Menu Zavřít

Když se daří na Wall Streetu...

4. 11. 2009
Autor: Euro.cz

Finanční instituce se chystají za letošní rok vyplatit...

Celý podtitul: Finanční instituce se chystají za letošní rok vyplatit zaměstnancům rekordních 140 miliard dolarů

Co je dobré pro General Motors, je dobré i pro USA, prohlásil před více než 50 lety Charlie Wilson, šéf tehdy největší světové automobilky. Dnes bychom mohli jeho slova parafrázovat: co je dobré pro Goldman Sachs (Barclays a další banky), je dobré i pro USA a Velkou Británii. A jelikož se hlavní americké banky a makléřské firmy chystají za letošní rok vyplatit zaměstnancům na mzdách, zdravotních benefitech, pojistných plánech a v akciích rekordních zhruba 140 miliard dolarů, mají se New York i Londýn zřejmě na co těšit.

Částečná úleva Dle Alana Johnsona, prezidenta konzultantské firmy Johnson Associates, rozdělí newyorské investiční domy do března příštího roku jen na bonusech zhruba 26 miliard dolarů. To by znamenalo zhruba 40procentní meziroční nárůst. A zároveň by to byla vydatná vzpruha pro rozpočet města i celého státu New York, jež se dohromady potýkají s přibližně čtrnáctimiliardových schodkem. „Určitě to všechny nepřiměje, aby si mysleli, že dobré časy se vrátily. Ale mohla by to být částečná úleva,“ říká Lawrence White, profesor ekonomie na Leonard N. Stern School of Business, která patří pod New York University.
Do doby, než finanční krize srazila výdělky bank, představovaly výplaty a zisky firem z Wall Streetu dvacet procent daňových příjmů státu New York a devět procent daní města samého. Loni však banky přišly o 42,6 miliardy dolarů a zrušily 30 tisíc pracovních míst. Nezaměstnanost se vyšplhala na 10,3 procenta, nejvýše od roku 1993. Ze soukromého sektoru zmizelo od srpna 2008 téměř 97 tisíc pracovních příležitostí, vyčíslil městský úřad pro řízení a rozpočet. „New York byl epicentrem krize,“ prohlásil guvernér David Paterson, když v půli října ohlašoval pětimiliardové škrty ve výdajích rozpočtu státu.

Dobrá zpráva Opětovný růst bankovních bonusů je proto pro město dobrou zprávou. „Všechny tyto peníze projdou naší ekonomikou,“ pochvaluje si starosta Michael Bloomberg. A dodává: „Ať už si myslíte o korektnosti vyplácených odměn cokoli, jsme na penězích z Wall Streetu závislí a chceme, aby se firmám dařilo.“
Matt Anderson, mluvčí oddělení pro rozpočet státu New York, se však domnívá, že růst bonusů bude mít na rozpočtové příjmy jen omezený dopad. Velká část odměn totiž bude ve formě akcií, které nepodléhají daním ihned, navíc spousta firem, jež zanikly, nevyplatí bonusy vůbec.
Optimismus krotí i Charlie Attias, viceprezident realitní společnosti Corcoran Group. Dle něho budou bankéři při utrácení obzvlášť opatrní, neboť ohlášené vysoké odměny se setkaly s nevolí veřejnosti. Limitujícím faktorem bude i potřeba obnovit úspory a splatit dluhy z minulých let.
Přesto se již větší množství peněz projevilo například na trhu nemovitostí. Prodej apartmentů na Manhattanu se ve třetím čtvrtletí zvýšil oproti předchozímu období o 46 procent. To je dle znalecké společnosti Miller Samuel nejvyšší nárůst od roku 1996. Střední cena luxusního bytu v této lokalitě se zvýšila na 3,9 z 3,66 milionu dolarů. Úspěšnou transakcí se může pochlubit například Donald Opatrny, bývalý bankéř společnosti Goldman Sachs, který prodal své kondominium na prestižní adrese přímo u Central Parku za 21,5 milionu dolarů poté, co je loni koupil za 11,6 milionu.
Zlepšení pocítili i někteří restauratéři. Steakhouse Delmonico’s, který několik bloků od newyorské burzy prodává prvotřídní plátky hovězího po 43 dolarech, přišel po loňském pádu Lehman Brothers asi o dvacet procent tržeb. Teď však řídící partner Dennis Turcinovic sleduje, jak se provoz opět rozjíždí a zájem o cateringové služby stoupá. Firmy začínají brát zákazníky na oběd ve větších skupinkách. „Pokud se někomu na Wall Streetu daří, přijde a utratí zde peníze,“ říká jednatřicetiletý manažer. „Několik lidí posedí a utratí astronomickou částku.“

