Menu Zavřít

Kde je pravý ráj?

12. 6. 2008
Autor: Euro.cz

Mírně zábavný offshorový zeměpis

Když jsem před jedenácti lety, ještě jako soukromý podnikatel, proplácel fakturu české účetní firmě se sídlem na ostrově Guernsey, úřednice v pobočce Komerční banky vstala ze židle, došla si pro atlas světa a několik minut tečku na mapě hledala. Chtěla se přesvědčit, že taková země vůbec existuje. Dnes hraje Guernsey jako druhý největší z Normanských ostrovů v žebříčku popularity firem, které hledají příznivé daňové podmínky a anonymitu – takzvané offshorové společnosti -, podřadnou roli. A to i přes to, že má vlastní měnu, zákony i parlament s rozsáhlou autonomií, ačkoli je stejně jako ostrovy Jersey a Man formálně britským korunním závislým územím. Britská vláda tam však odpovídá pouze za obranu a diplomatickou reprezentaci ostrovů. Zato společnosti registrované na Manu se zhusta využívají k řízení mezinárodních obchodních transakcí. Man se totiž pro účely daně z přidané hodnoty považuje za součást Velké Británie, potažmo Evropské unie. To umožňuje společnostem, které tam jsou registrovány jako plátci DPH, uplatnit nárok na daň na vstupu. Vedle toho Man nabízí mnoho dalších výhod charakteristických pro rozvinuté offshorové centrum.
Kauzy podnikatelů prchajících před českou justicí, jako jsou Viktor Kožený nebo Radovan Krejčíř, proslavily spíše Bahamy a Seychely. Pro byznys, který vyhledává daňové optimalizace, je ale údaj o teplotě vody nezajímavý. Zato anonymita vlastnictví, kterou hřejivé seychelské i studené britské ostrovy nabízejí, jsou pádným argumentem pro založení firmy nejen pro prchající „piráty“, ale i pro správce akcií například fotbalové Slavie.

Líbezný Karibik Zajímavou specialitou je registrace jachet v offshorových zemích. Přináší to možnost vyhnout se DPH, nízké registrační poplatky či nepříliš velkou regulaci. Federace souostroví Svatý Krištof a Nevis na Leewardových ostrovech v Karibiku je zemí zaslíbenou. Zisky tamní obdoby společnosti s ručením omezeným, plynoucí ze zdrojů mimo Nevis, nepodléhají dani z příjmů. Při založení firmy stačí složit tisíc dolarů, což je méně než průměrný měsíční plat v Česku. Standardní daně nahrazuje roční fixní poplatek 220 dolarů ministerstvu financí. Registr firem je neveřejný. Zásadní nedostatek: chybí smlouva o zamezení dvojímu zdanění.
Zato Britské Panenské ostrovy, asi sto kilometrů východně od Portorika, jsou jednoznačně nejoblíbenějším offshorovým střediskem. Je tam zaregistrováno přes 650 tisíc společností a každým rokem přibývá přes 50 tisíc dalších. Ostrovy nabízejí podobné možnosti jako ostatní offshorové země, ale vedle obchodních společností tam zaregistrují i trusty, banky, pojišťovny a fondy. Předepsaný základní kapitál činí 50 tisíc dolarů s poznámkou, že alespoň jeden dolar musí být splacen. Mimořádná obliba Britských Panenských ostrovů je založena především na tradici, dobré pověsti, politické stabilitě, statutu britského závislého území a samozřejmě na diskrétnosti. Nejstarším offshorovým centrem na světě je však Panama. Liberální daňové zákony tam byly přijaty zhruba před 70 lety. Vedle offshorových společností je slavný především panamský lodní registr, největší na světě. Dalším zajímavým nástrojem, využitelným především pro ochranu majetku, je v Panamě možnost založení soukromé nadace, jejíž koncepce je podobná donedávna populární nadaci lichtenštejnské.

