vyšetřují ji i nadále. Po mém trestním oznámení se některé transakce znovu ověřují.

EURO: Důvod, proč policie v minulosti nic trestného, co zavinilo původní představenstvo Trendu, neobjevila, spatřujete v tom, že na Hradě byl Václav Havel? HÁLEK: Myslím si, že je to jeden z racionálních důvodů. V té době byly ty osoby politicky i ekonomicky velmi vlivné.

BRAND24

EURO: Jaké kroky v současnosti pro navýšení konkursní podstaty podnikáte? HÁLEK: Konkursním správce Trendu jsem se stal v listopadu minulého roku. Trestní spis se v té době dotvářel a teprve v září 2003 přešel do vedlejší budovy (Krajský soud v Hradci Králové – pozn. red.). Od září jsme analyzovali, seznamovali se a výsledkem je jeden fascikl na Kocába a spol. a obdobně rozsáhlý na lidi okolo Královéhradecké brokerské. Když se nyní nechává pan Kocáb slyšet, že všechny mé kroky jsou jen na zastření, neříká pravdu. V současnosti mapujeme majetek, který by mohl připadnout na náhradu škody.

EURO: Jakou výtěžnost konkursu předpokládáte ? HÁLEK: Jistým majetkem jsou tři procenta obchodního domu Kotva v hodnotě necelých šesti milionů korun a hotovost 118 milionů. Nejistým pak dlouhodobé pohledávky za bývalými manažery, které celkově dosahují 565 milionů korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).