Menu Zavřít

Kdy přijdete na řadu

21. 4. 2008
Autor: Euro.cz

POSTUP DIGITALIZACE - Digitální vysílání v Česku již v několika regionech funguje. Jedná se však o pilotní projekty. Konečný termín odstřižení analogu je prozatím stanoven na konec roku 2011.

Obyvatelé několika regionů v Česku si mohou užívat digitální vysílání už dnes. V současnosti fungují tři digitální multiplexy, označené písmeny A, B a C. Multiplex A provozují České Radiokomunikace. Pokrývá oblast Prahy a okolí, Brno, Ostravu, Domažlicko a Ústí nad Labem. Vysílají v něm Česká televize a Nova. Provoz multiplexu B má na starosti společnost Czech Digital Group. Síť prozatím pokrývá pouze Prahu a okolí a vysílá v ní televize Prima. Poslední multiplex C společnosti Telefónica O2 prozatím nemá stabilní obsah. V rámci testování je multiplex dostupný v Praze a Brně.

Technický plán přechodu na digitální vysílání počítá s celkem čtyřmi multiplexy. Stávající tři se přejmenují z A na 2, z B na 3 a z C na 4. Multiplex 1 teprve vznikne a bude vyhrazen čistě pro veřejnoprávní vysílání. Budou v něm tedy k dispozici všechny čtyři kanály České televize – ČT1, ČT2, ČT24 a ČT4 Sport – a sedm programů Českého rozhlasu. Kdo bude provozovat veřejnoprávní multiplex, prozatím není jasné. Ještě totiž neskončilo výběrové řízení České televize na dodavatele. Nova má podle plánu vysílat v síti 2 a Prima v síti 3. O konečném umístění stanice do multiplexu však nakonec rozhodnou samy televize na základě dohody s provozovateli. Podobně je tomu i u šesti nových stanic. Ty v současnosti vyjednávají podmínky a není tedy jisté, v které ze sítí budou vysílat.

Od západu na východ

Z pohledu šíření digitálního signálu je území České republiky rozděleno na 11 regionů. Až na několik výjimek má dojít nejprve k zahájení digitálního vysílání. Půl roku vedle něj bude pokračovat i vysílání analogové v takzvaném souběhu. Pak bude analog definitivně vypnut. Spuštění digitálního vysílání by měla přitom vždy předcházet tříměsíční informační kampaň. V některých oblastech však tento postup není možný kvůli nedostatku kmitočtů. Proto se v nich se souběžným vysíláním nepočítá.

Nejrychlejší postup stanovil Český telekomunikační úřad pro Českou televizi. Ta by se měla v brzké době přesunout do vlastního multiplexu. Už v květnu tak mělo začít digitální vysílání na Plzeňsku. To je však vzhledem k průtahům s výběrovým řízením na provozovatele veřenoprávního multiplexu nejspíš nereálné. Šéf digitalizace České televize Pavel Hanuš proto již nyní připouští, že pravděpodobnější termín je nyní červen. Ještě v tomto roce by se pak vysílání mělo rozšířit na Českobudějovicko.

Konkrétní postup u dalších multiplexů je poměrně komplikovaný. Přechod bude postupovat od západu na východ. Důvodem je hlavně rychlé uvolnění kmitočtů v západních příhraničních oblastech. Tam totiž může docházet ke kolizím a rušení signálu kvůli již běžícímu digitálnímu vysílání v Německu. Nejpozději se tak digitálního vysílání dočkají obyvatelé Moravskoslezského kraje, Zlínska a Olomoucka.

Možná dostanete i satelit

BRAND24

Jako definitivní datum vypnutí analogu v celé České republice je prozatím určen termín 11. listopad 2011. Toto datum se však může ještě změnit. Přesněji řečeno o rok posunout.

Definitivní odstřižení analogového vysílání je však podmíněno tím, že pokrytí digitálním signálem dosáhne minimálně stávající úrovně. Nejprve proto budou odstaveny hlavní vysílače, pak budou následovat vysílače menší. V problémových oblastech se počítá s takzvaným dokrýváním signálu. I tak je podle technického ředitele České televize Rudolfa Popa možné, že v některých okrajových oblastech nebude pozemní příjem možný. Proto se uvažuje o tom, že by obyvatelé těchto míst řešili přechod na digitální vysílání například satelitním přijímačem. Ve hře je i případná dotace.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).