Menu Zavřít

Klaus i Babička do mobilu

1. 4. 2011
Autor: Euro.cz

Elektronické knihy

BRAND24

Euromedia, dceřiná společnost německého koncernu Bertelsmann, spustila minulý pátek projekt ebux.cz, z něhož by se měla stát největší česká prodejna digitálních knih. V první várce je asi 600 titulů, většinou české provenience, z nichž asi 150 je v nabídce bez kódové ochrany. Kromě těch, za něž se již neplatí autorská práva (Karel Čapek nebo Božena Němcová), nabízí e-shop například historické bestsellery Jiřího Šulce nebo knihy Václava Klause. Celkem se do projektu zapojilo 36 nakladatelů, Euromedia se chystá na svůj portál nalákat i vydavatele novin a časopisů.
Ebux.cz funguje na softwarové platformě Wooky jihlavské společnosti Mobilbonus a která je určena pro mobilní telefony a počítače. Majitelé stále populárnějších čteček tak mají smůlu, protože do nich systém Wooky instalovat nelze. Euromedia nicméně slibuje, že v létě odstartuje prodej vlastních hardwarových čteček v ceně do tří tisíc korun, které budou podporovat technologii elektronického inkoustu. Jde tak ve stopách newyorského knihkupectví Barnes & Nobles, které své elektronické čtecí zařízení Nook prodává od roku 2009.
Největším konkurentem portálu Ebux je na českém trhu elektronická prodejna Ereading, která měsíčně prodává několik set knih v digitální podobě. V nabídce má 550 titulů, zhruba polovinu z nich je možné získat bez kódovaného zabezpečení.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).