Menu Zavřít

Kauza harvardských fondů žije

18. 2. 2013
Autor: profimedia.cz

Ve dvacet let trvajícím příběhu vytunelovaných harvardských fondů stále zůstává přes 240 tisíc akcionářů, kteří se kdysi nechali zlákat „jistotou desetinásobku“ a nechtějí zapomenout.

Jejich šance, že přece jen dostanou z projektu kuponového mága Viktora Koženého nějakou tu korunu, stouply po říjnovém odvolacím rozsudku Vrchního soudu v Praze.

Ten poslal – byť virtuálně – Koženého a jeho někdejší pravou ruku Borise Vostrého na dlouhá léta do vězení. Krom toho jim nařídil, aby za vydrancování harvardského majetku zaplatili přes 15 miliard korun (stav ke konci prosince, včetně úroků). Pravomocný verdikt také uvolnil cestu pro exekuci zmrazených nebo dosud nedobytných peněz, jež po fondech zbyly.

„Už jsem provedl řadu nezbytných opatření v tuzemsku i v zahraničí, a zahájil tak vykonávající – exekuční řízení. Je to velmi pozitivní zpráva pro poškozené akcionáře,“ tvrdí Zdeněk Častorál, likvidátor Harvadského průmyslového holdingu (HPH), do něhož se slily všechny české entity Koženého fondů. Konkrétnější být zatím nechce.

Na první pohled nejsnáze by se HPH mohl dostat k dvaceti milionům dolarů, které dalo bývalé vedení do úschovy k advokátovi Jaromíru Bayerovi. Peníze, uložené u Raiffeisenbank, zabavila policie kvůli stíhání Koženého a Vostrého. Právě oni se snaží k těmto penězům dostat. Se žalobami podávanými přes kyperské firmy sice zatím neuspěli, podle informací týdeníku Euro se ale nevzdávají.


Čtěte také:

Kožený má jít na deset let do vězení, žije však na Bahamách

BRAND24

Kožený s Vostrým dostali deset let a mají zaplatit 16 miliard

Kožený nemusí být vydán do USA, rozhodli Britové


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).