Menu Zavřít

Každá čtvrtá firma zvažuje přesun do ciziny

29. 10. 2007
Autor: Euro.cz

Čtvrtina českých společností uvažuje o přestěhování svého sídla do zahraničí. Vedou je k tomu zejména daňové důvody. Firmy jsou však nespokojené i s nepřehledností a nesrozumitelností zákonů nebo špatnou vymahatelností práva. Vyplývá to ze společného průzkumu Asociace malých a středních podniků a živnostníků a Podnikatelského inkubátoru při Vysoké škole ekonomické v Praze. Osloveno bylo 290 firem.

„Přes 80 procent společností považuje daně v Česku za vysoké a statistiky jim dávají za pravdu,“ uvedl ředitel inkubátoru Miroslav Křížek s tím, že podle poslední zprávy Eurostatu je sazba daně z příjmů v České republice nejvyšší ze všech nových členů Evropské unie.

BRAND24

Českou legislativu považuje za nepřehlednou 92 procent respondentů a 85 procent jí nerozumí. Za vůbec nejproblematičtější oblast má 35 procent dotázaných právě daně, takřka pětina hodnotí jako nejsložitější oblast pracovního práva a 15 procent občanskoprávní oblast.

Celých 93 procent dotázaných je nespokojeno s vymahatelností práva, zejména se zdlouhavým rozhodováním i těch nejjednodušších soudních sporů, což mnohdy způsobuje druhotnou platební neschopnost malých a středních podnikatelů. (O takzvaných daňových rájích jsme podrobně psali v Profitu č. 26/2007.)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).