Menu Zavřít

Kdopak to platí?

5. 3. 2003
Autor: Euro.cz

Karel Takáč na poslední chvíli nakoupil pochybné pohledávky

Finanční skupina Penta je v ostrém souboji se spolupracovníky předlistopadového režimu, navenek reprezentovanými Ladislavem Žákem (bývalý šéf sekretariátu předsedy SSM Vasila Mohority), o majetek ve zkrachovalém fondu KTP Quantum, respektive v jeho dceřiné společnosti firmě Médeia Bohemia. Hraje se o výši podílu na několikasetmilionové konkursní podstatě. I na krachu fondu, na nějž doplatily svými úsporami desetitisíce důvěřivých klientů, se totiž dá vydělat. Zakladatel fondu Karel Takáč krátce předtím, než získal novou přechodnou adresu ve vyšetřovací vazbě, se spojil s Ladislavem Žákem, nakoupil pochybné pohledávky a vystavil oproti nim vlastní směnky společnosti na stovky milionů korun. Vyplývá to ze smluv o postoupení pohledávek, které byly uzavřené v únoru a březnu loňského roku a jejichž kopie má týdeník EURO k dispozici. Do majetku Médeie Bohemie se tak dostaly Nemethova pohledávka za ČSOB, vzniklá z titulu neuhrazené smluvní pokuty ze smlouvy mezi IPB a JUDr. Věslavem Nemethem, pohledávka za Slovenskými Telekomunikacemi a pohledávka za společností Maso Planá, jejichž výtěžnost se velmi pravděpodobně bude blížit nule. Naproti tomu současní vlastníci směnek je mohou přihlásit jako pohledávky do konkursu Médeie Bohemie, v jejíchž konkursní podstatě jsou zapsány i Léčebné lázně Jáchymov, Lázně Teplice nad Bečvou a Lázně Bohdaneč.
Pokud by se tak stalo a tyto směnky byly uznány za právně platné, rozředila by se konkursní podstata mezi větší množství věřitelů a nejsilnější slovo ve věřitelském výboru by získali právě majitelé těchto směnek. Toho se obává právě Penta, která v září 2000 poskytla společnosti KTP Quantum a její dceři Médeie Bohemii dvouletý úvěr ve výši 80 milionů korun, který však nikdy nebyl splacen.
Lidi, kteří svěřili makléřské společnosti KTP Quantum svoje peníze kvůli příslibu vysokého zhodnocení, jsou již v podstatě ze hry. Ať už budou uznáni jako normální věřitelé společnosti KTP Quantum, nebo ať bude majetek za jejich peníze nakoupený brán jako jejich (a nebude v konkursní podstatě společnosti KTP Quantum), vždy půjde z velké většiny o podíl na společnosti Médeia Bohemia. Ta je však také v konkursu, ve kterém právě spolu bojují Penta Finance a držitelé směnek, a její majetek bude sotva stačit na uspokojení věřitelů. Takáčovi klienti, kteří dohromady postrádají více než dvě miliardy korun, budou v postavení akcionářů firmy Médeia Bohemia až jako poslední na řadě a s pravděpodobností hraničící s jistotou se dá říct, že na ně nezbude nic.

Tok pohledávek.

