Menu Zavřít

Kanárské ostrovy: za sportem i relaxací

15. 1. 2011
Autor: profit

Písečné duny jako na Sahaře, nádherné moře, měsíční krajina, ráj surfařů, výtečné víno, tradiční doutníky, spousta zábavy, válení se na plážích, ale třeba také pohyb, sport, turistika. To vše a ještě mnohem více mohou být Kanárské ostrovy.

Foto: Tomáš Hájek

Tohle místo, patřící k pevninskému Španělsku, můžete navštívit takřka v kterékoliv části roku. Řada lidí sem ale právě v těchto dnech utíká před zimou. Ráz vaší dovolené se bude odvíjet od výběru některého ze sedmi hlavních ostrovů. Každý je totiž trochu jiný, ale nemějte obavu, špatně si vybrat snad ani nejde.

Asi nejznámější je Gran Canaria. Právě sem do hotelů na pobřeží mířili v posledních letech turisté z nejrůznějších koutů Evropy. Řada z nich však na pláži strávila celý pobyt a mnozí často ani neopustili bezpečí hotelového bazénu. Přitom si stačí půjčit auto a vyrazit do vnitrozemí. Není to přitom zas tak finančně náročné – denní půjčovné i s pojištěním stojí kolem 30 eur.

Celý ostrov se dá křížem krážem projet za několik hodin. Zajímavější je ale občas zastavit a vydat se poznávat krajinu. Třeba jen výstup na dvojitý skalní vrcholek Roque Nublo zabere asi hodinu. A nahoře vám, úplně vyprahlým, nezbude než si od majitele statného oslíka koupit pivo, abyste si dokonale vychutnali výhledy do krajiny, která připomíná americké Skalisté hory. Takový trénink bude ideální pro výstup na nejvyšší vrchol ostrova Pico de las Nieves čnící do výše 1 949 metrů. Při prozkoumávání ostrova nezapomeňte na oblíbené turistické cíle, kterými jsou města Arucas, San Bartolomé de Tirajana, Teror, Gáldar či Fataga.

Psi místo kanárů

Ostrov Gran Canaria dal jméno celému souostroví. Tohle jméno pravděpodobně ostrovy dostaly kolem roku 1496, kdy je obsadili Španělé. Na jednom z nich prý objevili hodně velkých psů, latinsky „canis“. Podle nich pak ostrov mohl dostat jméno Canaria. Druhou variantou je, že ostrovy byly pojmenovány podle jednoho berberského kmene. V souvislosti s Kanárskými ostrovy proto zcela jistě zapomeňte na kanárky coby opeřence. Mimochodem náměstí Plaza Santa Ana v hlavním městě Las Palmas De Gran Canaria jako symbol ostrovů hrdě střeží několik soch velkých psů.

Kanárské ostrovy

Španělsky zvané Islas Canarias. Souostroví leží v subtropickém pásu Atlantiku a skládá se ze sedmi hlavních ostrovů a několika dalších menších ostrůvků sopečného původu. Jde o autonomní společenství Španělska. Správní střediska jsou Las Palmas na ostrově Gran Canaria a Santa Cruz de Tenerife. Žijí tu asi dva miliony obyvatel. Najdete tu vysoká pohoří, písečné duny i bujnou vegetaci deštného pralesa.

BRAND24

  • *Jak se sem dostanete Na jakýkoli Kanárský ostrov se pohodlně bez přestupu dostanete letadlem. Zpáteční letenka pro jednu osobu se dá pořídit už za 8 700 korun. Více najdete například na www.airstop.cz. Existuje také řada cestovních kanceláří, které se přímo na Kanáry specializují a vyřídí vám všechny potřebné záležitosti. Kde se můžete ubytovat Kanárské ostrovy nabízejí opravdu velmi širokou škálu možností ubytování. Uspokojeni budou nároční turisté, ale i ti, kteří shánějí hlavně levné bydlení. Jednotlivé ostrovy se cenami liší. Nejdražší obecně jsou Tenerife a Gran Canaria. Nejlevněji se ubytujete na ostrovech El Hierro a La Gomera. Nejvýhodněji vás to ale vyjde v rámci zájezdu přímo od cestovní kanceláře. Zcela jiný ráz než turistický Gran Canaria má ostrov La Palma. Je protkán více než tisíci kilometry turistických tras a i přes svůj vulkanický původ jsou některé jeho partie krásně zelené. Ve středu ostrova se nachází národní park Caldera de Taburiente, a dokola tak obklopuje sopečný kráter nečinné sopky široké devět kilometrů. Chodníčky i náročnější stezky, na které vyrážejte jen v pevné obuvi, jsou lemovány endemickými kanárskými borovicemi. Ty jsou velmi odolné kupříkladu proti poměrně častým požárům. Kůra obsahuje vzduchové polštáře a větší počet jehlic zase pomáhá stromu povrchem lépe absorbovat vlhko. Noční obloha jako na dlani**

Největší atrakcí však pro mne byla návštěva nejvyššího vrcholu ostrova, Skály chlapců – Roque de los Muchachos. Mraky byly nízko, a tak jsem se cítil jako v peřině. Nejen romantikům, ale také astrologům z celého světa přijde tohle místo perfektní, a tak v okolí vyrostlo více než 10 observatoří. Vévodí jim největší dalekohled na světě – Velký kanárský teleskop – s průměrem přes 10 metrů. La Palma je totiž ideálním místem pro pozorování vesmíru. Není tu takřka žádný průmysl znečišťující ovzduší a ani minimální osídlení noční oblohu nezamořuje světelným smogem.

Ani v blízkosti moře se nebudete nudit, i když nejde o žádné luxusní plážové letovisko. K návštěvě vybízejí třeba soliska Tenguía, kde se z mořské vody získává sůl. Jak se vyrábějí tradiční kanárské doutníky, zjistíte třeba v dílně společnosti El Sitio. Jedná se skutečně o tradiční ruční výrobu a každý kus je originál. Také muzea přibližují tradiční řemesla na ostrově, ať už muzeum hedvábí v El Pasu či muzeum keramiky – Cerámicas El Molino v městečku Villa de Mazo. Právě tady řemeslníci vyrábějí nádobí s motivy starých Guančů, pravděpodobně prvních obyvatel ostrovů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).