Menu Zavřít

Kmitočty pro sítě LTE se prodaly za 2,6 miliardy korun

14. 6. 2016
Autor: Mobilmania.cz

Aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE vynesla 2,643 miliardy korun, což je více než 3,5 násobek vyvolávací ceny. Operátoři přihazovali na sedm frekvenčních bloků v pásmech 1800 a 2600 MHz více než měsíc a půl. Vyplývá to z oznámení Českého telekomunikačního úřadu, který aukci pořádal. Frekvence chce přidělit v druhém pololetí poté, až za ně firmy zaplatí. Prostředky půjdou do státního rozpočtu.

Aukce zbylých frekvencí z předchozí soutěže se účastnili všichni tři tuzemští operátoři, T-Mobile, O2 a Vodafone. Před třemi roky operátoři vydražili frekvence pro LTE za 8,5 miliardy korun.

Vydražené kmitočty jsou důležité pro takzvané kapacitní dokrývání, tedy posílení signálu v místech velkého zatížení sítě. „Operátoři získali další spektrum na uspokojení současných datových potřeb svých zákazníků. Není tedy důvod čerpání datových služeb uživatelům jakkoliv omezovat umělými překážkami, ale naopak v rámci podpory digitální ekonomiky je třeba podporovat další využívání datových služeb,“ uvedl předseda ČTÚ Jaromír Novák.

Nejvíce v aukci utratila společnost O2, která za čtyři bloky frekvencí zaplatí 1,47 miliardy korun, T-Mobile vydražil dva bloky za 730 milionů a Vodafone jeden blok za 442 milionů korun.

V pásmu 1800 MHz získala společnost O2 dva aukční bloky o velikosti dvakrát 2,9 MHz a jeden aukční blok o velikosti dvakrát pět MHz, společnost Vodafone získala jeden aukční blok o velikosti dvakrát pět MHz. V párové části pásma 2600 MHz získal T-Mobile aukční blok o velikosti dvakrát deset MHz, v nepárové části pásma 2600 MHz potom získaly společnosti O2 a T-Mobile po jednom aukčním bloku o velikost 25 MHz.

O2 uvedla, že získala kmitočty za nižší cenu, než je v Evropě obvyklé. „Již dnes pokrýváme vysokorychlostní datovou sítí 4G LTE 90 procent obyvatel. Do budoucna nám vydražené spektrum umožní nabídnout našim zákazníkům nejen stále rychlejší mobilní připojení i na technologii 5G, ale také rozvíjet další služby jako doplněk k fixnímu připojení. Získání spektra v pásmu 2600 MHz je pro nás dalším krokem v přípravě na 5G,“ uvedl generální ředitel Tomáš Budník.

O2 může změnit vlastníka. Čtěte:

Skupina PPF zvažuje prodej mobilního operátora O2

 O2 svoje ambice nekomunikuje, je ale jasné, že pevné linky jsou jen doplňkem jeho služeb

Vodafone podle generálního ředitele Baleše Šarmy získal podstatnou část spektra v nejlukrativnějším pásmu 1800 MHz. „Díky tomuto úspěchu můžeme ve velmi krátké době zvýšit průměrné rychlosti přenosu dat všem zákazníkům. I nadále tak budeme pokračovat v posilování sítě a nabízet nejlepší kvalitu služeb,“ uvedl.

T-Mobile podle mluvčí Martiny Kemrové za rozumnou cenu získal spektrum nezbytné pro další rozvoj služeb. „Získané spektrum nám umožní zvýšit rychlost i kapacitu datových přenosů tak, abychom uspokojili rostoucí poptávku. Jen v posledním roce vzrostl datový provoz více než dvojnásobně,“ podotkla.

LTE umožňuje připojení mobilních zařízení u tuzemských operátorů o teoretických rychlostech až kolem 300 Mbit/s. U sítí třetí generace je to pětkrát až desetkrát méně. Nejvyšší reálné rychlosti v tuzemsku poskytuje kabelový internet s nabídkou až 300 Mbit/s, připojení přes pevné linky xDSL slibuje až 80 Mbit/s.

BRAND24

Podmínky aukce stanovují konkrétní požadavky na pokrytí populace České republiky a současně vyžadují poskytování služeb na získaných kmitočtech s rychlostmi nejméně pět Mbit/s v horizontu sedmi let. Současně zůstávají v platnosti závazky poskytnutí služby národního roamingu a velkoobchodní nabídky podle podmínek předchozí aukce.

ČTÚ s vypsáním aukce čekal, až vláda sníží roční poplatky za využívání vyšších kmitočtových pásem. Kvůli tomu se zdržela i další aukce frekvencí v pásmu 3,6 až 3,8 GHz pro rychlý internet.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).