Menu Zavřít

Klid a vůně lesů na ostrově Mljet

23. 6. 2003
Autor: Euro.cz

Pokoj v jediném hotelu v Národním parku si musíte rezervovat dlouho dopředuChorvatské pobřeží je mnohými milovníky moře považováno za nejkrásnější v celém Středozemí. I přes turistickou oblíbenost se zde totiž stále najdou i kouty netknuté přírody, osamělé pláže a křišťálově čisté moře.

Pokoj v jediném hotelu v Národním parku si musíte rezervovat dlouho dopředu

Chorvatské pobřeží je mnohými milovníky moře považováno za nejkrásnější v celém Středozemí. I přes turistickou oblíbenost se zde totiž stále najdou i kouty netknuté přírody, osamělé pláže a křišťálově čisté moře.

Teploměry, pot na čele a neustálý pocit žízně signalizují, že je načase vzít si dovolenou! Vypnout a schovat se pod stín slunečníku, sem tam se „smočit“ v osvěžující vodě a večer za zvuku cikád a vůně borových stromů upíjet vynikající červené víno. I dnes, v době, kdy „daňové přísliby“ a nedostupnost západních zemí jsou dávnou minulostí, cílem dovolené mnoha českých turistů zůstává Chorvatsko. A i když ke konečnému stanovišti nevedou pohodlné španělské dálnice a na plážích nečekají luxusní francouzské bary, většina návštěvníků se shoduje, že krásnější moře sotva někde viděli. A ať už jsou tyto dojmy umocněny vzpomínkami na dětství, jazykovou blízkostí či relativně přístupnými cenami, přírodní skvosty a Národní parky mluví za své. A nejen ty. Chorvatsko nabízí návštěvníkům i místa historických hodnot. Například o Dubrovníku se toho ví skutečně dost. Není tajemstvím, že jeho častým hostem je princ Charles nebo že v jednom z jeho přístavů kotví jachta Stevena Spielberga. Poněkud méně je však v povědomí, že dvacet kilometrů západně od Dubrovníku leží Mljet, nejlesnatější ostrov Jadranu o rozloze 100 km 2.

Teplé koupání v lese

Jednu z největších přírodních „zajímavosti“ na Mljetu představují dvě jezera (Velké a Malé). Ve skutečnosti jsou to dva malé útesy, které navzájem i s otevřeným mořem pojí sotva zřetelné kanály. Těmito kanály teče velmi silný mořský proud, který pod vlivem přílivu i odlivu mění směr každých šest hodin. Změny proudu byly ve středověku využívány k pohánění četných vodních mlýnů. Teplota vody v „jezerech“ je výrazně vyšší od teploty otevřeného moře. Koncem července dosahuje až 30° C. Kvůli tomuto významnému faktu, ale také kvůli zvýšené koncentraci soli i nedostatku kyslíku, není fauna Velkého i Malého jezera obzvlášť bohatá, což ovšem nedokáže pokazit požitek z koupání v příjemně teplé vodě.

Veslování Národním parkem

Ve „Velkém jezeře“ se nachází ostrůvek Sv. Marija a na něm stejnojmenný benediktýnský klášter z 12. století. Severozápadní část ostrova Mljet byla pro svou jedinečnost roku 1960 prohlášena Národním parkem. I proto se po „jezerech“ můžete brodit výhradně čluny správy parku. Pro sportovně založené je k dispozici i půjčovna člunů (s vesly - motory jsou zakázány z ekologických důvodů), kanoí či kol. Cestovní ruch je na ostrově rozvinutý pouze do takové míry, aby nepřekážel přírodnímu bohatství. Na celém Mljetu proto najdete jediný hotel, ve kterém je nutné rezervovat pokoj dlouho dopředu. Lokální obyvatelé nabízejí ještě apartmány a pokoje. Pokud ale hledáte „divoké“ večery v diskotékách a kavárnách, můžete na ně rovnou zapomenout. Na druhou stranu díky omezené ubytovací kapacitě, pitoreskním výletním stezkám a pestré nabídce domácích specialit (ryby, krabi, sýr, víno), může být dovolená v Národním parku přirovnána k malebnému snu.

Od vrcholků až k moři

Jestliže vám radost z přírody kazí hrůza z jedovatých hadů - můžete si oddechnout. Roku 1910 byli právě kvůli jejich velkému počtu „přistěhováni“ na ostrov jejich přirození nepřátelé - mungové. Proto dnes na Mljetu potkáte spíše kance či jeleny. Koncem 18. století jeden dalmatinský básník napsal: „Od vrcholků až k moři kloní se větve stromů; brodíš-li se lodí, pluješ ve skutečnosti lesem.“ A naštěstí tento výstižný popis platí i dnes.

Výlet na Mljet

Doprava:

- pravidelnými trajekty z Dubrovníku a městečka Trstenik (poloostrov Pelješac); umožněn je i převoz vozidel.

- organizované jednodenní výlety turistickými loděmi z Dubrovníku a Trsteniku - cena cca 200 Kč

Osvěžení v restauraci:

- nealko nápoje: cca 50 Kč

- zmrzlina: cca 60 Kč

Výlet:

- pronájem loďky, kánoe či kola: cca 80 Kč/1 hodina

Poznámka: ceny jsou orientační!

BRAND24

Pokud je cílem vaší dovolené… Benediktýnský klášter sv. Marija sloužil v době komunizmu jako hotel. Zhruba před deseti lety se vrátil ke svému původnímu určení. * Mungo - nepřítel jedovatých hadů

FOTO: NIKOLETA ALIVOJVODIČ (1x), ARCHIV 2x

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).