Menu Zavřít

Když Keller mudruje

10. 4. 2014
Autor: Redakce

„Farmářské trhy jsou konkurencí velkým nadnárodním potravinovým řetězcům, zvýhodňují lokalitu. A oni (Američané) chtějí pod heslem rovné soutěže a rovných podmínek omezit farmářské trhy, aby mohly supermarkety a obchodní řetězce lifrovat svoje zboží o to jednodušeji a bez konkurence farmářských trhů,“ uvedl lídr kandidátky do evropských voleb za ČSSD Jan Keller pro deník Právo. Už dlouho se nikomu nepodařilo mě tak krásně nabudit. Navíc se mu podařilo prorazit dno intelektuálního suterénu.

Něco tak infantilně pitomého a zlomyslně darebného zároveň jako jeho úvahu o tom, že Spojené státy využijí jednání o zóně volného obchodu s Evropskou unií k tomu, aby zarazily v Evropě pořádání farmářských trhů, hned tak nenajdete.

Neboť farmářské trhy všeho druhu jsou v USA samozřejmě odjakživa, nikdo je nezakázal a už nejméně 20 let jsou velkou módou a růstovým oborem. Dnes jich je ve Spojených státech 7800, což – uznejte – představuje výrazný nárůst oproti 2800 registrovaným v roce 2000. To nevypadá na to, že by je nadnárodní řetězce na domácím kolbišti nějak válcovaly.

Keller jako sociolog by navíc mohl zaregistrovat i silný fenomén komunitních zahrad uvnitř městských čtvrtí, kde se pěstuje kde co. V Bronxu v New Yorku, ve Philadelphii či ve Washingtonu byly právě „community gardens“ velmi silnou součástí hnutí, které oživovaly čtvrti do té doby zamořené apatií, drogami a kriminalitou.

Spojené státy nejsou a nikdy nebyly jednoduchá země k pochopení, ale od Havaje až po Maine, od Aljašky po Floridu většina lidí v běžném životě federální vládu naprosto nevnímá, o dění ve vysoké politice se zajímá minimálně, a když už, tak ji často vnímá negativně.

Nicméně interpretovat „government“ čistě jako loutkohru ovládanou koncerny typu ADM nebo Monsanto (když už mluvíme o agrobyznysu), na to musí být člověk opravdu hodně paranoidní konspirační teoretik. Anebo Jan Keller, který mudruje o tom, jak nám Američané zarazí nákupy na farmářských trzích. Měl by se jednou vypravit do Los Angeles, na roh Třetí ulice a Fairfax Avenue. Tam jeden pěkný najde. Už od roku 1934.


Čtěte i další komentáře Miroslava Zámečníka:

Tak jak je to s těmi dividendami státních firem?

Obamův sirotek a jeho sourozenci

BRAND24

Co je důležité ve zdravotnictví? Historie

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).