Menu Zavřít

Kanceláře for sale

14. 4. 2011
Autor: Euro.cz

Developeři zkoušejí nový artikl, inspirovali se u bytů

Michal Wiedermann si koupil kanceláře v plánovaném mrakodrapu AZ Tower. Brněnský advokát ví, co dělá. Důvody, proč je výhodnější kancelář vlastnit, než si ji pronajmout, má logicky poskládané. „Aby prostory odpovídaly vašim představám, mnohdy náročným, musíte i v případě nájmu investovat například do nábytku na míru. Tyto investice se vám však v případě ukončení nájmu nevrátí, pronajímatel tyto náklady neuhradí,“ říká. Oceňuje, že místo placení nájmu splácí úvěr a zhodnocuje vlastní majetek. Propadů cen se u prvotřídní kanceláře v dobré lokalitě nebojí. Jako člen společenství vlastníků bude také ovlivňovat chod budovy, dohlížet na uzavírání smluv s dodavateli služeb či hlasovat o využití společných prostor. V neposlední řadě je nákup prostor daňově výhodnější než jejich nájem. „Dle mého názoru může nájem ,vyhrát‘ pouze v případě, že jste začínající podnikatel bez kapitálu a nalinkované budoucnosti,“ má jasno právník.

BRAND24

Spekulativní prvotina v Praze

V hlavním městě byly zatím prvotřídní „áčkové“ kanceláře na prodej jen zřídka, a když, tak v rámci polyfunkčních objektů. Navíc obvykle pouze v přízemí, maximálně v prvním patře. Nová administrativní budova v nejvyšším standardu s kancelářemi výhradně na prodej, do jejíž stavby by se developer pustil spekulativně, až do loňska v Praze chyběla. Podnikatel, který chtěl vlastnit větší kanceláře, musel zatím hledat ve starších objektech kategorie B a C, nebo si nechat postavit celou budovu na míru. První budova, kde si firma může kanceláře pouze koupit, nyní vyrůstá v blízkosti stanice Pražského povstání. Její developer, který dosud stavěl pouze bytové domy, nechce objekty dlouhodobě vlastnit. Společnost BM Develop uplatnila princip bytové výstavby – postavit a co nejrychleji rozprodat – i u své administrativní prvotiny. V sedmipodlažní budově Egon business centre si zájemce může koupit celá patra o rozloze 200 až 350 metrů čtverečních. Nejlevnější poschodí je k mání za 12,5 milionu korun, nejdražší za téměř 21 milionů korun. Každé patro funguje jako samostatná jednotka, společné jsou jen výtahy a recepce. „Tento model je zajímavý pro menší firmy s českým majitelem, který chce něco vlastnit,“ soudí Eduard Forejt z kanceláře Jones Lang LaSalle, která stála u zrodu projektu a funguje jako prodejce. Zatím se jí podařilo udat jedno patro a další čtyři jsou v jednání. Kolaudovat by se mělo v září. „O variantě výstavby kanceláří na prodej dnes uvažuje více developerů v rámci svých parků, často volají a ptají se na naše zkušenosti,“ říká Forejt. Dodává, že trochu jiné zvyklosti panují v regionech, kde si konzervativnější lokální klientela na kanceláře ve vlastnictví více potrpí.

Kancl s výhledem na Brno

Smělé plány má v tomto ohledu brněnská společnost AZ Tower. V jejím mrakodrapu je na prodej 10,5 tisíce metrů čtverečních kanceláří. Firma nabízí open space prostory – vždy půl patra nebo celé podlaží. Zřejmě by dokázala prodat i menší jednotky, dosud je ale nikdo nepoptával. Pokud by se nepodařilo kanceláře prodat, pravděpodobně by je klasicky pronajala. Zatím si ale na nezájem nestěžuje. „Splátka úvěru vyjde na 70 tisíc korun měsíčně tam, kde by nájemce platil sto tisíc korun,“ tvrdí Petr Teplý z AZ Tower. A navíc proč vyhazovat peníze oknem, když za patnáct let můžete být šťastným majitelem nemovitosti? Klienti prý na rétoriku, kterou hypoteční banky dokázaly přesvědčit statisíce Čechů, aby se zadlužily a bydlely ve vlastním, slyší. Zájem mají zdravotničtí specialisté, IT firmy, bankovní instituce nebo stavební společnosti. Ceny za metr čtvereční se v brněnské věži pohybují od 45 tisíc korun do 49 tisíc korun.
V Praze a v Brně si klient může koupit kancelářské patro, v Plzni si ovšem může pořídit například kancelář 1+Z (zázemí) o velikosti 34 metrů čtverečních ve druhém patře projektu Hamburk za 1,8 milionu korun. Developer, rakouská společnost UBM, inzeruje v objektu v centru města kromě bytů, obchodů a ordinací také 44 samostatných kanceláří s plochou od 28 metrů do 141 metrů čtverečních, přičemž metr čtvereční vychází od 43 do 50 tisíc korun bez DPH. Každá kancelář zahrnuje samotné kancelářské prostory, vstupní halu a sociální zázemí. „Vzhledem k lokalitě v sousedství Okresního soudu Plzeň – město jsme zaznamenali zájem právníků a notářů, mezi potenciálními klienty evidujeme také IT společnosti,“ říká Alice Slámová, zástupce společnosti UBM.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).