Menu Zavřít

Kdepak Eiffelovka

23. 7. 2010
Autor: Euro.cz

Glosa

BRAND24

Na trh všeobecné tuposti (rozuměj trh politicko-mediální) se vrátila budova Národní knihovny podle návrhu Jana Kaplického. Protože jedním z atributů tohoto trhu je zapomnětlivost, bylo by dobré připomenout pár faktů.
Jestliže Markéta Reedová navrhuje zbořit za miliardovou sumu Kongresové centrum, na jeho místo postavit „Chobotnici“ a přirovnává to k epochální stavbě Eiffelovky, připomíná, pardon, Neználka na Měsíci. Stavby tohoto stylu byly v Evropě převratné před deseti patnácti lety. Jinak sympatický návrh pana Kaplického je vlastně trochu stará vesta.
Všichni, kdo vedou estetické a politické řeči na dané téma, by se měli vrátit na zem a také si vzpomenout: Že tehdejší ředitel Národní knihovny vypsal mezinárodní soutěž na stavbu, na niž neměl peníze ani pozemek. Že vyhrál návrh, který nesplnil několik zadaných kritérií. Že se dříve realizované projekty architekta Kaplického většinou vyznačovaly výrazným překročením plánovaných nákladů. Že v České republice neexistuje firma, jež by měla s technologií takové stavby zkušenost (a každý ať si vyvodí nějaké závěry dle míry své zkušenosti s developmentem v Praze). A také maličkost – že návrh není majetkem veřejnosti ani politiků, nýbrž držitelů autorských práv.
K bontonu mediální komunikace v Česku patří též tvrzení, že nikdo vlastně neví, co znamená blob. Ve skutečnosti to ze všech zainteresovaných nevědí jen ti, kdo o věci hovoří a píší. Blob je architektonický terminus technicus, zkratka pojmu binary large object, který stavitelé převzali z počítačové branže. K vysvětlení pojmu račte použít Google.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).