Menu Zavřít

Každý máme slabé místo

25. 11. 2002
Autor: Euro.cz

Téměř vždy záleží na tom, zda o našich slabinách víme a řešíme je PaedDr. Marie Mašková Vystudovala Pedagogickou fakultu v Plzni, Česko-německý institut pozitivní psychoterapie. Zabývá se poradenstvím zdravého životního stylu, řešením krizových situací klientů.

Téměř vždy záleží na tom, zda o našich slabinách víme a řešíme je

PaedDr. Marie Mašková Vystudovala Pedagogickou fakultu v Plzni, Česko-německý institut pozitivní psychoterapie. Zabývá se poradenstvím zdravého životního stylu, řešením krizových situací klientů. Je grafoložka, přednáší o projektivních psychologických metodách a pedagogické psychologii. Je autorkou jediného grafologického pro gramu na PC v ČR.

Co je stres?

Stres je vnitřní stav člověka, který je buď přímo něčím ohrožován, nebo takové ohrožení očekává a přitom se domnívá, že jeho obrana proti nepříznivým vlivům není dostatečně silná. Ještě bychom mohli přidat popis stavu - být pod tlakem, být v tísni.

Jaké jsou příznaky stresu?

Mozek, reagující na stresovou situaci, začne dávat impulzy do všech částí těla. Adrenalin se vylévá do krve, dochází k redistribuci krve, větší množství se přemístí tam, kde jí bude zapotřebí -do mozku a do svalů. Do pohotovosti se dostávají nervy, roste psychické napětí. Informace k vyprázdnění dostává žaludek a střeva. Náš organizmus se chová tak jako u našeho prapředka - je připraven do boje nebo k útěku. Mění se samozřejmě i naše chování, které je většinou neadekvátní nastalé situaci.

Jsou někteří lidé ke stresu náchylnější?

Na stejné podněty reaguje každý z nás jinak. Někdo je odolnější, někdo méně. Existují i lidé, kteří jakoby byli ke stresu imunní. Jednoho člověka úplně zlomí, když přijde o práci, druhého to stimuluje k velké činnosti. Tentýž si ale nedokáže poradit s opakujícími se mechanickými a nezajímavými činnostmi. Každý máme někde slabé místo a záleží na tom, zda o něm víme a něco v tomto směru řešíme.

Je stres nemoc?

Stres sám o sobě není nemoc. Je to reakce našeho organizmu na podněty zvenčí. Představme si pravěkého člověka. Musel reagovat na nebezpečí, která na něho v přírodě číhala - například velké dravé zvíře. Náš prapředek se musel ve velmi krátké době rozhodnout, zda na zvíře zaútočí, nebo uteče. K oběma těmto možnostem musel jeho organizmus vyvinout speciální úsilí - zbavit se všeho nepotřebného, zaměřit mysl pouze na aktuální problém, dát všechnu sílu do svalů. Když situaci vyřešil, byl stres pryč. Napětí ze svalů se spotřebovala v boji nebo úprku, adrenalin z krve zmizel při těžké fyzické práci. Prázdný žaludek se po chvíli přihlásil o novou potravu, střeva se uklidnila. Stresová situace je v pořádku, když má nějaké řešení, je ukončena činem.

Pomáhá při léčbě stresu pohyb?

Při nahromaděném stresu je velmi důležitý pohyb. Rychlá chůze, běh, cvičení, sporty, při kterých se hodně pohybujeme. Místo jízdy autem rychlá procházka do práce a z práce. Víkendy, při kterých zapomeneme na pracovní úkoly a pohybujeme se v přírodě. Každému vyhovuje něco jiného, někdo potřebuje silové sporty a dalšímu stačí dlouhé procházky. Mohu doporučit i pasivní činnosti - masáže, ať už klasické, aromamasáže nebo thajské masáže.

Léčí stres i léky?

Protože stres není nemoc, neléčí ho léky, ale změna způsobu života. Léky pak řešíme nemoci, které propukly na základě dlouhodobého neřešeného stresu.

BRAND24

Jaký je váš recept na zvládnutí stresu?

Myslím, že se v současné době umím vyhýbat stresovým situacím, nenechám se zatlačit do takových činností, které bych nezvládala. Naučila jsem se relaxačním technikám a celkem pravidelně si dovolím masáž. Hodně mi pomáhá moje malá fenka, se kterou musím pravidelně chodit na procházky.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).