Menu Zavřít

Každoroční průvodce americkým trhem

3. 11. 2003
Autor: Euro.cz

Laptopy se vejdou do dlaně. ..

..Kapesní počítače umějí hrát hry. Herní konzole telefonují. Telefony fotografují a televize a videa komunikují v síti s počítačem. Co se to proboha děje? Redaktoři časopisu BusinessWeek a recenzenti CNET vás zvou na každoroční přehlídku žhavých novinek. Sledujte s námi, jak se svět počítačů krok po kroku spojuje se světem spotřební elektroniky. Hodnocení a recenze výrobků byly převzaty ze serveru CNET.com

Podrobné hodnocení ze serveru CNET a popis dalších výrobků spotřební elektroniky najdete také na www.businessweek.com – pozn. redakce EURO

Slyšeli jste někdy o labradoodlovi? Jde o křížence mezi labradorským retrívrem a pudlem, který se vyskytuje ve stovkách variant. Kdo si ho pořídí, stane se často fanatikem jako moje sestra. Zrovna minulý týden jsem na jednoho labradoodla narazil před naší samoobsluhou. Vypadal docela jako sestřin miláček, a stejně jako on pocházel od jednoho chovatele ve Virginii. Nejsou to nakonec bratři? Chvatně jsem z kapsy vytáhl mobil od operátora Verizon – model LG VX6000 s digitálním fotoaparátem. Psa jsem vyfotografoval, naťukal sestřinu e-mailovou adresu a o pár vteřin později už snímek mířil do její poštovní schránky na PC. Jste za takové momentky ochotni zaplatit? Celý telekomunikační sektor sází na to, že ano. “Fotografující” mobily se prodávají po celém světě rychleji než samotné digitální fotoaparáty. Američtí mobilní operátoři se inspirovali nadšenou reakcí v Asii a nabízejí řadu nejnovějších modelů za částky kolem sta dolarů: pravda, s jedno- či dvouletou smlouvou.

Počet mobilů s fotoaparátem se zřejmě z loňských osmnácti milionů kusů letos vyšplhá na 65 milionů – tedy na třináct procent z celkového prodeje mobilů, tvrdí bostonská průzkumná agentura Strategy Analytics. Přestože konzervativní zákazníci mají k dispozici stále dost modelů bez uvedené novinky, představitelé telekomunikačních firem předpokládají, že se fotoaparát do dvou let stane standardní součástí většiny mobilů. Jedinou otázkou tedy bude, zda jej používat.

Nové telefony mohou být “in”. Připojení k internetu už není problém, takže barevné zprávy můžete rozesílat překvapivě snadno. Berte je jako elektronické pohlednice: může jít o záběry synovce, jak dobíhá na třetí metu, výhled z pracovní kóje, kterou vám přidělili v novém zaměstnání, nebo o momentku právě projíždějícího veterána, přesně takového, jakého jste roztřískali před dvaceti lety.

Než se však rozběhnete do krámu, ještě pár dobrých rad. Zaprvé, integrované foťáčky nejsou důstojnou náhradou ani za střední třídu skutečných digitálních fotoaparátů – alespoň prozatím. Rozlišení je nevalné: většinou nabízejí nanejvýš 640 x 480 pixelů, neboli desetinu kvality dobrých digitálních přístrojů. Nízké rozlišení urychluje odeslání obrazových zpráv, snímky však nelze vytisknout ve slušném zvětšení. Výrobci se navíc dosud nedokázali dohodnout na společném standardu, takže snímky většinou nelze poslat přímo na mobil adresáta, ale jen na jeho e-mail. Připravte se také na vyšší vyúčtování. Většina operátorů (AT&T, Cingular, Sprint, Verizon a T-Mobile) vyžaduje za posílání snímků měsíční příplatek za fotoslužbu či přístup k internetu ve výši tří až patnácti dolarů.

Když některý z “fotomobilů” uchopíte do dlaně, dost možná si nevšimnete ničeho nového. Vypadají jako běžný, tedy špičkový mobilní telefon. Standardem je displej s jasnými barvami. Menu nabízí obvyklou sbírku her, internetového prohlížení a základních kalendářních funkcí. Také kvalita hovorů je docela normální. Novinky se liší jediným detailem: droboučkou čočkou o rozměru špendlíkové hlavičky. Stisknete tlačítko s obrázkem fotoaparátu, a displej se najednou změní v hledáček. Zmáčknete spoušť, a už je tu dotaz, zda chcete snímek někomu poslat. Dál už to jde skoro samo.

