Menu Zavřít

Kdy máte nárok na podporu v nezaměstnanosti při opakované ztrátě práce

9. 1. 2016
Autor: profit

Jaké jsou nároky uchazečů, když o zaměstnání přijdou opakovaně a znovu skončí na úřadu práce – mají, anebo nemají znovu nárok na podporu v nezaměstnanosti?

Foto: Profimedia

Záleží, jak dlouho byli na podpoře při první nezaměstnanosti a jakou dobu odpracovali před druhou resp. následnou nezaměstnaností.

Klíčové pro nárok na opětovné poskytování podpory v nezaměstnanosti a míru tohoto nároku je, zda uchazeči o zaměstnání v posledních třech letech před zařazením do evidence úřadu uplynula celá podpůrčí doba (tedy zda ji nezaměstnaný vyčerpal). Dále rozhoduje i délka nové výdělečné činnosti po předchozím vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání. Toto zaměstnání nebo samostatně výdělečná činnost musí zakládat účast na důchodovém pojištění.

Uchazeč o zaměstnání, kterému v posledních třech letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání neuplynula celá podpůrčí doba (nevyčerpal tedy maximální dobu, po kterou je možno podporu v nezaměstnanosti pobírat, což je v závislosti na věku uchazeče 5, 8 nebo 11 měsíců) a po uplynutí části podpůrčí doby získal zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce alespoň tří měsíců, má nárok na podporu v nezaměstnanosti po celou novou podpůrčí dobu. Tedy znovu až na 5 měsíců, pokud dosáhl ke dni podání žádosti o podporu 50 let věku a méně, na 8 měsíců, pokud mu je více než 50 let, ale ne více než 55 let, na 11 měsíců, pokud je mu více než 55 let. (Kdy si můžete na podpoře přivydělávat, čtěte v článku Přivýdělek při podpoře v nezaměstnanosti? Od ledna zapomeňte.)

Jestliže získal zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce kratší než tři měsíce, má uchazeč o zaměstnání nárok na podporu v nezaměstnanosti po zbývající část podpůrčí doby.

Příklady:

Uchazeč o zaměstnání ve věku 40 let pobíral podporu v nezaměstnanosti tři měsíce, pak nastoupil do nového zaměstnání, ale po roce byl propuštěn z organizačních důvodů (nebo po stejnou dobu podnikal - vykonával samostatnou výdělečnou činnost, zakládající účast na důchodovém pojištění, kterou ukončil) – má nárok na podporu v nezaměstnanosti znovu až po dobu 5 měsíců. Jestliže by však z nového zaměstnání byl propuštěn již po 2 měsících, např. ve zkušební době (nebo samostatnou výdělečnou činnost po 2 měsících vzdal a ukončil), pak by měl nárok na podporu v nezaměstnanosti jen po dobu 2 měsíců, které mu zbývají z původní podpůrčí doby.

Je ovšem nutno připomenout, že pokud byl se zaměstnancem rozvázán pracovní poměr z organizačních důvodů (ve smyslu ust. § 52 písm. a), b) nebo c) zákoníku práce), jak uvedeno v jedné z variant příkladu, pak mu vznikl z tohoto zaměstnání nárok na odstupné. Ten ovšem oddaluje vznik nároku (bývalého) zaměstnance na podporu v nezaměstnanosti.

BRAND24

Přišli jste o práci? Čtěte, co potřebujete pro získání podpory v nezaměstnanosti

Uchazeči o zaměstnání, kterému přísluší z posledního zaměstnání odstupné, a to ať už mu jej zaměstnavatel doopravdy vyplatil, anebo mu je zůstal dlužen, se podpora v nezaměstnanosti poskytne až po uplynutí doby, která odpovídá výši odstupného. Tato doba se určí podle příslušného násobku průměrného měsíčního výdělku, kterým byla uchazeči o zaměstnání stanovena výše odstupného. Uvedeným pravidlem ale není dotčeno poskytování podpory v nezaměstnanosti po celkovou dob.

Pokud odstupné činí trojnásobek průměrného měsíčního výdělku, tak po dobu prvních tří měsíců evidence na úřadu práce resp. tří měsíců od skončení zaměstnání nemá uchazeč nárok na podporu v nezaměstnanosti. Pak ji může pobírat až pět následujících měsíců, takže je hmotně zabezpečen po 8 měsíců, pokud jde o zmíněného uchazeče ve věku 40 let. (U uchazeče o zaměstnání ve věku nad 50 do 55 let věku by šlo až o 3 + 8, tedy 11 měsíců, u uchazeče o zaměstnání ve věku nad 55 let až o 3 + 11, tedy 14 měsíců hmotného zabezpečení.)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).