Menu Zavřít

Kapitálový trh v roce 2008: nebyly to jen namydlené schody

23. 12. 2008
Autor: Euro.cz

Pády a výkyvy, to je to, co se letos především odehrávalo na českém a ostatně i světovém kapitálovém trhu.

Akcie dokázaly ztratit i devadesát procent, se ctí přežil málokterý titul. Na lepší časy by se mělo začít blýskat nejdřív v polovině příštího roku.

Po letech pohodičky prožila česká burza letos sešupy, o jakých se ani velkým pesimistům nesnilo. Některé tituly se dostaly i na deset procent své hodnoty z počátku roku a všechny si prožily takové výkyvy ve vývoji cen, že by je bez následků nepřežil zřejmě ani hodně otrlý námořník. Pro představu: Celková ztráta na světových trzích od října roku 2007 přesahuje dvacet bilionů dolarů.

Letošní obchodování bylo jednoznačně ve znamení propadů. „Ačkoli se zpočátku zdálo, že česká ekonomika by mohla zpomalení USA a následně států Evropské unie ustát relativně dobře, nakonec byl dopad větší než se čekalo,“ říká analytik České spořitelny Martin Štěpán. Největšími propadlíky na pražské burze jsou oba realitní tituly – společnosti ECM a Orco, které propadly zhruba o 90 procent. Akcie ECM si prožily letos nejvyšší cenu na úrovni 1203 korun a nejnižší na 225 korunách, Orco Property Group bylo nejníže na 138 korunách, nejvýše na 2205 korunách. Proč? „Obě společnosti mají problémy zajistit si financování od bank, jež mají vyšší averzi půjčovat kvůli zamrznutí úvěrového trhu, navíc zpomalení růstu cen nemovitostí, respektive jejich pokles, snižuje marže realitek,“ říká Martin Štěpán.

Do stejného balíku neatraktivních akcií spadly i banky a pojišťovny, a to z obav o tvorby opravných položek. Erste Bank propadla s cenou meziročně o 71 procent, z nejvyšších 1300 na dnešní úroveň kolem 400 korun za akcii. Ještě relativně dobře si v této situaci vedly akcie Komerční banky, které za letošní rok ztratily „jen“ 30 procent. Podle Štěpána za to mohou vděčit především své konzervativní strategii.

Akcie energetické společnosti ČEZ ztrácely stejně jako ostatní tituly, meziročně o více než 40 procent. Tady stejně jako u NWR zapůsobil pokles cen energií. Ovšem NWR dopadla o dost hůř – během roku přišly její akcie o 80 procent své hodnoty. Kurzy obou titulů se držely dlouho. Do poloviny roku těžily z vysokých cen komodit, které se pozitivně promítaly do cen elektrické energie na energetických burzách. Poté, co splaskla i komoditní bublina a cena ropy spadla na 45 dolarů za barel a následně ještě níž, propadly i ceny komoditních titulů. „Všeobecně růstové tituly zaznamenaly letos na burze větší propad než defenzivní tituly, jako je Telefónica O2 či Philip Morris. Jediným růstovým papírem tak zůstává Zentiva, jejíž akcie jsou podpořeny nabídkou převzetí ze strany Sanofi-Aventis,“ říká Štěpán. Akcie Zentivy meziročně narostly o 15 procent a v současné době se obchodují kolem úrovně 1100 korun.

Na RM-S zářil Volkswagen

„Rok 2008 můžeme nazvat rokem dluhové krize a pro běžné investory bylo toto období obzvláště obtížné. Štěstí přálo spíše spekulantům, kteří využívali velkých výkyvů na trhu k tvorbě rychlých zisků,“ hodnotí Roman Jandík z RM-Systému. Přestože většina titulů i na tomto trhu vykázala obrovské ztráty, našlo se na RM-S pár takových, které svým vlastníkům dokázaly přinést poměrně zajímavé zisky. Jde o zahraniční firmy, jejichž akcie se na pražské burze v rámci SPAD neobchodují.

Jedním z nich byl Volkswagen, jehož akcie zhodnotily za letošní rok podle Jandíka o 112 procent a v současné době se obchodují na RM-S v pásmu kolem osmi tisíc korun, když ještě na jaře se daly pohodlně koupit za čtyři tisíce. „Přestože se jedná o finanční krizí silně postižený sektor automobilového průmyslu, dokázaly akcie společnosti vzrůst až ke 13 tisícům po oznámení konkurenční automobilky Porsche, která hodlá získat v podniku majoritní podíl. Závěr roku byl negativní i pro tento titul, i tak je ale růst o 112 procent za rok bezesporu ojedinělým případem v rozbouřených vodách kapitálových trhů,“ říká Jandík.

Druhým úspěšným titulem RM-S byly akcie McDonald’s, které dokázaly vzrůst o 25 procent na 1264 korun. Společnosti se podle Jandíka daří zvyšovat tržby a zatím se na její ziskovosti výrazněji neprojevuje recese světové ekonomiky. „Ač se v případě akcií Volkswagenu nebo McDonald’s jedná o zahraniční tituly, obchodují se na RM-S v českých korunách podobně, jako se zde dají koupit například akcie Zentivy, která má cenné papíry vedené rovněž u zahraničního depozitáře,“ upozorňuje Jandík. Akcie Zentivy se udržely v zisku i na RM-S. U tohoto titulu se jedná spíše o spekulace ohledně nabídky převzetí, která zafixovala cenu v pásmu kolem 1100 korun a je otázkou, jak se bude obchodování s titulem vyvíjet po ukončení odkupu jejich akcií.

