Menu Zavřít

Klaus odmítl jmenovat soudce

4. 4. 2005
Autor: Euro.cz

hlasy čtenářů (reakce na zprávu, že prezident republiky Václav Klaus odmítl jmenovat 32 čekatelů do funkce soudce kvůli tomu, že jsou mladší třiceti let) Tak se nám soudci ozvali, že jim vadí současné právní prostředí, kdy se zákony a předpisy každou chvíli mění a kdy vláda něco slíbí a pak to nesplní.

hlasy čtenářů

(reakce na zprávu, že prezident republiky Václav Klaus odmítl jmenovat 32 čekatelů do funkce soudce kvůli tomu, že jsou mladší třiceti let) Tak se nám soudci ozvali, že jim vadí současné právní prostředí, kdy se zákony a předpisy každou chvíli mění a kdy vláda něco slíbí a pak to nesplní. Bohužel se ozvali až v době, kdy se jich to přímo týká. V jiných případech, trápících podnikatele, se nejenže neozvou, ale často dokonce ochotně šikanují nevědomé lidi za to, že se neorientují v neustálých novelách zákonů. Tak doufejme, že jejich výkřik teď nebude poslední. Když už se od soudců nedočkáme veřejných protestů proti stavu právního prostředí jako celku, tak snad alespoň budou více než dosud soudit na základě citu (podpořeného samozřejmě zákony), než JEN na základě doslovného znění zákona.

JUDr. Lacina

Kdo je blbec, zůstane blbcem i v pětapadesáti. Na té věkové hranici sice něco je, ale proč není i pro jiná povolání? Proč vydáváme řidičáky už osmnáctiletým lidem, kteří jsou evidentně nezralí a mohou někoho na silnici zabít? Proč by i oni nemohli až do třiceti let jezdit někde jen jako asistenti, prostě někde nanečisto… Totéž platí o ředitelích škol nebo o předsedovi vlády… Jako silnější zájem vidím zrychlení dosud velice pomalých soudních řízení. A k tomu nám pomohou jedině noví soudci, i když možná nezkušení. Narozdíl od zmíněných řidičů je nad nimi vždycky ještě někdo, kdo jejich případné omyly napraví.

Houdek, advokát

Zaplatíte i za vlastní obrázek

(reakce na článek z Profitu č. 10/2005 o povinném poplatku za autorská práva z každé kopie a kopírovacího zařízení) Sám zastávám názor, že na kopírce zákazníkům rozmnožím vše a neměl bych nic číst, natož pátrat po původu předlohy. Ale obsluha není stroj, a tak asi na 99 % pozná, je-li dotyčný dokument vhodný k zaplacení práv, či ne. Osobně z devadesáti procent kopíruji pro „normální lidi“ a studenty Tak to pan Pavel bude asi nejlepší český autorskoprávní odborník, gratuluji! V praxi se v některých složitějších případech vedou akademické disputace, dělají se odborné posudky, ale on jenom koukne a je mu jasno. Předpokládám, že pan Pavel vysekne náležitosti autorskoprávní ochrany, jak vyplývají z autorského zákona, kdykoliv klidně i pozpátku.

Vtip vsak spočívá v tom, ze zmiňovaná náhradní autorská odměna se nemá vybírat jenom z rozmnoženin autorských děl. Už proto, ze jde o takzvanou „neadresnou“ odměnu. čtenář Westlake Zákony by měly být srozumitelné (alespoň jejich základní zásady) i pro středoškolsky vzdělaného člověka. Pokud zákonodárci dělají zbytečně složité normy, ať se pak nediví, že jim nikdo nerozumí a nikdo se jimi neřídí, ani kdyby chtěl.

Myslím, že je velice jednoduché rozpoznat (alespoň zhruba), jedná-li se o dílo chráněné autorskými právy. Zápisy ze studentské přednášky nebo vlastní autorská tvorba (například vlastnoručně nakreslený obrázek) to zcela jistě nejsou. Otázkou navíc je, proč vůbec platit autorské poplatky, když si někdo chce pro vlastní potřebu okopírovat třeba pět stran své oblíbené knihy.

No ale chápu, že je jistě jednodušší takto paušálně předem každého trestat za porušování autorských práv, než důsledně pátrat po lidech, kteří na kopírování cizích autorských děl skutečně vydělávají. Navrhuji to rozšířit třeba i na řidiče. Dejte automaticky pokutu každému, kdo vyjede na silnici. Proč si lámat hlavu kontrolou dodržování předpisů!

Vintířy

CONTENT24

Foto popis| přednášky, různé smlouvy pro notáře a podobně - tam si přece nikdo nemůže nijaká autorská práva nárokovat! čtenář Pavel

Foto autor| ilustrační foto: Profit - Jiří Př íhonský

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).