Menu Zavřít

Kdo jsou Křetínského spoluinvestoři? Vedle Australanů i Číňané a němečtí zubaři

18. 12. 2019
Autor: čtk

Je známým faktem, že 31procentní podíl v nejziskovější části Energetického a průmyslového holdingu – podskupině EP Infrastructure – koupil v únoru 2017 fond australské investiční banky Macquarie. Jenže, jak vyplývá z aktuálního výpisu koncových vlastníků společnosti, majetková struktura se od té doby změnila. Část podílu Macquarie převzali finanční investoři z Číny a Německa.

Majoritním vlastníkem české společnosti EP Infrastructure jsou dvě firmy ovládané miliardářem Danielem Křetínským. Zbývajících 31 procent akcií drží firma CEI Investments registrovaná v Lucembursku. Ještě ve starším podání do slovenského Registru partnerů veřejného a soukromého sektoru z června 2017 se objevila informace, že těchto 31 procent výlučně kontroluje australská Macquarie Group prostřednictvím fondu Macquarie Infrastructure and Real Estate (MIRA).

Aktuální hlášení z podzimu letošního roku již uvádí jinou vlastnickou strukturu. Majoritních 52,76 procenta akcií CEI Investments drží další lucemburská firma CEI Ventures, jejíž další vlastnickou strukturu již zpráva neuvádí. Dalších 13,79 procenta drží australský fond Sunsuper Superannuation Fund spojený se společností State Street Australia.

Dalším akcionářem CEI Investments je čínská Beijing Hanguang Investment Corporation s podílem 19,31 procenta. Jedná se o dceřinou společnost China Investment Corporation (CIC). Tedy vládního koncernu, který po světě investuje ohromné čínské devizové rezervy. Zbývajících 14,14 procenta drží firma Ärztliche Beteiligungsgesellschaft, která podle dostupných údajů investuje část penzijních úspor německých doktorů, zubařů a zvěrolékařů.


Porcování ČEZ. Rumunský majetek české firmy si chtějí rozdělit tamní státní společnosti

 Rumunský větrný park ČEZ Fantanele - Cogealac


EP Infrastructure je hlavní součástí Křetínského holdingu EPH. Patří pod ní nejziskovější aktiva, jako je 49procentní podíl ve slovenských plynovodech eustream a SPP – distribúcia či majorita ve slovenských zásobnících zemního plynu. Pod EP Infrastructure patří také teplárny, jmenovitě Pražská teplárenská, Elektrárny Opatovice, United Energy, Budapesti Erőmű a menšinový podíl v Plzeňské teplárenské.

Slovensko má na rozdíl od Česka uživatelsky přátelský rejstřík koncových vlastníků firem. Každý, kdo se u východních sousedů uchází o veřejnou zakázku nebo dotaci, tak musí rozkrýt majetkovou strukturu. Údaje jsou přístupné každému uživateli internetu. Vzhledem k propojenosti obou zemí lze v rejstříku dohledat údaje o celé řadě velkých českých společností. Zřejmě nejvíc pozornosti slovenský rejstřík vyvolal tím, že stále uvádí Andreje Babiše jako jednu z osob ovládajících holding Agrofert.

Přečtěte si také:

Křetínský dokončuje podmínky financování akvizice německého Metra, píše Reuters

Převzetí Metra aneb Jak česko-slovenští dravci nahrazují německou podnikatelskou dynastii

Kdo chce být miliardář. V Česku rostou nové úspěšné investiční skupiny

BRAND24

Křetínský s Tkáčem zvýšují podíl v Metro AG, stanou se největšími akcionáři

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).