Menu Zavřít

Kavánek odchází z čela ČSOB

10. 11. 2013
Autor: Jan Hrouda, Euro

Nejdéle sloužící manažer v pozici šéfa tuzemské banky končí. Předseda představenstva a generální ředitel ČSOB Pavel Kavánek má svou funkci již brzy opustit. Informaci týdeníku Euro potvrdil zdroj z České národní banky.

Zatím není rozhodnuto, kdo Kavánka nahradí. Někteří jeho ambicióz¬ní kolegové ale budou zřejmě mít smůlu. Jednou z podmínek výběrového řízení je totiž podle zdrojů týdeníku Euro mezinárodní zkušenost. A Petr Hutla či Jan Lamser coby Kavánkovi kolegové z představenstva banky tento požadavek nesplňují. V úvahu nejspíše připadá vyslanec belgické mateřské skupiny KBC. „Výměnu či odchod pana Kavánka v současnosti neřešíme, není na pořadu dne,“ tvrdí však tisková mluvčí KBC Group Viviane Huybrechtová.

Kavánek, který na konci letošního roku oslaví pětašedesátiny, si vybudoval pověst tvrdého a schopného manažera. Dodnes je předmětem spekulací, jak je možné, že se v pozici šéfa jedné z nejvýznamnějších bank na českém trhu udržel dvacet let.

Prvním mužem tehdy ještě státní Československé obchodní banky se stal už v roce 1993 a zůstal nedotknutelný i poté, co v roce 1999 rozhodla vláda o prodeji majoritního podílu do rukou belgické KBC Bank. „Obstál“ i o rok později při převzetí Investiční a poštovní banky (IPB) a během složitých právních sporů, které v následujících letech banka coby dědictví po IPB vedla.

Kavánek v letošním roce navíc povýšil. Od ledna totiž tvoří ČSOB ve skupině KBC samostatnou divizi, zatímco do té doby byla součástí skupiny střední a východní Evropy. V důsledku změn se Kavánek stal členem výkonného výboru KBC Group odpovědným za nově zřízenou divizi Česká republika.

Pavel Kavánek
V ČSOB pracuje od roku 1972, v roce 1990 se stal členem představenstva. Absolvoval Vysokou školu ekonomickou v Praze a The Pew Economic Freedom Fellowship na Georgetown University. V současné době působí též jako prezident České bankovní asociace, předseda dozorčí rady Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 a člen správní rady společnosti Aspen Institute Prague.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním vydání týdeníku Euro (46/2013)


Čtěte také:

Avast, Home Credit, nebo ČSOB? Londýnská burza údajně čeká české IPO

Banky propouštějí. ČSOB opustí 250 zaměstnanců, Českou spořitelnu 600

BRAND24

České banky poslaly matkám 29 miliard, nejvíc ČSOB do Belgie

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).