Menu Zavřít

Kdo vydělá na úklidu po Katrině

4. 4. 2006
Autor: Euro.cz

Proč se americká armáda chystá uzavřít obrovský kontrakt ...

Indiáni z kmene Choctaw v Mississippi hledají opět cestu, jak zapůsobit na Washington, tentokrát přes Pentagon. Vzpomeňte si na tento bohatý kmen. Loni upoutal pozornost celých Spojených států jako jeden z největších klientů Jacka Abramoffa. Diskreditovanému lobbistovi a jeho obchodním partnerům indiáni zaplatili přes 27,6 milionu dolarů, aby ovlivnili zákonodárce v záležitostech hazardních her. Když Abramoff nedávno přiznal vinu v některých bodech obžaloby, připustil, že uplatil členy Kongresu tak, že protlačil miliony od Choctawů a jiných kmenů přes dobročinné spolky.
Teď by Choctawové měli bez výběrového řízení získat federální kontrakt ve výši tři sta milionů dolarů na úklid po hurikánu Katrina v Mississippi. Nemohou však počítat s radami Abramoffa, který byl 29. března odsouzen bezmála na šest let vězení a hrozí mu dalších třicet let za obvinění, týkající se Choctawů. Přesto tento kmen využil zákony o uzavírání smluv, jež upřednostňují domorodé Američany, a politický tlak Kongresu, aby nasměroval hotové peníze za úklid po hurikánu společnostem v domovském státě. E-maily a dokumenty, posuzované BusinessWeekem, potvrzují, že přední republikáni v čele s mississippským senátorem Trentem Lottem naléhají na Armádní sbor inženýrů (ACE), aby nahradil společnost AshBritt, velkou úklidovou firmou se sídlem ve floridském Pompano Beach, menšími mississippskými podniky.
Sbor ACE se domnívá, že našel odpověď: podnik IKBI, filiálku Choctawů pro uzavírání federálních kontraktů. Chybička ve federálních pravidlech zprostředkování zakázek určených na pomoc domorodým Američanům umožňuje armádě vzdát se obvyklého postupu při tendru a zadat práci v hodnotě tří set milionů dolarů výhradně Choctawům.
V čem je háček? Správa pro malé podniky (SBA) odhalila, že nová kontraktační firma Choctawů má jen sedm zaměstnanců a nikdy nezískala žádný federální kontrakt. Navíc IKBI plánuje, že většinu práce zadá subdodavatelskou smlouvou jednomu velkému podniku v Tennessee, který je v bělošských rukách.
Ani Choctawové, ani IKBI se nechtěli pro účely tohoto článku vyjádřit. Kmen Choctawů je jedním z největších zaměstnavatelů v Mississippi, kde provozuje kasina a další podniky včetně firmy, která vyrábí automobilovou elektroinstalaci pro Ford Motor. Kmen je druhým největším sponzorem federálních kampaní mezi indiánskými kmeny. Od té doby, co hurikány Katrina a Rita udeřily rychle po sobě na americké pobřeží Mexického zálivu, zastiňovaly federální úklid spory. Mississippští politici si pospíšili s kritikou společnosti AshBritt, která má vazby na Bushovu administrativu a na bývalou lobbistickou firmu mississippského guvernéra Haleyho Barboura, jež získala mimořádnou zakázku za pět set milionů dolarů na odstranění sutin.
Mississippští zákonodárci, vedení Lottem a členem Sněmovny reprezentantů Charlesem W. Pickeringem juniorem (republikánským poslancem za stát Mississippi), vyzvali federální orgány, aby peníze nasměrovaly do mississippských podniků. Asi 72 procent subdodavatelů AshBrittu sídlí v Mississippi. Místní firmy však dostaly méně než šest procent hlavních kontraktů.
Uzavírání velkých kontraktů s domácími subjekty pomáhá zákonodárcům dvojím způsobem. Předně hlavní dodavatelé vydělají víc peněz. „Rozdíl v zisku hlavního dodavatele a subdodavatele je významný,“ prohlásil Brian Perry, Pickeringův mluvčí. Ani firma AshBritt, ani sbor ACE nechtějí o ziscích společnosti mluvit. Ovšem Pickeringův štáb odhaduje, že zisková marže AshBrittu by mohla dosáhnout až 25 procent – což jsou peníze, které by zůstaly dodavateli ze státu Mississippi. Zadruhé vedlejším kontraktům se nevěnuje stejná pozornost jako hlavním smlouvám.
Sbor ACE začal hledat cesty, jak znovu nabídnout kontrakt firmy AshBritt brzy nato, co ho získala. E-maily mezi Pentagonem a kontraktační kanceláří ACE v mississippském Vicksburgu uváděly, že místní zákonodárci vyvíjejí silný tlak. Plukovník Norbert Doyle, hlavní funkcionář ACE, v e-mailu z 20. října uvedl: „Členové (mississippského) štábu si nás vzali do parády.“
Armáda se rozhodla uskutečnit agresivní plán na odstavení AshBrittu a přesměrování zbylých peněz na úklid v Mississippi na místní podniky. „Důvodem, proč to rozdělujeme, je politický tlak zbavit se ,velkých‘ dodavatelů zvenčí a zadat kontrakty menším firmám,“ napsal jeden ze zprostředkovatelů Doyleovi v e-mailu datovaném loni 25. října.
Sbor ACE oprášil málo používaný Staffordův zákon, aby dodavatelům z jiných států než z Mississippi zakázal předkládat nabídky. Generální ředitel firmy AshBritt Randy Perkins proti tomu vznesl právní námitku. „Tohle zprostředkování bylo samo o sobě jen šarádou,“ tvrdí Perkins. Americký Nejvyšší kontrolní úřad (Government Accountability Office – GAO) 20. března odmítl protest firmy AshBritt; ta plánuje odvolání. Avšak podle zvláštních pravidel platných pro společnosti ve vlastnictví kmenů, sbor ACE může společnosti IKBI zadat zakázku jakékoli velikosti bez nabídkového řízení. Podle zdrojů, jež jsou se smlouvou obeznámeny, sbor vytvořil pro IKBI takzvaný překlenovací kontrakt v hodnotě tří set milionů dolarů.
Společnosti ve vlastnictví indiánů mohou zadávat práci – a vyplácet peníze – jakýmkoli subdodavatelům podle vlastního uvážení. Firma Phillips & Jordan se sídlem ve městě Knoxville potvrzuje, že je v nabídce IKBI hlavním subdodavatelem. Zástupci ACE upozorňují, že žádný kontrakt ještě nebyl zadán. „Právě teď se snažíme zjistit, jaké máme možnosti,“ vysvětluje mluvčí ACE Michael Logue. Nechce potvrdit ani vyvrátit, že IKBI je hlavním uchazečem.
Mississippské společnosti najaté firmou AshBritt na provádění vlastních úklidových prací očekávají, že budou odstaveny. „Ta indiánská firma prostě celý kontrakt zadá někomu zvenčí, což je v rozporu se záměrem,“ uvedl Richard Rula, prezident společnosti Hemphill Construction z Florence v Mississippi, když si tuto záležitost naposledy ověřoval. „Inu, dovoz je dovoz…“