Takáčovou protistranou v obchodu s pochybnými pohledávkami byly společnosti Goldfund Financial a Voyager Sales. Společnost Goldfund Financial je již z jiných případů známa jako obchodník s Nemethovou pohledávkou. Vlastníky společnosti Voyager Sales jsou podle plné moci přiložené ke smlouvě o postoupení pohledávek (jejíž kopii má týdeník EURO k dispozici) společnosti Worldwide Acquisition a Orion Property. Obě jsou podle slovenského tisku napojené na společnost Euro-American Corporate Services, která je podezřelá z kontaktů s ruskou mafií a praní špinavých peněz. Slovenský deník se oběma společnostmi zabýval v loňském roce, neboť byly na konci řetězce vytunelování společnosti Slovakia Horizont.
Vlastník společností Worldwide Acquisition a Orion Property není znám. Podle zdroje týdeníku EURO, který si nepřeje být jmenován, stojí za oběma z nich Petr Sisák, zatím nepravomocně odsouzený za tunelování První slezské banky a známý z dalších tunelářských kauz (například fondy ČNIS a skupina Tercier). Petra Sisáka se týdeníku EURO nepodařilo kontaktovat. Ladislav Žák týdeníku EURO řekl, že Sisáka velmi dobře zná. „Kontakt na něj vám nedám. Není mým zvykem tahat přátele po novinách,“ uvedl Žák. On sám prý o společnostech Worldwide Acquisition a Orion Property nic neví. V pražském domě, kde Sisák bydlí, není žádný zvonek označený jeho jménem a domovní dveře jsou pečlivě uzamčené a hlídané kamerovým systémem.
Ladislav Žák, nynější předseda představenstva společnosti Quantum Praha (matka KTP Quantum), přiznává, že Takáčovi zprostředkoval nákup Nemethovi pohledávky. „O zbylých dvou pohledávkách ale nic nevím. Nemethovu pohledávku jsem posléze započetl proti úvěru, který Quantu poskytla ČSOB/IPB. Šel jsem do této práce s cílem Takáčovi pomoci a maximálně ho oddlužit,“ řekl Žák týdeníku EURO. Mluvčí ČSOB Milan Tománek potvrdil, že Quantum Praha započetla vůči své úvěrové angažovanosti u ČSOB (dědictví po IPB) pohledávku JUDr. Nemetha. „ČSOB však zápočet pohledávky neuznala a pohledávku za společností Quantum Praha postoupila 11. července 2002 na Českou konsolidační agenturu,“ dodal Tománek.

BRAND24

Slovenská paralela

.
Ve stejné době, kdy Takáč nakupoval pochybné pohledávky do majetku společnosti Médeia Bohemia, probíhaly obdobné operace i na Slovensku. Tamní obchodník s cennými papíry Horizont Slovakia přesvědčil 47 tisíc lidí, aby mu svěřili své peníze k výhodnému zhodnocení. Horizont Slovakia a jeho dceřiná společnost BMG Invest, které takto získaly šest miliard slovenských korun, loni zkrachovaly. Při vyšetřování vyplynulo na povrch, že zakladatel fondu Vladimír Fruni („slovenský Takáč“) vyměnil dceřinou společnost BMG Invest, ve které byl soustředěn majetek klientů, za pochybnou pohledávku za Slovenskými Telekomunikacemi (ve výši 112 miliard Sk). Protistranou mu byla společnost Cavalier Sales (registrovaná v USA). A tentýž den prodal Fruni společnost Horizont Slovakia společnosti Commodore (rovněž registrovaná v Delaware v USA). Cavalier Sales i Commodore mají přitom stejného vlastníka jako společnost Voyager Sales, která prodávala pohledávky Takáčovi. Mateřskými společnostmi jsou i zde firmy Orion Property a Worldwide Acquisition. Za celou transakcí byl podle slovenského deníku Národná obroda Čechoameričan František Koch z Prahy.
Všichni tři jednatelé Horizontu Slovakia po těchto transakcích uprchli do zahraničí. Vladimír Fruni a Marián Šebeščák však byli již v březnu 2002 zadrženi chorvatskou policií a skončili ve vazbě, třetí František Matik se podle zpráv slovenského tisku skrýval v Rumunsku a poté zmizel v Jižní Americe. Po několika měsících se objevila v deníku SME informace, že za celou akcí stál slovenský miliardář Jozef Majský, který je nyní kvůli této kauze rovněž ve vyšetřovací vazbě. Objevení jména Františka Kocha je další stopou, že za českou operací mohl stát Petr Sisák. Oba dva působili ve zkrachovalé První slezské bance a ve firmách SUMA, spol. s r. o., a M-Best. Koch se v České republice věnoval ještě dalšímu finančnímu domu – Ekoagrobance, z jejíhož tunelování byl obžalován.

Palba trestními oznámeními.