Společnosti na sklad „Založení společnosti na klíč již není výsadou pouze offshore lokalit. To jde i v Česku. Ale jednoduchost, rychlost, cena a především míra zdanění je v offshorových zemích mimořádně zajímavá. Také se tam zakládají společnosti na sklad - označované jako „shelf companies“. Samo založení firmy na klíč je v místech, jako jsou Seychely nebo Britské Panenské Ostrovy, běžnou rutinou,“ říká Jiří Hrabec ze společnosti Apogeo, jež se zakládáním a správou firem zabývá. Češi mají kromě Karibiku a Tichomoří zájem i o Spojené státy americké, Velkou Británii, Irsko, Kypr, Nizozemsko nebo Lichtenštejnsko. „Obecně se dá říci, že o většinu evropských států, země Blízkého východu, jako jsou Spojené arabské emiráty nebo v Asii o Hongkong a Singapur,“ dodává Hrabec.
Zakládání firem na klíč nabízí skoro celý svět. „Počet využitelných zemí se sice rozšiřuje, přesto několik daňových rájů přestalo tyto služby poskytovat. Například polynéský ostrov Niue (podle internetových stránek CIA leží východně od Tonga, má 1444 obyvatel, kabinet se skládá z premiéra a tří ministrů – pozn. red.). Tam již nelze zakládat společnosti, které by byly osvobozeny od daní. Dalším příkladem je Kypr. Ten musel se vstupem do Evropské unie změnit daňové zákony. Zrušil společnosti, jež byly zdaňovány výhodnější sazbou, ale zavedl řadu daňových úlev pro holdingové společnosti,“ upozorňuje Michal Friedberger ze společnosti Akont.
Země, které v neveřejném klání bojují o co nejvyšší počty zaregistrovaných společností a z toho vyplývajícího příjmu do rozpočtu, redukují své legislativní podmínky na množství menší než obvyklé. Co nejméně dokumentů, poplatků a času. Ten je v některých případech pro výběr lokality rozhodující. Se sílící českou korunou a slábnoucím dolarem jsou pro české „mořeplavce“ náklady na založení společnosti v zahraničí stále nižší. Proto se často vytváří celá struktura firem.

Od sto tisíc výš Akont ve snaze uvést zájemce do reality uvádí v cenové nabídce vhodné kombinace zemí, kde je vhodné kvůli daňové optimalizaci pobočky zřídit. Náklady na založení a roční provoz offshorové firmy začínají na částce sto tisíc korun. Struktura společností zabývajících se obchodem a službami, jež potřebují využívat smluv o zamezení dvojímu zdanění v kombinaci Seychely - Irsko nebo Seychely – Malta, se však pod tři sta tisíc korun pořídit nedá. Jen o sto tisíc méně to stojí v případě, že není třeba využívat smluv o dvojím zdanění. Cenový rozptyl je ale obrovský. Zřízení nadace pro dlouhodobou správu majetku přijde v Panamě na osm tisíc eur (něco přes 200 tisíc korun), ale v Lichtenštejnském knížectví stojí 35 tisíc eur (přes 900 tisíc). Proč tedy zakládat firmu v Lichtenštejnsku? „Je to pocitová záležitost. Mít firmu v Evropě vypadá přece jen lépe. V praxi se to ale kvůli vykazování účetnictví moc neděje, i když je v Lichtenštejnsku nulová daň,“ vysvětluje Václav Talian z Akontu.
Pro společnost, jež obchoduje s cennými papíry na amerických trzích a má vysoký kapitál umožňující pružně měnit strukturu akcionářů, se podle znalců nejvíce hodí Západní Samoa (5600 eur). Provoz virtuální kanceláře v zahraničí stojí v průměru 900 eur ročně. Firmu pro dlouhodobé spravování strategických účastí v dceřiných společnostech s předpokládanými výplatami dividend je nejlépe založit v Nizozemsku (22 500 eur), na Kypru (12 100 eur) nebo je vhodná kombinace Malta – Seychely (16 400 eur). A kvůli čemu je vlastně nutné zakládat firmy ve dvou zemích? Záleží na plánovaném využití společnosti nebo její struktuře. V řadě států nejsou zákonem povoleny společnosti s akciemi na majitele, použitím druhé firmy lze však dosáhnout stejného efektu. Důvody mohou být i daňové. Podle odborníků z Apogea Tax fungují určité typy společností na principu veřejných obchodních společností, kde se daňový základ přenáší na společníka, což při vhodném strukturování firem může přinést nemalé úspory.
Kdy tedy může být pro českou firmu výhodné mít sídlo vlastníka v zahraničí? „Obecně neplatí, že zahraniční, případně offshorové společnosti, zakládá jen ten, kdo chce ušetřit na daních. Každý případ je specifický. Osobně nevěřím na krabicová řešení, které i naše konkurence často nabízí. Pokud jste firma, která má aktivity v zahraničí, investuje v zahraničí, získává zdroje z kapitálových trhů, případně má širokou akcionářskou strukturu, pak dokážeme doporučit lokality, kde jsou podmínky výhodnější. A je jedno, zda se bavíme o legislativním rámci, daních nebo obecně podnikatelském prostředí,“ tvrdí Jiří Hrabec, konzultant oddělení trust services společnosti Apogeo.

