Menu Zavřít

KBC se vzdala části hlasovacích práv

20. 11. 2008
Autor: Euro.cz

ČSOB Pojišťovna

ČSOB posiluje na pojistném trhu. Přestože banka stále drží v ČSOB Pojišťovně pouze pětadvacetiprocentní podíl a zbytek, tedy pětasedmdesát procent, připadá na belgickou KBC, její podíl na hlasovacích právech vzrostl na čtyřicet procent. „KBC se vzdala patnácti procent hlasovacích práv v ČSOB Pojišťovně ve prospěch ČSOB banky,“ řekl týdeníku EURO generální ředitel ČSOB Pojišťovny Jeroen van Leeuwen. Souvislost s krizí ale odmítá. „Důvodem je daň z přidané hodnoty, tedy abychom patřili, pokud jde o účtování této daně, do skupiny ČSOB,“ vysvětluje Leeuwen.
Pojišťovna a banka by si totiž na službách mezi sebou musely účtovat DPH, pokud by podíl banky na hlasovacích právech v pojišťovně zůstal na pětadvaceti procentech. U čtyřicetiprocentního podílu ale zákon umožňuje neplatit tuto daň. Banka i pojišťovna spolu dle Leeuwena často spolupracují a i do budoucna chystají nové projekty, takže změna bude znamenat výraznou úsporu. KBC navíc za převod svých hlasovacích práv nedostala nic, zdůraznil sedmačtyřicetiletý Leeuwen, který odmítá jakékoli změny v majetkové struktuře ČSOB Pojišťovny.
Většinový vlastník byl přitom výrazně zasažen finanční krizí. Kvůli odpisům špatných aktiv ve výší 1,4 miliardy eur se za třetí letošní čtvrtletí dostala KBC do ztráty 906 milionů eur. Přestože vedení banky ujišťovalo o zdraví KBC, manažeři nakonec přijali pomoc belgické vlády, která navýšila kapitál KBC o 3,5 miliardy eur. Krize ale podrazila nohy i ČSOB, kterou KBC vlastní. Zisk se bance propadl o více než šedesát procent.

GRAF 1 (koláč)
Majetkový podíl v ČSOB Pojišťovně
KBC*75
ČSOB*25
Pramen: ČSOB Pojišťovna

BRAND24

GRAF 2 (koláč)
Podíl na hlasovacích právech v ČSOB Pojišťovně
KBC*60
ČSOB*40
Pramen: ČSOB Pojišťovna

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).