Menu Zavřít

Klíčem k úspěchu jsou emoce

9. 5. 2012
Autor: profit

 Pokud se chystáte podnikat v Rumunsku, připravte se na pořádnou dávku emocí. Rumuni jsou otevření a přátelští, jak se sluší a patří latinským národům. Na druhou stranu také zdědili výbušnost turecké kultury, cynický až černý humor, který dokonale vypilovala historie, a eleganci německých a maďarských vlivů v Transylvánii. Rumunsko spojuje jeden jazyk, ale co region, to jiný mrav.  

 

Foto: Profimedia

Nejvíc podnikatelských příležitostí nabízí stále hlavní město Bukurešť. Na druhou stranu, západní města jako Temešvár, Arad nebo Kluž se vyšplhaly nahoru hlavně díky kvalitním univerzitám a rumunská část Moldávie zůstává známá kvalitním vínem a zemědělstvím.

Dopřejte klientovi, aby byl obdivován

Podnikatelská mentalita v Rumunsku je víceméně stejná jako v České republice. Rumuni však nejsou přirozeně pragmatičtí: rádi nakupují, jen aby si výrobek vyzkoušeli, a pokud se jim líbí, najdou peníze všude možně, aby si ho mohli dovolit. Abyste uspěli, musíte přinést službu nebo produkt, který není jenom kvalitní, ale má také hezký design – je tak sexy, že si ho přeje každý. Musíte prostě přesvědčit, že díky vašim službám se klient stává objektem obdivu na trhu. Pak se vám mnohé dveře otevřou samy.

Díky dlouhodobému tureckému vlivu také umí Rumuni tlačit cenu dolů a jednat do krve, aby z toho měli dobrý pocit. Tím se může občas vyskytnout tendence jednání typu win–lose. Pokud si ale udržíte chladnou hlavu, nepřistoupíte na občas emocionálně manipulativní techniky jednání a budete trvat na pozitivním řešení pro obě strany, měli byste být úspěšní.

Jako zaměstnanci jsou Rumuni kreativní – v dobrém i ve zlém. Proudí v nich silná energie a chuť uspět a zviditelnit sebe a své úspěchy, což jim dává zřetelnou konkurenční výhodu. Znají svoji cenu a občas blafují, aby otestovali vaše mezery. Pokud ale získáte dobrého a loajálního zaměstnance, držte si ho zuby nehty, protože Rumuni jsou flexibilní, a pokud se necítí spokojeni u vás, utečou ke konkurenci nebo do zahraničí.

Legraci si smějí dělat jen sami ze sebe

Rumuni si také dělají rádi legraci mezi sebou, ale dávejte si pozor – pokud říkáte něco proti někomu místnímu, aktivuje se v nich patriotismus a nepřijmou vás. Pokud jste svědkem hlasitého rozhovoru na ulici nebo výbuchu temperamentu, nebojte se, nehádají se – často se jenom baví nebo chtějí opravdu ukázat svůj postoj k věcem. I když jsou emoce nakažlivé, nepřidávejte se do hry, pokud neumíte pracovat s emocemi alespoň tak dobře jako oni.

Nezdůrazňujte, pokud jste nevěřící

Nejlepší je rumunského partnera oslovovat přímo a otevřeně. Ukažte jim, že si všímáte toho, co dělají dobře, a že si jich vážíte. Trocha znalosti rumunské historie pomáhá, protože Rumuni jsou silní patrioti. Pokud se nechcete dostat do emotivní diskuze s negativním podtextem, nechte si pro sebe fakt, že jste nevěřící, nebo to, že Česká republika je jedna ze zemí s největším počtem nevěřících ve světě.

BRAND24

Rumuni mají rádi dárky, pokud přicházejí ze srdce. Dávejte si ale pozor na malou korupci, abyste nevypadali špatně. Ptejte se lidí blízkých vašemu obchodnímu partnerovi, co se mu líbí a zda rád přijímá dárky – pokud ne, tak mu raději nabídněte něco symbolického. Rumuni jsou pohostinní a mají rádi oslavy, které musí být bohaté. Doteď si pamatuji šok, když jsem poprvé viděla kousky rohlíků s pomazánkou na narozeninové oslavě kamarádky – v Rumunsku by se to považovalo za ostudu.

Rumuni na sebe dbají s gustem Italů, kteří do Rumunska masivně investovali v 90. letech. Pokud se chystáte na jednání, pořiďte si kvalitní oblečení a boty. Klíčové ale zůstávají informace o partnerovi a otevřenost. Jak říkala moje babička, musíš celý pytel soli s člověkem sníst, než ho dokážeš opravdu poznat. Moudrá to žena, moje babička.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).