Menu Zavřít

Kamion pro rowdies

13. 3. 2009
Autor: Euro.cz

Pojízdná soudní síň za desítky milionů bude soudit fotbalové chuligány

Policejní služebna, kanceláře a soudní síň v jednom. To bude obsahovat kamion, který by se měl v pražských ulicích objevit ještě letos. Speciální vůz má sloužit policii, státním zástupcům a soudcům k rychlému potrestání chuligánů a výtržníků především při fotbalových utkáních. Jeho využití tak naváže na obdobnou akci z jara loňského roku, kdy soud zasedal přímo na letenském stadionu pražské Sparty. Má sloužit také jako varování pro násilnické fanoušky demolující nejen stadiony, ale vyvolávající konflikty i v samých městech, jak to nedávno ukázali například příznivci ostravského Baníku. Sami soudci ovšem o smysluplnosti nového vozu nejsou přesvědčeni. Procesy s chuligány totiž i v těch nejjednodušších případech trvají minimálně hodiny.
Velitelsko-štábní a justiční pracoviště Policie České republiky ATLAS, jak zní oficiální název vozu, se má skládat z tahače s návěsem a dalšího přípojného vozidla. To má být podle instrukcí policie uzpůsobeno k tomu, aby mohlo nejpozději půl hodiny po příjezdu na místo fungovat jako plně provozuschopné pracoviště pro státní orgány a soudce. Výběrové řízení zatím probíhá a poslední termín k doručení nabídek je 16. duben. Základním kritériem, podle kterého budou nabídky posuzovány, je cena, která má váhu 65 procent. Patnáct procent připadá na záruční dobu a po deseti procentech na cenu autorizovaného servisu a termín dodání. „Předpokládáme, že nákup proběhne ještě v letošním roce,“ sdělila týdeníku EURO ředitelka odboru tisku a PR ministerstva vnitra Jana Malíková a dodala, že ministerstvo neočekává, že by podobných vozů v budoucnosti nakoupilo víc.

BRAND24

Zasedačky, kuchyňka i sprcha Jaká bude konečná cena vozu závisí na nabídkách jednotlivých dodavatelů; odhad policie je něco přes 21 milionů korun. Součástí podmínek je také doložka, že cena uvedená v nabídce nemůže být v žádném případě později překročena. Za tyto peníze by měl být vůz vybaven množstvím příslušenství. Tahač bude mít lůžkovou úpravu a návěs bude obsahovat několik místností. Bude to jednak klimatizované „administrativní a zasedací pracoviště“ pro osm lidí s internetem, velkou televizí a kuchyňkou vybavenou lednicí, varnou deskou a mikrovlnkou s grilem. Dalším prvkem má být malé dispečerské pracoviště se třemi počítači. K tomu se ještě přidávají dvě klimatizované velitelské místnosti, každá s počítačem a možností sezení pro čtyři osoby. I sociální zařízení je pohodlné – dvě toalety a sprchový kout.
Technicky ještě zajímavější je osm metrů dlouhý tandemový vlek. Ten má šířku 2,6 metru, ale po zastavení ho lze rozšířit až na pět metrů. Bude obsahovat sice malou, ale plnohodnotně vybavenou soudní síň s patnácti místy pro veřejnost a pracovištěm pro soudce, státního zástupce i obhájce.

Soudy budou trvat mnoho hodin Jak budou procesy s fotbalovými chuligány v praxi vypadat, je zatím otázkou. Vyšetřování a odsouzení na tomto pojízdném pracovišti s sebou totiž nese i řadu komplikací. Možná se tak nakonec v kamionu bude řešit stejně jen menší množství trestných činů či přestupků. Například v případě, že je výtržník souzen za ničení cizího majetku, je totiž nejprve nutné ohodnotit cenu poškozené věci. To vyžaduje účast svědků, popřípadě videozáznam, které potvrdí, zda věc opravdu poničil obžalovaný. Dále je nutný odhad škody, což většinou trvá dalších několik hodin. Čas zabere také přivolání advokáta a čekání na něj. Ještě složitější je to v případě, že chuligáni někoho fyzicky napadnou. V takovém případě je totiž nutné, aby lékař nejprve vystavil odborný posudek, zda se jedná o lehkou či těžkou újmu na zdraví. Toto vyšetření se většinou musí odehrávat v nemocnici, protože k němu mohou být zapotřebí přístroje jako rentgen, ultrazvuk a další. Většinu případů proto nepůjde rozhodnout nijak rychle. Někteří soudci proto vnímají pojízdné pracoviště jako líbivou myšlenku, která v praxi příliš nepomůže.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).