Menu Zavřít

Když budou chtít, stejně mě zastřelí

4. 7. 2005
Autor: Euro.cz

PODNIKATEL JAROSLAV STARKA: Na příbramského podnikatele Jaroslava Starku vypálil letos v květnu neznámý útočník salvu kulek. Stalo se to přímo před jeho domem. Důvod útoku je dosud neznámý. Starka vyvázl z průstřelem hrudi a ruky. Nyní si začal platit ochranku. Permanentní dohled je podle něj velký zásah do života.

PODNIKATEL JAROSLAV STARKA:

Na příbramského podnikatele Jaroslava Starku vypálil letos v květnu neznámý útočník salvu kulek. Stalo se to přímo před jeho domem. Důvod útoku je dosud neznámý. Starka vyvázl z průstřelem hrudi a ruky. Nyní si začal platit ochranku. Permanentní dohled je podle něj velký zásah do života. * Hlídá vás nyní neustále několik ostřelovačů. Jak se v takovém postavení cítíte? Samozřejmě z toho nemám žádnou radost. Je to velký zásah do soukromí. Nebyl jsem zvyklý mít ochranku doma, nebyl jsem zvyklý, aby mě všude, kam se hnu, doprovázeli ti chlapíci. Oni jsou sice ohleduplní, ale já na to prostě nejsem stavěný. Nejhorší je, že se to stejně nedá uhlídat. Já říkám: když bude někdo chtít, stejně mě zastřelí. * Jak to v praxi vypadá? Vědí ostřelovači dopředu, kam půjdete? Na začátku každého týdne si sednu s jejich šéfem a sdělím mu, jaký mám na ten týden program. A zbytek už nechám na něm. Má mou plnou důvěru. Jde o bezpečnostní agenturu, ke které jsem se dostal přes kamaráda, jemuž věřím. * Taková ochranka musí být dost drahá. Kolik lidí vás vlastně hlídá? A kolik to stojí? To je důvěrná informace, kterou vám samozřejmě nemohu sdělit. Řeknu to ale takhle: Je jasné, že když se půjdete do bezpečnostní agentury informovat na ceny, tak vám řeknou trochu jinou cifru, než jaká pak ve skutečnosti bude. * Hlídají i vaše blízké? Pokrytá je celá moje rodina. * Už jste došel k nějakému názoru, kdo na vás mohl útočit a proč?

Nechápu to. Nikdy bych nevěřil, že se něco takového stane. Nikomu nic nedlužím, ani nemám miliardy. Tak proč by mě chtěl někdo zabíjet?

* Už vám nějaké vysvětlení podala policie?

Jako řádný občan tohoto státu věřím, že to policie nakonec vyšetří. Ale zatím od nich žádnou informaci nemám. Poslední policejní vyšetřovatele jsem viděl hned po té střelbě. Od té doby za mnou nikdo nebyl a je ticho po pěšině.

BRAND24

* Neodradila vás tato zkušenost od podnikání? Ne, proč by měla? Jsem přesvědčen, že to s mým podnikáním nesouvisí. Takže chuť do byznysu mi to nevzalo. Spíš mě mrzí, jak se o mně někdy mluví v médiích. Na Příbramsku dávám práci třem nebo čtyřem stovkám lidí. To znamená, že dávám obživu třem nebo čtyřem stovkám rodin. A pak se nakonec stejně v novinách dočtu, že jsem kriminálník. Takže spíš tohle je to, co mě od podnikání odrazuje. JAROSLAV STARKA** 

Děvětačtyřicetiletý podnikatel Jaroslav Starka byl ještě nedávno považován za jakéhosi lokálního vládce Příbrami. Jeho nejznámější podnikatelskou aktivitou je vedení fotbalového klubu Marila. Vlastní hotely, bary a herny. Starka je stíhán za účast na vydírání finančníka Giuseppe Roseliho, který chtěl investovat do krachující Union banky. Kvůli Starkově sporné pověsti některá média spekulují o tom, že za útokem na podnikatele byl boj podsvětí. Po útoku na Starku vyvolalo skandál také to, že jím najatí ostřelovači vystoupili na veřejnosti se zbraněmi, na což soukromá ochranka nemá právo. Jednalo se evidentně o demonstraci síly.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).