Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Technologie ARISTON pomohou v Grónsku rozkrýt globální oteplování

Společnost Ariston zůstává věrná svému cíli přinášet pohodlí každému a oznámila úspěšné…

Jak si připomenout 100. výročí založení Československé republiky? Svatováclavským dukátem!

Právě dnes slavíme snad nejvýznamnější výročí, jaké naše republika dosud zažila. Je jím…

Zbrojaři mají pomocníka na ministerstvu obrany. Už čtvrtý rok

Firmám podává pomocnou ruku odboru průmyslové spolupráce. Jeho úkolem je, aby se české…

Když vaří robot: doba kyberguláše se blíží

26. dubna, 06:28 - Dalibor Dostál
26. dubna, 06:28

Potravinářství bylo stejně jako řada dalších tradičních odvětví dlouho odkázáno na ruční práci. Se zdokonalujícími se technologiemi to přestává platit.

Stejně jako v mnoha jiných odvětvích i v potravinářství jsou kladeny stále vyšší nároky na kvalitu, rychlost a efektivitu výroby. „Když k tomu přidáme ještě finanční stránku věci a tlak na snižování nákladů, jednoduše bude existovat určitá hranice, kdy již ani další pár lidských rukou situaci nezachrání. A právě v tu chvíli přichází na řadu řešení automatizace výrobního procesu,“ vysvětluje Michal Scholze ze společnosti Stäubli Systems.

Podle něj zatím nenastala doba, kdy by bylo možné celé výroby ovládat jediným tlačítkem. „Stále existuje mnoho složitých a komplexních operací, na které současné technologie nestačí. U jiných činností je zase přítomnost lidského faktoru nezbytná a žádoucí, některé firmy si pak na ruční výrobě přímo zakládají,“ dodává.

Rutina, která bolí

Automatizované pracoviště se tak podle něj nejlépe uplatní v těch částech procesu, kde se určitá činnost opakuje a přitom musí být vykonávána s velkou přesností a ve značné rychlosti. Často se jedná o rovnání zboží, přendávání mezi dopravníky, skládání do krabic, balení. V této kategorii pak svou flexibilitou, přesností a rychlostí vynikají zejména průmysloví roboti.

Přitom mnoho lidí stále „obrací oči v sloup“, jen co slovo robot zaslechnou. Prý se hodí jen pro největší závody. Opak je ale pravdou. Roboti díky své flexibilitě nacházejí uplatnění ve stále větším počtu malých rodinných firem.

Scholze také zpochybňuje zažitý argument, že roboti berou lidem práci: „To je pravda jen do určité míry. K nahrazení člověka robotem dochází u činnosti, která není nikterak záživná a z dlouhodobého hlediska určitě zdraví pracovníka nijak neprospívá.


Podívejte se:

Robot od singapurských vědců sestavil židli od IKEA. Zvládl to za 20 minut


Lidé pracující na jednom místě vestoje nebo vsedě po celou směnu často trpí bolestmi zad a nohou, mohou je potkat bolesti hlavy, únava očí z neustálého soustředění na linku. V neposlední řadě se při těchto rutinních úkonech také s klesající pozorností výrazně zvyšuje chybovost člověka.“

Místo sládka počítač

Automatizace přitom proniká i do poměrně konzervativních odvětví, jako je pivovarnictví. Netradiční novinku před časem představil například pivovar v Balonovém hotelu Radešín u Žďáru nad Sázavou. Stal se prvním chytrým pivovarem v Evropě a od ostatních se liší především tím, že v něm pivo vaří počítač.

Jeho největší výhodou jsou takřka nulové nároky na personál. Na řízení celého pivovaru je potřeba jediný člověk. „Jedná se o plně automatizovaný pivovar, který je kompletně regulován a monitorován bez zásahu člověka. Namísto sládka se o pivo stará naše řídicí jednotka,“ shrnuje Adam Škorpík ze společnosti UniPi. technology, která stojí za realizací řešení.

„Počítačové technologie jsou v pivovarech většinou už běžnou praxí. Hlavní rozdíl je v tom, že zatímco v ostatních převládá lidský faktor, který zadává příkazy do počítače, u nás je hlavou právě počítač a ten zadává práci lidem,“ dodává Škorpík.

Výhodou chytrého pivovaru je stálost při jednotlivých postupech vaření. Poradí si tak s problémem, s nímž bojují zejména minipivovary. Tedy uvařit každou várku piva se stejnými vlastnostmi a chutí.

V chytrém systému se veškerá naměřená data zaznamenávají do databáze. Jejich opakovaná analýza poté pomůže zvýšit efektivitu vaření piva a přinést další úspory na nákladech.

Článek vyšel v magazínu Profit

Dále čtěte:

Musk příliš věřil robotům. Tesla přerušuje výrobu Modelu 3

Podnikání bez hranic. Růžička chce vyvíjet nové potraviny



Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Čtěte také

Komentáře

Finance
Jak prodat byt co nejdráže? Nepodceňujete profesionální fotky a home staging
Bez imunity nepřežijeme, proto si ji hýčkejme
Zpřísnění podmínek pro hypotéky se může dotknout i refinancování
Svátek Všech Svatých a Dušičky, aneb proč to není státní svátek?
Kdy budou dokončeny opravy na dálnicích?
Auta
Fungují u nás správně dobíjecí stanice? Česká obchodní…
Mlhovkáři, nízké slunce, námraza… Jste připraveni na podzimní nástrahy silnic?
Sedm užitečných prvků výbavy moderních aut, které nikdo nepoužívá
Spoluzakladatel Škody Václav Klement se narodil přesně před 150 lety
Nová Panamera konečně dostala verzi GTS. Nabídne 460 koní a sportovnější podvozek
Technologie
Pro iPady vyjde Photoshop CC, který se vyrovná verzi pro tradiční počítače
Huawei Mate 20 Pro: nejočekávanější smartphone je plný překvapení (video)
Chystá se nový formát SD karet pro smartphony. NM Card bude stejně velké jako nanoSIM
Palm se vrací s prťavým smartphonem, který má jedno velké ALE
Přehled: Kdy budou dokončeny opravy na dálnicích?
Hry pro příležitostné hráče