Menu Zavřít

Kde je místo plnění pro účely DPH?

19. 2. 2007
Autor: Euro.cz

Prosím o radu v následujícím případě: Objednatelem montáže je tuzemská (česká) firma S. Místo montáže je však v Polsku (firma V). Poskytovatelem montáže na zařízení je firma M. Jak má fakturovat firma M montáž ve firmě V firmě S? Kde je místo plnění služby? Všechny firmy jsou plátci daně.

Prosím o radu v následujícím případě: Objednatelem montáže je tuzemská (česká) firma S. Místo montáže je však v Polsku (firma V). Poskytovatelem montáže na zařízení je firma M.

Jak má fakturovat firma M montáž ve firmě V firmě S? Kde je místo plnění služby? Všechny firmy jsou plátci daně.

Odpověď na otázku nacházíme v § 10 odst. 4 a 5 zákona o DPH.

Základní pravidlo říká, že místem plnění při poskytnutí práce na movité věci je místo, kde je tato služba uskutečňována.

Výjimka první: Pokud je tato služba poskytnuta osobě registrované k dani v jiném členském státě (Česko), než ve kterém je služba uskutečněna (Polsko), místem plnění je území členského státu, který vydal daňové identifikační číslo, uvedené touto osobou pro účely poskytnutí této služby. Místem plnění by tedy bylo tuzemsko, pokud byste uvedli české DIČ. Jestliže firma M není tuzemskou firmou, DPH by byla povinna vypořádat firma S, podobně jako u služeb typu reversecharge.

BRAND24

Existuje ale další výjimka: Jestliže movitá věc nebyla odeslána nebo přepravena z území státu, ve kterém byly práce na movité věci uskutečněny (Polsko), nepostupuje se podle první výjimky, ale místem plnění je místo, kde je služba uskutečněna.

Ing. Václav Roudný společnost APOGEO Tax

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).