Menu Zavřít

Klesající nezaměstnanost se odráží i na pracovních portálech

9. 5. 2011
Autor: profit

Trh práce na přelomu čtvrtletí oživil, firmy nabízejí o 4 % více úvazků na hlavní poměr.

Klesající nezaměstnanost se odráží i na pracovních portálech

Foto: Profimedia.cz

Pracovní portály Jobs.cz a Prace.cz registrují v druhém čtvrtletí roku pokračující oživení pracovního trhu. Na začátku května je zde vystaveno 13 172 pozic na hlavní pracovní úvazek. Oproti minulému měsíci se jedná o 4% nárůst. Křivka za poslední rok ukazuje, že je na portálech v současnosti nabízeno nejvíce pracovních příležitostí za celých předcházejících 12 měsíců. Pro srovnání – v květnu 2010 bylo inzerováno jen 8826 nabídek práce (tedy o 33 % méně než nyní).

Ruku v ruce s kontinuálně se snižující hodnotou nezaměstnanosti v Česku lze očekávat pokračující růst pracovního trhu. S daty nezaměstnanosti ale mohou zahýbat absolventi škol, kteří se v květnu a červnu začnou registrovat na úřadech práce. Nicméně pozitivní zprávou je trend růstu nabídky pozic pro tento segment. Meziměsíčně jsme zaznamenali 8% růst nabídky pozic pro absolventy. Na našich portálech je tak aktuálně více než 2500 míst pro absolventy,“ řekl Ondřej Mysliveček, analytik společnosti LMC, provozovatele portálů Jobs.cz a Prace.cz.

Z hlediska nabídky flexibilních forem zaměstnávání evidují portály také příznivý vývoj nabídky. Ve srovnání s předchozím měsícem platí, že na začátku května vzrostla nabídka alternativních pracovních úvazků o 7 %. „Nabídka flexibilních forem práce se na našich portálech Jobs.cz a Prace.cz pozvolna zvyšuje již od začátku letošního roku. Bohužel i přes to firmy stále nevytvářejí tak velké množství nabídek zkrácených úvazků, které by reflektovalo reálnou poptávku lidí po flexibilním zaměstnávání,“ vysvětluje Petr Skondrojanis, manažer rozvoje pro oblast alternativních forem práce společnosti LMC, provozovatele portálů Jobs.cz a Prace.cz.

BRAND24

V celkové poptávce po profesích si i nadále drží dominantní postavení oblast prodeje a obchodu. Na druhém místě mezi poptávanými obory je administrativa. Dynamicky se v posledních měsících vyvíjí nabídka práce v sektoru bankovnictví a finančních služeb.

Stabilní pozici si v žebříčku nejpoptávanějších oborů ze strany firem drží informační technologie. Poptávka je hlavně po vývojářích. Stejně tak se o programátory a vývojáře aplikací zajímají firmy na trzích v Rakousku a Německu, kde s otevřením pracovního trhu roste poptávka po lidech z Česka. Portály Jobs.cz a Prace.cz zaznamenaly v obou zemích větší než 50% růst pracovních nabídek v posledních třech měsících.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).