Medvědi nejméně do léta

Jaký bude následující rok? Podle většiny odborníků se bude ještě minimálně jeho první polovina odehrávat v podobném duchu jako letos. Tedy trh líného medvěda s propady cen, čekat lze dál velké výkyvy v cenách. Za velkou neznámou jsou považovány hedge fondy, které spravují velké objemy aktiv a s výsledky svého snažení vyjdou na světlo denní až v prvním čtvrtletí příštího roku. „V únoru až březnu začnou hedge fondy zveřejňovat své výsledky a toto období bude pro další vývoj na světových burzách rozhodující,“ říká Josef Kotrba z Deloitte. Nevylučuje proto i další masivní propady cen.

Stejného názoru je například i ekonom Jan Švejnar, profesor Michiganské univerzity, který trvání krize odhaduje ještě na jeden až dva roky. „Trhem nyní začnou hýbat především hedge fondy, které mají poněkud jinou investiční strategii než ty běžné a mají pod kontrolou velké balíky peněz,“ řekl.

Hlavním motorem růstu akcií v příštím roce by mohla být podle Štěpána data o vývoji světové ekonomiky. „Podle našich odhadů by americká ekonomika měla dosáhnout svého dna na konci druhého čtvrtletí, což by se mohlo projevit ve vzniku růstového trendu. Nejprve však čekáme zotavení v USA, se zpožděním bude reagovat západní Evropa. Celkově si troufám říci, že rok 2009 by měl být z hlediska výnosové míry akcií příznivější než rok 2008,“ řekl Štěpán.

Kam by se mohly ubírat akcie

Podaří se investorům v příštím roce vymazat ztráty z letošních investic do akcií na pražské burze? Podle analytiků společnosti Atlantik finanční trhy bude šance na zisk u akcií ČEZ, společnosti Telefónica O2, Komerční banky, ale třeba i CME a těžařské NWR. Větší propady cen nás zřejmě ani v příštím roce neminou.

Firma AAA Auto plánuje v roce 2009 dosáhnout čistého zisku, ale vzhledem k neustále oslabujícímu trhu ojetých aut to může být nesnadný cíl. Na druhou stranu jednorázový zisk z plánovaného prodeje nemovitostí by k dosažení zisku pomoci měl. V průběhu roku by AAA Auto mělo vstoupit na ruský trh, který by mohl v budoucnu znamenat zajímavý potenciál. Kurz akcie by podle analýz Atlantiku už mohl být po prudkém propadu v roce 2008 relativně stabilizovaný.

Vzhledem k tomu, že makroekonomické klima by se ještě po nějakou dobu mělo zhoršovat, lze u akcií CME očekávat další tlak na cenu akcie, jelikož reklamní výdaje jsou silně citlivé na fázi ekonomického cyklu. Z dlouhodobého hlediska by tento titul měl ale ztělesňovat výrazný potenciál. Rozhodně zajímavým titulem p
ro nákup by měl být ČEZ.

„Z hlediska výkonnosti v příštím roce je zřejmé, že společnost vykáže i příští rok rekordní výsledky,“ předpokládá Atlantik FT. Vzhledem k tomu lze čekat zvýšení dividendy v rozmezí 43 až 53 korun oproti letošním 40 korunám.

Dva z kola ven?

Hospodářské výsledky realitní společnosti ECM budou patrně nepříznivě ovlivněny přeceněním nemovitostního portfolia, které bude navíc výrazně zředěno plánovanou emisí nových akcií. Dobrovolná nabídka převzetí ze strany ECM Group vedla ke snížení likvidity akcií. Z fundamentálního hlediska by kurz akcie měl být podle analytiků Atlantiku pod tlakem. „Vzhledem k proběhnuvšímu odkupu ze strany majoritního vlastníka a zároveň umístění privátní emise rovněž majoritnímu vlastníku, čímž se zvýšil jeho podíl na 83 procent, se domníváme, že v průběhu roku může dojít ke stažení společnosti z parketu pražské burzy,“ říká Milan Vaníček, hlavní analytik Atlantik. Obdobný krok přitom může postihnout i Zentivu.

BRAND24

U akcií Erste Bank lze čekat v příštím roce přetrvávající zvýšenou volatilitu. Finanční sektor bude nadále pod silným tlakem. Investoři budou nejvíce sledovat další vývoj investičního portfolia Erste a to, zda se bance po očekávané stagnaci zisku v tomto roce podaří opět nastartovat růstový trend.

Nedávný propad ceny akcií Komerční banky je tažen pouze negativním sentimentem vůči finančnímu sektoru. Banka by měla i v příštím roce vykázat nárůst čistého zisku a díky vysokému objemu klientských vkladů by i nadále neměla být přímo výrazně zasažena finanční krizí. Naopak spíš využije situace na trhu k posílení své pozice. Zajímavým faktorem u tohoto titulu bude i stanovení výše dividendy za rok 2008, kde Atlantik FT očekává zhruba 190 korun na akcii.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).