Menu Zavřít

Kampelička WPB podává ústavní stížnost na ČNB

23. 3. 2014
Autor: WPB Capital

Málokteré období znamenalo pro sektor kampeliček tak zlomový okamžik jako posledních pár měsíců. Co se ještě nedávno mohlo jevit jako zajímavá alternativa k bankovním domům, se teď zdá být o poznání riskantnější volbou.

Za současný stav může především pád největší družstevní záložny, Metropolitního spořitelního družstva. Bokem však nezůstává ani kampelička WPB Capital, na kterou bylo v květnu 2013 vydáno předběžné opatření ze strany České národní banky a od té doby nesmí přijímat nové členy ani nabízet úvěry.

V souvislosti s WPB se hovořilo o neoprávněném navyšování kapitálu, padlo několik trestních oznámení a řeč byla i o vydírání ze strany jejího zakladatele. Za celou tu dobu ČNB nedošla k žádnému relevantnímu závěru.

Když se týdeník Euro zkoušel u regulátora českého finančního trhu dotazovat, proč trvá správní řízení s finančním ústavem poměrně relevantní velikosti takovou dobu, mnoho jsme se nedozvěděli. „Česká národní banka se kvůli zákonné povinnosti mlčenlivosti standardně nevyjadřuje k jednotlivým subjektům a konkrétním případům finančního trhu,“ sdělil mluvčí ČNB Tomáš Zimmerman.

Případ ale začíná pořádně bublat. Samotná kampelička, která je omezením tlačena čím dál víc ke zdi, se proti způsobu jednání centrální banky ostře ohrazuje. A dokonce podává ústavní stížnost a podnět k Hospodářskému výboru Poslanecké sněmovny.


Celý článek v novém vydání týdeníku Euro


Čtěte také:

Kampeličky se změní v banky. Souhlasí s tvrdšími podmínkami

BRAND24

Drobní investoři si mohou už v pondělí koupit státní dluhopisy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).