Daně nejsou zásadní Kolik českých firem má v zahraniční filiálky nebo sídla, není známo, ale odborníci odhadují, že jde o stovky. Nejvyhledávanějšími lokalitami českých podnikatelů jsou Kypr, Nizozemsko, Lucembursko, Velká Británie a Irsko. „Zde je jasně vzestupný trend. Důvodem jsou jednak nové možnosti, které přináší Evropská unie, jednak stále větší komplikovanost a nepřehlednost českých zákonů, především daňových,“ soudí Friedberger. „Popularita běžných offshorových společností je nyní na ústupu,“ oponuje Hrabec. „Nutné je ale říci, že český trh je velmi nevýznamný vzorek trendů. Pozornost podnikatelů se soustřeďuje na využívání onshorových lokalit.“ Mnoho renomovaných firem z českého byznysu však svá sídla ve vyhledávaných evropských zemích má již dlouho, aniž jsou podezřívány z nekalých úmyslů. Namátkou Zentiva, NWR, KKCG, ECM, Olympus, AAA Auto, ČSOB, Penta Investment, skupina PPF či Sekyra Group. A finanční skupina J&T šla ještě dál. Na Barbadosu si rovnou koupila banku s příznačným názvem Bayshore Bank & Trust, která včetně majetku ve správě obhospodařuje přibližně čtyři miliardy dolarů.
„Ve většině případů z Česka se ale jedná o firemní struktury zahrnující Kypr nebo Nizozemsko. Spousta dalších firem je součástí obdobných struktur nebo se k obdobnému kroku majetkové restrukturalizace, ať už pro jakékoliv účely, připravuje. Ale velmi často není daňový aspekt tím zásadním kritériem,“ doplňuje Hrabec.

Daňová kontrola bdí A co na to české úřady? „Ministerstvo financí a územní finanční orgány si vybírají daňové subjekty ke kontrole na základě analýzy rizika, což znamená, že offshorové společnosti se stávají velmi často objektem kontroly. I když specializované pracoviště zaměřené jen na tyto společnosti neexistuje, pracuje na ministerstvu financí oddělení zabývající se mezinárodní spolupráci v oblasti daní z příjmů,“ upozorňuje mluvčí resortu Jakub Haas.
Na ostrově Man nebo Bahamách nejsou offshorové společnosti v hledáčku tamních berních úřadů více než jiné. Jsou zdaňovány snadno kontrolovatelným ročním paušálem a nepodléhají přímému dohledu ministerstva financí či státu. Ten má svůj výnos jistý. „Z pohledu českých úřadů záleží na účelu, ke kterému daná společnost v Česku slouží,“ tvrdí Hrabec.
Podle agentury Čekia založily české subjekty podle veřejně dostupných zdrojů ke konci roku 2007 celkem 8250 offshorových firem. V prvním čtvrtletí 2008 se zvýšil počet českých firem, které mají vlastníka z destinace považované za daňový ráj, o 239 společností. Nejoblíbenějšími destinacemi byly Kypr, Nizozemsko a Jersey. Rekordní dynamiku má právě Jersey, kam v prvním čtvrtletí letošního roku přesídlilo 40 firem, zatímco na konci minulého roku to byly jen dvě. „Když si ale v zahraničí založí společnost fyzická osoba, v této statistice se to neprojeví,“ sdělila týdeníku EURO marketingová ředitelka Čekie Petra Doležalová.

