Menu Zavřít

Klubaři se budou třídit

17. 7. 2009
Autor: Euro.cz

Letní filmová škola vyklízí pozice, alternativou může být Písek

Dva ambiciózní festivaly nezávislého filmu s částečně se překrývajícími termíny „nepůjdou proti sobě a trh je dost velký na to, aby oba uspěly,“ říká ředitel prvního ročníku píseckého Festivalu nad řekou Micheal Havas. „Rozdíl mezi nimi není tak markantní a pro oba tu není dostatek prostoru,“ oponuje mu umělecký ředitel 35. Letní filmové školy (LFŠ) Pavel Bednařík, který kryjící se termín nepovažuje za náhodu.

Kuriózní situace na českém festivalovém poli začala sporem mezi Jiřím Králíkem a Asociací českých filmových klubů (EURO 18/2008) – pořadatele LFŠ. Králík byl po špatném hospodaření LFŠ odvolán z čela asociace, následovala salva žalob z obou stran a Králíkův neúspěšný pokus obsadit Uherské Hradiště nově vzniklými Letními filmovými dny v termínu LFŠ. Nakonec se slovy, že v jiném termínu to nešlo, rozjíždí festival v Písku.
Rozdíly v pojetí festivalu jsou evidentní: Zatímco Králík s Havasem věrně navazují na 33. ročník LFŠ a Havas mluví o alternativní edukaci, Bednařík vrací LFŠ ke kořenům – většímu množství přednášek, provázanosti cyklů s hosty a doprovodnými akcemi, spolupráci s vysokými školami, striktnímu vzdělávání filmových fanoušků. Uvědomuje si, že to může jít na úkor masového zájmu o festival: „Tak, jak se bude po několik let vyvíjet podoba festivalu, bude se odvíjet i skladba návštěvníků, kterých postupně ubyde.“ Neobvyklá vize. „Ale zájmu sponzorů by ubýt nemělo, LFŠ vnímají jako jedinečnou akci závislou nejen na počtu diváků, ti se budou třídit mezi oba festivaly,“ dodává Bednařík. Bude jich opravdu dostatek na oba?

BRAND24

Box: 35. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA (24. 7. až 2. 8. 2009, Uherské Hradiště)
Hlavní programové sekce: Rakousko, Belgie, migrace, komiks a film
Hosté festivalu: György Pálfi, Houchang Allahyari, Barbara Albert a další

FESTIVAL NAD ŘEKOU (31. 7. až 9. 8. 2009, Písek)
Hlavní programové sekce: S Kafkou do kina, Argenina, Zlatá šedesátá
Hosté festivalu: Terry Gilliam, Krzysztof Zanussi, Jan Švankmajer a další

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).