Menu Zavřít

Kdo může za cenovou revoluci?

31. 12. 2007
Autor: Euro.cz

Obchodníci se budou snažit držet ceny co nejníže, i za cenu nižších marží.

Od Nového roku nás čeká cenová revoluce. Zatím sice není známo, jak a o kolik nejrůznější ceny poskočí, trend je však jasný. Oprášíme-li starý vtip, čeká nás, že přinejmenším zdraží veškeré zboží na f – tedy fšechno.

Příčin, proč k tomu dochází, je několik. Jen některé z nich má ve své oblasti působnosti vláda. Té padá na vrub především zvýšení snížené sazby DPH o čtyři procentní body. To ale neznamená, že nutně musí u všeho zboží dojít ke zvýšení cen o čtyři procenta. Česká ekonomika je natolik otevřená a konkurenční, že se výrobci a obchodníci budou snažit držet ceny co nejvíce dole, a to i za cenu nižších marží. Na druhé straně půjde o zvýšení cen zboží, které patří k základním lidským potřebám.

Nezanedbatelnou roli v celkovém nárůstu cen budou hrát potraviny. Právě na nich je možné si ukázat, že role vlády je velmi omezená. To ukázal i nárůst v závěru roku, kdy o vlivu zvýšení DPH nemohla být ještě řeč. Na růstu cen potravin se totiž podepsaly především dva faktory. Jednak růst poptávky, neboť se zvedá životní úroveň především ve velkých asijských ekonomikách – čínské a indické. Druhým důvodem je vyšší poptávka po energeticky využitelných surovinách, které se stávají jedním z nejdůležitějších produktů v rámci alternativních zdrojů energie. Jenom cena pšenice vzrostla v posledním roce o sto procent.

Sbližování sazby DPH, které znamená i zvýšení snížené sazby, je pochopitelné a z hlediska daňové spravedlnosti nezbytné. Bohužel předchozí vláda ČSSD k tomuto kroku nenalezla dostatek odvahy v době, kdy se, na rozdíl od dnešních inflačních tlaků, řešil problém opačný – tedy deflace. Pokud by byla zvýšena snížená sazba v době přijímání nového zákona o DPH, nebyly by nynější cenové dopady, a tedy i celková míra inflace, tak vysoké jako nyní.

BRAND24

Podobně omezené jsou ingerence vlády i do oblasti energetiky. I zde je vedle ekologických daní třeba připomenout globální růst spotřeby a negativní vliv nejrůznějších regulací.

Zaplať pánbůh, že alespoň neustále posiluje koruna, a tak zůstávají dole ceny pohonných hmot. Bez tohoto polštáře by byl dopad zvýšených cen daleko vyšší.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).