Příhodný okamžik k nákupu právě nastal. Americká federální komise pro komunikace FCC nařídila mobilním operátorům, aby od konce listopadu umožnili zákazníkům ponechat si při změně operátora telefonní číslo. Celý sektor se obává velkých přesunů, neboť zákazníci teď budou ještě méně vázaní a půjdou za lepší cenou a podmínkami. Řada operátorů si je chce udržet, a tak lacino nabízí elegantní a moderní telefony – mnohé z nich s fotoaparátem.

Oblíbil jsem si Sanyo SCP-8100. Považuji ho za poklad mezi “véčky” – snadná obsluha a nízká cena. Se všemi slevami a dvouletou smlouvou jej u Sprintu PCS pořídíte za pouhých 79 dolarů. Telefon dobře vykresluje obrázky na obrazovce s vysokým jasem a při odesílání snímků spolehlivě naviguje i naprostého nováčka. Nadšený fotoamatér může využít i operátorem nabízenou službu Vision a zveřejnit snímky na webu. Pokud si snad raději povídáte, než mačkáte spoušť, potěší vás čistý zvuk a velké, jasné číslice na dobře svítící obrazovce.

ABY OČI NEBOLELY
Máte-li pracoviště či bydliště v oblasti se slabým signálem, bude se vám možná hodit LG VX6000 od Verizonu – zmíněné stříbřité véčko, s nímž jsem fotografoval labradoodla. Verizon má slušné pokrytí po celých Spojených státech, bohužel ale na své výhody hřeší a netlačí ceny tak dolů jako jeho konkurenti. Za LG zaplatíte po slevě sto padesát dolarů – což je v dnešní době docela dost. Účastníci sítě AT&T Wireless se mohou těšit z podobné nabídky v podobě Panasoniku GU87 (sto padesát dolarů po slevě), který se otevírá a zavírá s uchu lahodícím cvaknutím ve stylu zapalovače Zippo.

Když jsem z krabice vybalil stylový SonyEricsson T616/T610 (99 dolarů po slevě), byl jsem ohromen. Vypadá skvěle, neměří víc než malý balíček vizitek a vyzvání stereofonní symfonickou melodií. V době nečinnosti jeho černý kabát připomíná kouřová skla prodloužené limuzíny. Slabinou při použití je ale slabě svítící displej. Na rozdíl od véček není navíc displej nijak chráněn – a při poškrábání od mincí a klíčů bude obraz ještě méně jasný. Dobrá zpráva nakonec – úžasná výdrž baterie a špičková kvalita hlasu.

Miniaturní alternativou k SonyEricssonu je zbrusu nové véčko Samsung e715, nabízené T-Mobilem. Zvuk zní velmi stereofonně a fotoaparát poskytuje spoustu funkcí, připojený blesk však ve tmě moc nepomáhá. Kdo chce utrácet, může si za tři sta padesát dolarů dopřát Samsung SPH-A600: nabízí otočný displej jako u počítače typu tablet a fotoaparát se čtyřnásobným digitálním zoomem.

Kapkovitou Nokii 3650 v ceně 299 dolarů dávají američtí operátoři skoro za hubičku – pokud jste ovšem ochotni čekat, než vám přijde šek se slevou od výrobce. Jde o velký mobil s půlkruhovitě uspořádanými tlačítky, což připomíná staromódní telefony s vytáčecím číselníkem a dovádí uživatele při chvatném psaní textovky k zuřivosti.

Nestojíte o fotoaparát? Elegantní alternativou je Nokia 6800, kterou AT&T Wireless nabízí s roční smlouvou za pouhých 49,99 dolaru. Je speciálně určena horlivým pisatelům textovek: když vyklopíte zadní kryt, vznikne po obou stranách displeje plnohodnotná klávesnice. Pokud ale chcete tento špičkový model bez fotoaparátu, pospěšte si. Nokia právě oznámila, že koncem října uvede na trh novou verzi s číslem 6820, vybavenou hádejte čím? Samozřejmě, fotoaparátem. Místo povídání budeme všichni cvakat.

Nový hit CAR-100
99 USD | Sony Ericsson | sonyericsson.com
Nudíte se? Zapněte si mobil Sony Ericsson T610, položte na zem tohle dálkově ovládané autíčko a místo vysílačkou jej řiďte mobilem. Kolemjdoucí se budou divit! Autíčko bylo původně určeno jen k předvádění komunikačních funkcí telefonu, jmenovitě bezdrátového rozhraní Bluetooth. Zaznamenalo však takový úspěch, že jej firma uvolnila do prodeje. Akumulátory auta dobijete připojením k mobilu. Dosah ovládání je devět metrů, ale pozor, ať hračku nerozšlápnete. Je sotva větší než pořádně velký šváb.

BRAND24

Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Martin Janda, www.langpal.com

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).