Menu Zavřít

Kmotři agenti

31. 5. 2012
Autor: Euro.cz

palubní deník

Lepší krytí

Pozoruhodná blahosklonnost, s jakou sedají čeští kmotři a kmotříčci za volant se dvěma promile pod kůží, či poměrně otevřená komunikace nešifrovanými telefony se zdají být projevem pýchy a drzosti v systému, kde díky politickým konexím lze zařídit úplně všechno. Je ale otázkou, zda jde opravdu nakonec o politické konexe, co přináší lidem pohybujícím se za hranou zákona onen pocit bezpečí. V podpalubí se hovoří o tom, že ono krytí nemusí být až tak politické, jako bezpečnostní. Jsou i tací kmotři, kteří se mezi známými svou příslušností k síti nejmenované zpravodajské služby nepokrytě chlubí a odvozují od ní svou nedotknutelnost.
Mohou si samozřejmě jen tak vytahovat triko. Ale ono to má svou logiku. Co kdyby dotyčný čistě náhodou narazil na opravdu poctivého dopravního policistu. Pokud uvěříme, že nejde o bájnou bytost, tak by politická záštita nemusela fungovat. Na rozdíl od přivinutí pod křídla mocné bezpečnostní služby. A i v ní jsou lidé, kteří si musejí naspořit na důchod.

Vondra na ocet

Končící místopředseda Věcí veřejných Tomáš Jarolím opět projevil nezměrný politický čuch a talent. Krátce po své rezignaci na stranickou funkci oznámil, že na podzim hodlá kandidovat do Senátu na Litoměřicku, protože tam prý chce „porazit místopředsedu ODS a aktéra ProMoPro Alexandra Vondru“. Jarolímovi by měl možná někdo vysvětlit, že na Litoměřicku možná může kandidovat on, ale nikoli Vondra. Vedení ODS v Ústeckém kraji v čele s Janem Kubatou o Vondrově kandidatuře nechce ani slyšet. Fakticky tak místopředseda ODS, kterému na podzim končí mandát, zřejmě nebude kandidovat vůbec nikde. Podle informací týdeníku Euro se zatím neúspěšně pokoušel „nacpat“ do Prahy, údajně se snažil i na Vysočině. Zatím vše marně. Navíc se nezdá, že by se na tomto stavu mělo cokoli změnit. Podle informací týdeníku Euro je totiž na spadnutí obvinění Vondrových někdejších podřízených v kauze ProMoPro. Co to pro Alexandra Vondru znamená, je nasnadě. Paradoxně se ale může Vondra dočkat omluvy od šéfa státní kasy Miroslava Kalouska. Když totiž ministr financí hovořil v souvislosti s Vondrovou kauzou ProMoPro o „nestandardní zlodějně“, tvrdil, že se rozkradlo 200 milionů. Policie přitom podle informací týdeníku Euro údajně vyčíslila škodu státu při půlmiliardové zakázce na více než 350 milionů.

CONTENT24

Google ví, jak se dělá PR

Když jsme před časem v týdeníku Euro měli velké téma o tom, jak chytré telefony – a především aplikace, které lze do smartphonů stahovat – ničí byznys telekomunikačních operátorů, požádali jsme lokální pobočku Googlu o žebříček nejstahovanějších aplikací z obchodu Google Play (někdejší Android Market). Byli jsme přesměrováni na externí PR agenturu s tím, že se nám někdo ozve. Zástupce agentury Grayling se skutečně ozval, ale bezmála dva týdny po uzávěrce článku. To se občas stává, do očí bijící však bylo vysvětlení: byli jsme na konferenci bez přístupu k e-mailu a potřebným datům. Agentura pracující pro největší internetovou firmu? Zajímavá byla i nabídka „odškodnění“ za jejich pochybení: že prý by týdeník Euro mohl udělat rozhovor s manažerem XY, který má v evropské pobočce Googlu na starost mobilní reklamu. Inu, Google ví, jak se buduje dobrá pověst firmy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).