Menu Zavřít

Kdo povede resorty společně s ministry?

26. 7. 2010
Autor: profit

Strakova akademie se mění. Směr vnitřních změn naznačilo jednání nového kabinetu. Za hodinu rozhodl o několika návrzích a sněmovně posílá ústavní novelu na omezení imunity zákonodárců. Ne všechno ale půjde hladce.

Podklady na další jednání kabinetu už ministrům možná budou chystat noví náměstci.

Autor: www.vlada.cz

Méně zátarasů, méně jízd ministrů s majáčkem, méně ochranky pro premiéra a méně imunity zákonodárcům. První změny, které jsou vidět, jdou pravděpodobně dobrým směrem. „Takhle, bez policejních zátarasů a takového počtu hlídek to více odpovídá civilnějšímu pojetí, které současná vláda preferuje,“ říká k tomu mluvčí vlády Martin Kupka.

To, co se nemění, je dohadování o obsazení postů. Mluvilo se o tom i na prvním zasedání vlády. Nejvíc vrásek na čele má Petr Nečas z ministerstva vnitra. To, že je obsadil Radek John z Věcí veřejných, bylo výsledkem až tvrdých koaličních jednání. Teď nastává přetahovaná o náměstky. Nejprve zde měl usednout bývalý ministr obrany za ODS Martin Barták, nakonec John jeho post zrušil. Kontroverzní je i Michal Moroz, o němž se nejprve mluvilo jako o nominantovi TOP 09. Když se od něj strana distancovala, zaručil se za něj premiérovi sám Radek John. Michala Moroze, který před nástupem do funkce náměstka dostal pokutu za zneužití osobních údajů a figuroval taky v detektivní a vymahačské agentuře, teď prověří Národní bezpečnostní úřad. „Ministr John se za něj zaručil a kromě toho mě ujistil, že si pan náměstek požádá o prověrku na stupeň tajné,“ řekl premiér Petr Nečas.

Škatule, hýbejte se na dalších resortech Trošku ve stínu dění na vnitru se i na dalších ministerstvech formují zajímavé týmy. Nový ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS) si jako ředitele úřadu vybral bývalého unionistu Tomáše Vrbka, který kdysi řídil úřad i Vlastimilu Tlustému na ministerstvu financí. Většinu náměstků pak Drobil už odvolal. Na své místo náměstkyně se vrátila jen Rút Bízková, která v úřednickém kabinetu chvíli resort vedla. Nenápadný bývalý poslanec Michael Hrbata (ODS), jemuž ve volbách křeslo v dolní komoře parlamentu uniklo jen o vlásek, zase na ministerstvu obrany střídá náměstka Františka Padělka. Hrbata serveru Euro.cz řekl, že se kromě personalistiky bude starat i o vojenské vysoké školství a Duklu Praha. Ministerstvo financí chtěla ODS původně pro sebe. Nakonec ale musela ustoupit TOP 09. Vyřešila to šalamounsky. Miroslava Kalouska teď hlídají dva občanskodemokratičtí náměstci. Ekonom Ladislav Minčič a také Zdeněk Zajíček, který v Topolánkově vládě působil jako náměstek na ministerstvu vnitra a ve Fischerově vládě byl náměstkem na ministerstvu spravedlnosti. Miroslav Kalousek z těchto nominací není překvapený. „Je logické, že před nominací probíhaly předběžné konzultace o přijatelnosti těch či oněch kandidátů. V obou případech se jedná o zkušené a kompetentní odborníky, které osobně znám a na spolupráci s nimi se těším.“ Spolupracovat chce Kalousek dál i s bývalým slovenským ministrem zdravotnictví Rudolfem Zajacem, který na Slovensku prosadil reformu zdravotnictví. Bude jeho poradcem. Blízcí ať kryjí záda

S předsevzetím, že přebere resort bez razantních a neopodstatněných personálních změn, přišel na ministerstvo zemědělství Ivan Fuksa (ODS). „S odborníky z bývalého vedení ministerstva chci rozhodně zůstat v blízkém kontaktu a využívat jejich odborné erudice a zkušenosti,“ řekl. Z týmu předchozího ministra Jakuba Šebesty tak zůstávají v úřadě čtyři. Fuksa si tak přivedl jen dvě tváře, ovšem nelze říct, že politicky nové. Prvního náměstka mu bude dělat bývalý náměstek na dopravě a stranický kolega Roman Boček, který v době, kdy Fuksa starostoval v Příbrami, dělal ve stejném městě ředitele nemocnice. Druhou novou postavou je bývalý ministr pro evropské záležitosti Juraj Chmiel, který povede nově vznikající úsek pro společnou zemědělskou a rybářskou politiku EU.

Většinu náměstků nechal ve funkcích i ministr školství Josef Dobeš. Na ministerstvo si přivedl jen dva své nejbližší. Záda mu bude krýt Kryštof Hajn, kterého s Dobešem spojuje minulost v bezpečnostní agentuře ABL. Podobně to udělal i Vít Bárta, který si na ministerstvo dopravy z ABL přivedl Martina Sýkoru. Ten ve firmě dřív dělal obchodního ředitele a na ministerstvu bude mít na starosti ekonomiku. Právní agendu přebere na dopravě muž, který dříve působil na resortu obrany – Radek Šmerda.

Pomátkáři proti Mikešovi

BRAND24

Nevoli odborných kruhů vzbudil krok nového ministra kultury. Jiří Besser z TOP 09 jmenoval do funkce prvního náměstka Františka Mikeše (ODS). Ten v rezortu působil už za Václava Jehličky, později i za Václava Riedlbaucha. Před lety se proti jeho jmenování ozvali památkáři z jižních Čech. V době, kdy působil v samosprávě Českého Krumlova, prý památkám spíš škodil než pomáhal. Jak uvedl před časem E15, měl Mikeš čelit žalobě kvůli chybnému čerpání dotací na opravu sportovní haly poničené povodněmi. Pražský Vrchní soud ho ale nakonec osvobodil stejně jako další dva obviněné v kauze. Mikeš je také v kulturní obci známý svým odporem k návrhu Národní knihovny od Jana Kaplického. Kritiku sklidila jeho práce na ministerstvu při přípravě památkového zákona.

Své nejbližší spolupracovníky vybírají i další ministři a někteří také sahají už po osvědčených jménech. Na to mají samozřejmě právo. Cílem každého z nich je přece vytvořit takový tým, který bude co nejlépe pracovat pro blaho země a nás všech. Jen by bylo dobré, kdyby samotný výběr spolupracovníků a jejich obhajování nezaměstnalo ministry natolik, že by na opravdovou práci už neměli dost sil.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).