**Souvislosti**

*Offshore je obecný termín, který se vžil v odborném jazyce pro mezinárodní daňové plánování. Do češtiny se nepřesně překládá jako daňový ráj. Často nejde jen o daně, ale také o anonymitu. *Hledání daňového ráje sahá až do antiky. Kdy přesně se v Aténách zrodil první celní poplatek, není známo, ale ví se, že obchod se ihned přesunul na ostrovy mimo město. Daňovými ráji se později staly přístavy a hansovní města. Dnes se počet offshorových jurisdikcí odhaduje na dvě stovky.
*Daňové ráje se označují termínem offshore jurisdikce, což jsou státy, které svým právním systémem umožňují příznivý daňový režim. Ten většinou tvoří: • osvobození od daně z kapitálových zisků • osvobození od daně z dividend
• osvobození od daně z příjmů fyzických osob • osvobození od DPH • nízký daňový paušál pro právnické osoby
• absence devizové kontroly • žádné nebo minimální požadavky na předkládání účetních výkazů • tolerance k výši akciového kapitálu • liberální požadavky na občanství a trvalý pobyt akcionářů, statutárních zástupců a společníků

Stačí tři lejstra Seznam dokumentů

nutných pro založení společnosti na Seychelách

1. Ověřená kopie pasu z anglicky komunikující ambasády 2. Originál faktury za plyn, elektřinu nebo vodu spojené s bydlením, nebo originál úředního dopisu jako důkaz o doručovací adrese
3. Bankovní reference v angličtině
Všechny výše uvedené dokumenty musejí být v originále, ne starší tří měsíců. Registrační agenti vyžadují, abyste měli založený účet déle než tři roky!
Pramen: Asset Protection

**Rozhovor s Michalem Friedbergerem ze společnosti Akont**

EURO: Lze založit offshorovou firmu na klíč? Jak a kde? Friedberger: Offshorové společnosti lze založit na klíč bez toho, aby podnikatel musel cestovat do zahraničí. Na trhu je několik firem, které se zabývají poradenstvím v oblasti offshorových společností a mezinárodního daňového plánování. Kvalitní společnost dokáže pro klienta zajistit kompletní servis. EURO: Které země jsou nyní nejoblíbenější a proč? Friedberger: Na tuto otázku je těžké odpovědět. Pro různé účely se využívají různé společnosti. Například jako holdingové společnosti lze použít kyperské nebo nizozemské firmy. Pro zajištění anonymity vlastnictví potom společnosti ze Seychel nebo Velké Británie. Pro obchodování s asijskými partnery Hongkong nebo Dubaj. EURO: Proč je nutné zakládat firmy ve více zemích, jak vyplývá z ceníku Akontu na webu? Friedberger: Někdy je potřeba druhá společnost pro zajištění minimálního zdanění. Někdy se druhá společnost využívá pro zajištění anonymity vlastnictví. EURO: Kdy je pro české firmy výhodné založit pobočku v zahraničí? Friedberger: Při vytváření vhodné struktury pro české společnosti narážíme na dva limitující faktory. Prvním je legislativa, především daňová. Pro některé podnikatele není možné využít mezinárodní daňové plánování. Například v maloobchodě. Druhým faktorem je cena. Vytvoření kvalitní a dobře fungující struktury přijde minimálně na sto tisíc korun ročně. EURO: Kolik offshorových firem si Češi založili a v jakých formách? Friedberger: Bohužel žádné přesné statistiky neznám. Předpokládám, že ročně jsou zakládány stovky takovýchto firem. Forma společností bude především obdoba českých akciových společností. EURO: Jsou offshorové společnosti více kontrolovány ministerstvem financí? Kde vlastně podávají daňové přiznání? Friedberger: Daňová přiznání podávají firmy tam, kde mají sídlo. Tedy společnost z Kypru platí daně na Kypru. V případě, že je vše zkonzultováno s odborníky, není žádný důvod k větší kontrole ze strany českých úřadů. EURO: Kolik firem se v Česku zakládáním offshorových společností profesionálně zabývá? Friedberger: Pokud vím, tak kromě Akontu jsou na trhu dvě další.

Tabulka:
V popularitě vede Nizozemsko

BRAND24

Počet nově založených firem z ČR v roce:

  • *2006 2007 Nizozemsko 3042 3274
    USA 1888 2021
    Lucembursko 720 864
    Kypr 663 956
    Britské panenské ostrovy 359 406
    Lichtenštejnsko 257 259
    Seychely 130 167
    Panama 72 78
    Gibraltar 53 58
    Monako 39 35
    Belize 32 43
    Bahamy 33 36
    Kajmanské ostrovy 21 23
    Nizozemské Antily 20 22
    Bermudy 5 6
    Jersey 0 2
    Celkem 7334 8250**

Pramen: Čekia

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).