Politická bouře Také do londýnské City se spolu s milionovými odměnami vrací optimismus (více viz s.74). Kalí jej však politická bouře, kterou vyvolaly nové předpovědi růstu bankovních bonusů pro tento rok. Britská organizace Centre for Economics and Business Research koncem října odhadla, že tamní bankéři dostanou bonusy ve výši šesti miliard liber, o 50 procent více než za rok 2008. Vláda přitom musela za poslední rok na záchranu peněžních ústavů vynaložit desítky miliard liber. Dle liberálnědemokratického stínového ministra financí Vince Cablea vydělávají banky na vydatných vládních půjčkách a jsou schopné mít vyšší zisky, protože se zúžila konkurence. „Obzvlášť znepokojivé je, že za veškeré jejich aktivity ručí daňoví poplatníci.“
Odměny bankéřů se v Británii stanou jedním z hlavních témat nadcházející předvolební kampaně. Vláda dokonce zvažovala zavedení mimořádné daně. Pět největších britských bank – HSBC, Barclays, Standard Chartered, Lloyds Banking Group a Royal Bank of Scotland – slíbilo omezit odměny pro zaměstnance v souladu s nedávnou dohodou skupiny zemí G20. Británie přinutila podřídit se pravidlům i jedenáct zahraničních peněžních ústavů, které mají pobočky v City – Deutsche Bank, JPMorgan Chase, Goldman Sahcs, Citigroup, Bank of America, Morgan Stanley, Société Générale, BNP Paribas, Nomura, UBS a Credit Suisse. Změny se již mají týkat bonusů za výkony v letošním roce. Klíčové body nových pravidel spočívají v odložení výplaty 40 až 60 procent bonusů o tři roky. Případně snížení celkové hodnoty peněžních plateb za rok 2009 a zákaz takzvaných víceletých garantovaných bonusů. Mimochodem zastáncem posledně jmenovaného opatření je i šéf společnosti Goldman Sachs Lloyd Blankfein, který si za posledních pět let přišel na platu a dalších kompenzacích na 176,3 milionu dolarů.

Co je dobré?
Tvrdý postup Londýna a britského regulačního úřadu FSA však vyvolává vzrůstající znepokojení amerických finančních skupin z toho, že by mohl vzniknout systém, jenž povede k nerovnoměrnému odměňování bankéřů ve stejných pozicích na obou stranách Atlantiku. „Máme oprávněné obavy, zda budeme schopni slušně zaplatit své lidi,“ prohlásil jeden nejmenovaný finančník americké banky. Postavení Londýna coby finančního centra by tím mohlo dostat další ránu. Již nyní nehraje britské hlavní město ani druhé housle za New Yorkem, neboť se dle agentury Bloomberg propadlo za asijský Singapur.
Jak ale upozornilo Středisko pro výzkum socio-kulturních změn při univerzitě v Manchesteru, přínos finančního odvětví pro britskou ekonomiku není natolik významný, jak by se mohlo zdát. Spíše naopak. Za pět let boomu, který předcházel úvěrové krizi, sice zaplatilo odvětví na daních 203 miliard liber, ale náklady na nynější sanaci bank odhadl Mezinárodní měnový fond minimálně na 289 miliard s možným růstem až nad bilion liber. Co je tedy ve skutečnosti dobré pro USA a Velkou Británii?

BRAND24

Tabulka:
TOP 5 Pořadí bank dle výše vyplacených kompenzací

Společnost; Předpokládané kompenzace a benefity (v miliardách USD); Přepočet na zaměstnance (v tisicích USD)
Bank of America 30,009; 106,040
J.P. Morgan Chase 29,504;133,971
Citigroup 22,073; 71,204
Goldman Sachs 21,847; 743,112
Morgan Stanley 16,4; 263,595 Pramen: Wall Street Journal, částka zahrnuje plat, zdravotní benefity, penzijní plány a akcie Souvislosti - Deník Wall Street Journal na základě pololetních výsledků a odhadů na celý rok spočítal, že si zaměstnanci 23 hlavních investičních bank, hedgeových fondů a dalších finančních institucí rozdělí mezi sebou 140 miliard dolarů.
- To by bylo o dvacet procent více než za loňský rok, a částka by dokonce o deset miliard dolarů překonala výplaty za úspěšný rok 2007.
- V přepočtu by šlo v průměru na hlavu o 143 tisíc dolarů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).