BRAND24

Podnikaví indiáni Kmen Choctawů z Mississippi by mohl získat výhradní kontrakt v hodnotě tří set milionů dolarů na odklizení sutin po hurikánech Katrina a Rita. Co k tomu přispěje:

  • SKULINA V ZÁKONĚ Zvláštní prázdniny podle programu pro znevýhodněné podnikání v malém (Small Disadvantaged Business – SDB) pro společnosti ve vlastnictví kmenů.
  • JAK TO FUNGUJE Společnosti ve vlastnictví kmenů domorodých Američanů, potomků původních obyvatel Aljašky nebo Havajských ostrovů, se mohou ucházet bez výběrového řízení o vymezené federální kontrakty jakékoli velikosti. Pro jiné malé podniky podle programu SDB, jež vlastní minority, platí přísnější limity.
  • JAKOU TO MÁ HODNOTU Podniky patřící indiánským kmenům získaly 1,8 miliardy dolarů z částky 19,5 miliardy, kterou představovaly kontrakty zveřejněné v roce 2003 pro malé podniky podle programu SDB.
  • KDO VYHRÁVÁ Choctawové dostanou kontrakt, ale většina práce bude zadána subdodavatelskou smlouvou jednomu podniku z Tennessee, který je v bělošských rukách.

Copyrighted 2006 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).