Muž z Komise pro cenné papíry, který se podílel na prošetřování aktivit KTP Quantum a který podmínil poskytnutí informací zachováním anonymity, tvrdí, že mu byla podezřelá role společnosti Penta Finance. „Takáč zastavil za úvěr Pentě akcie Lázní Jáchymov, což byla největší hodnota v majetku jeho fondu a určitě byla násobně větší, než výše poskytnutého úvěru. Vysvětlením pro nepoměr mezi výší úvěru a hodnotou zástavy může být, že Penta chtěla od Takáče KTP Quantum převzít a takto si to jistila,“ uvedl člověk z KCP.
Rovněž Ladislav Žák tvrdí, že Penta si chce odnést příliš velký majetek za půjčených 80 milionů. Hodnota Lázní Jáchymov byla podle Žáka 800 milionů a Takáč je Pentě zastavil, neboť se prý domníval, že „jedná v přátelském prostředí“. Když u slovenské finanční skupiny narazil, přišel mu Žák údajně pomoci. „Takáč dal dokonce na Dospivu a Kúšika z Penty trestní oznámení. Bylo to podáno v říjnu na Praze 10 a přešlo to nyní na městskou vyšetřovačku,“ naznačuje Žák nezákonné jednání. Jenže žádné takové trestní oznámení nemají ani na Praze 10, ani na hlavním městě, jak sdělilo týdeníku EURO tiskové oddělení policejní správy hlavního města. Dodatečně Žák uvedl, že neví přesně, kde to bylo podané, ale že v této věci byl sám svědčit v Dlážděné 6 na útvaru podřízeném policejnímu prezidiu. Jenže Ludmila Livancová z tiskového oddělení Policejního prezidia rovněž nebyla schopná zjistit, že by bylo nějaké šetření proti Marku Dospivovi a Martinu Kúšikovi v souvislosti se společnostmi KTP Quantum, Médeia Bohemia či Lázně Jáchymov vedeno.
„Nevím, že by proti nám v souvislosti s KTP Quantum bylo podáno jakékoli trestní oznámení. Rozhodně nás policie o ničem takovém nevyrozuměla. Naopak my jsme podali v souvislosti se společností Médeia Bohemia trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření z falšování směnek,“ řekl týdeníku EURO Marek Dospiva. Dospiva přiznává, že skutečně měli původně zájem KTP Quantum koupit. „Přemýšleli jsme o tom, protože správu aktiv umíme. Jenže Takáč nám dlouho odmítal předat potřebné dokumenty a já jsem brzy pochopil, co je on zač. I z mála informací, které jsme od něj získali, jsem viděl, že ve společnosti byl velký rozdíl mezi její účetně vykazovanou a reálnou a tržní hodnotou. Takáč ve skutečnosti nikdy majetek ve výši 2,2 miliardy nespravoval a od lidí nevybral. Troje lázně koupil dohromady za 500 milionů, ocenil na 1,3 miliardy a takto nadhodnocené vložil do fondu,“ říká Dospiva. V případě poskytnutého úvěru tvrdí, že výše zástavy byla adekvátní. „Lázně Jáchymov rozhodně nemají hodnotu 800 milionů korun. Půl roku jsme měli od Takáče mandát na prodej všech tří lázní za 730 milionů a nikdo je nechtěl. ČSOB si je ocenila cca na 500 milionů a my si myslíme, že hodnota Lázní Jáchymov bude ještě o několik desítek milionů nižší. V době, kdy jsme jim podepsali úvěrový rámec ve výši 150 milionů, byla navíc Lázněmi Jáchymov ručena i pohledávka ČSOB/IPB ve výši 130 milionů,“ říká Dospiva. Penta nakonec za půjčených 80 milionů získala 71,5 procenta Lázní Jáchymov, jejichž hodnota je i přes jednu z finálních Takáčových operací, kdy si z nich pro KTP Quantum vypůjčil 95 milionů bez zajištění, reálně nepochybně vyšší. Problém Penty je však v tom, že tyto cenné papíry jsou nyní obstavené a konkursním správcem Stanislavem Kuželou zahrnuty do podstaty společnosti Médeia Bohemia. Pokud by nakonec Penta neuspěla s vylučovací žalobou a jáchymovské akcie zůstaly v konkursní podstatě, figurovala by jako na uspokojení čekající věřitel. A v tomto případě by návratnost jejích skutečně půjčených peněz mohla vážně ohrozit přítomnost věřitelů z obchodů s pochybnými pohledávkami.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).