Menu Zavřít

Kde není žalobce...

23. 6. 2008
Autor: Euro.cz

Už jste umožnili zaměstnancům na večerní směně, aby se mohli v klidu dívat na všechny zápasy fotbalového mistrovství Evropy?

Máte firemní kino, galerii, knihovnu, posilovnu a rekreační chatu? Jestli ne, porušujete povinnost danou zákoníkem práce „vytvářet podmínky pro uspokojování kulturních, rekreačních a tělovýchovných potřeb a zájmů zaměstnanců“.

Socialisty prosazený zákoník chrání zaměstnance nejen proti vůli zaměstnavatelů, ale i proti jejich vlastní. Máte-li totiž ve firmě odboráře, musíte s nimi projednat každé propuštění – přestože dáváte výpověď neodboráři, proti propuštění neprotestuje a nepřeje si projednávání svých záležitostí před cizími lidmi.

BRAND24

Nejen o těchto absurditách jsme v Profitu letos podrobně psali. Hlavním cílem nejnovější odborové stávky tentokrát není udržení zmíněných práv ani zvýšení platů. Stávkou, která se dotkne především zaměstnavatelů, chtějí odbory dosáhnout politických změn – tedy něčeho, co přinejmenším soukromé firmy nemohou ovlivnit. Od toho tu přece jsou volby, případně „běžné“ demonstrace mimo pracovní dobu. O tom, zda je takový typ stávky vůbec legální, tuzemské soudy ještě nerozhodovaly. A nerozhodnou, dokud jim k tomu některý podnikatel nepodá podnět. Najde se první odvážlivec?

Petr Kučera šéfredaktor

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).