Menu Zavřít

Kam se hrabe Kecal z prodanky

1. 6. 2012
Autor: Euro.cz

O spojení se zdravotní pojišťovnou Metal-Aliance se perou Česká průmyslová a Oborová zdravotní pojišťovna

Dlouhou dobu byl na trhu zdravotních pojišťoven klid a mír. Teď se ale prudce rozpohyboval. Na roztrhání je především Zdravotní pojišťovna Metal-Aliance. Jako jedna z nejmovitějších institucí vábí na své daleko vonící feromony hned dvě konkurentky. O jejím dalším osudu by měla její správní rada rozhodovat již tento týden, ve středu 14. března.
„Bude se jednat o analytických materiálech, které jsme zpracovali. Dozorčí rada pojišťovny totiž požaduje posoudit tři varianty vývoje, a to zda zůstaneme samostatní, či zda se spojíme s Oborovou zdravotní pojišťovnou nebo s Českou průmyslovou. Výsledek bude záviset na tom, jak přesvědčivé materiály budou a jak se k nim postaví zástupci státu, pojištěnců a zaměstnavatelů,“ říká ředitel Metal-Aliance Vladimír Kothera.
Zároveň se má vbrzku spustit i slučování obou pojišťoven silových resortů, tedy vojenské a ministerstva vnitra. To by mělo být dokončeno v lednu 2013.

Bezchybný plán

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna se Metal-Aliance snaží zlákat do svých tenat již několik let. Sama vyrostla na podkladu malinké pojišťovny Agel, již si ocelářský magnát Tomáš Chrenek v roce 2008 založil, aby uzavřel kolečko svého zdravotnického holdingu. Do něj spadá řada nemocnic na severní Moravě a Olomoucku, železniční zdravotnictví, polikliniky, laboratoře, dodavatelé zdravotnického materiálu a farmaceutik. S pojišťovnou se mu ale tak úplně prorazit nepodařilo, navíc selhaly plány Julínkovy zdravotnické reformy, která počítala s privatizací zaměstnaneckých pojišťoven, a tak se mu o rok později podaří vskutku husarský kousek, když spolkne o hodně větší a také řádně bohatou Hutnickou zdravotní pojišťovnu. Rázem tím na severní Moravě získává necelou třetinu trhu. A o pár měsíců později se rozkročuje i do Čech, když se spojuje s Českou národní zdravotní pojišťovnou. Vzniká Česká průmyslová pojišťovna, jež se vyšplhala až na třetí příčku na trhu. Již v té době se mlsně poohlíží po Metal-Aliance. Ta ale o žádné svatbě nechce ani slyšet. Ubránit se jí pomohou i lidovci, kteří v létě 2009 prosazují novelu zákona, jež fúze zaměstnaneckých pojišťoven zatrhla. Ovšem po další změně normy, platné od loňského prosince, jsou již zase fúze odblokovány.
A námluvy začínají znovu. Tentokrát se již Metal-Aliance tak vehementně nebrání. Motivy České průmyslové pojišťovny jsou zřejmé: díky sloučení si upevní postavení v Olomouckém kraji, kde Metal-Aliance ovládá čtvrtinu trhu. A kde je také situována velká část zdravotnického impéria Agel. Vedle toho získají průmyslníci přístup i do Středočeského kraje a upevní postavení silné celorepublikové instituce. Počty pojištěnců vzrostou k bezmála k 1,2 milionu klientů a kasička zbytní o pár miliard korun (viz Kdo vydělá na fúzi). Vznikla by nejbohatší pojišťovna na trhu. Bezchybný plán.

Ministerstvo fandí OZP

Když už se České průmyslové pojišťovně konečně málem povedl naplnit a teď v březnu jej měly posvětit správní rady obou ústavů, začalo proti plánovanému spojení brojit ministerstvo zdravotnictví. Tomu by se totiž daleko více líbilo spojení „Metalky“ s Oborovou zdravotní pojišťovnou (OZP). Na ni totiž dolehly finanční potíže. Oborová, i když má díky svým zakladatelům z řad finančních institucí jedny z nejbohatších klientů, doplácí na přerozdělování pojistného asi nejvíce z celého trhu. Například loni vybrala přes 15 miliard, ale ve společném měšci o dvě z nich přišla. Základní fond, z něhož se hradí výdaje za zdravotní péči o klienty, se loni ztenčil tak, že zásoba peněz vystačí na sotva osm dní. OZP totiž doplácí na to, že své stádečko rekrutuje především z Pražanů a částečně také ze Středočechů. Pražské zdravotnictví je přitom nejdražší v zemi, v průměru o pětinu. Naopak na provozním fondu má OZP peněz habaděj, což by mohlo signalizovat, že její management zbytečně nerozhazuje za naleštěné paláce (viz OZP v číslech).
Stejně jako průmyslníci i bankovní pojišťovna vyjednává s Metalkou již nějaký pátek. „Poslali jsme správní radě Metal-Aliance dopis, v němž navrhujeme její spojení s OZP a že vytvoříme podmínky pro fúzi. Myslíme si, že z hlediska celkového systému je tato varianta výhodnější než spojení Metal-Aliance a České průmyslové,“ říká předseda správní rady OZP a zároveň ředitel České pojišťovny Zdraví Miroslav Chlumský.

Vyklizené bojiště

Rovněž ministerstvo zdravotnictví se obává destabilizace trhu, pokud by na jedné straně vznikla finančně dobře vybavená pojišťovna s početnou členskou základnou a proti (?) vedle mohutné VZP rovněž ve finančních problémech několik menších regionálních institucí. „Spojení Metal-Aliance s Českou průmyslovou pojišťovnou dává smysl jen v krátkém období. Do budoucna by ale tato varianta nevytvářela možnost rozumných fúzí ostatních zaměstnaneckých pojišťoven. Situace by mohla vést podobně jako na Slovensku k duopolu, kde na jedné straně stojí všeobecná pojišťovna ve velké síle proti jedné zaměstnanecké. Tím by de facto zanikla pluralita systému a veškerá konkurence. Logickým krokem by pak bylo vytvoření jediné pojišťovny,“ vysvětluje poradce ministra zdravotnictví Pavel Vepřek.
Naopak spojení „Metalky“ s OZP podle názoru ministerstva zaručuje, že by byla posílena rovnováha v systému veřejného zdravotního pojištění a že by počet konkurentek na trhu neklesl pod čtyři. Pak by mělo smysl zavést dvousložkové pojistné, kdy by na jedné straně klesly odvody z mezd z 13,5 procenta na 11,5, přičemž ekvivalent ušetřených dvou procentních bodů ve výši okolo tří tisíc korun ročně by lidé hradili pojišťovnám přímo z vlastní kapsy. Rozhodovali by se podle toho, co jim která z nich nabízí a jak vysokou částku v závislosti na své finanční situaci chce doplatit.
Sloučením OZP s Metal-Aliance by počtem klientů vznikla zhruba stejně velká pojišťovna jako v případě první varianty. Podíl drahých pražských pojištěnců OZP by se naředil a portfolio by doplnil méně nákladný kmen z Olomoucka. Zároveň by se posílily zdroje, ovšem přebytek by nebyl přehnaně vysoký.

BRAND24

Štempl nedáme

O budoucnosti všech tří institucí rozhodne především správní rada Metal-Aliance. Jedna třetina jejích členů sice byla dosazena vládou, takže teoreticky by měla hlasovat v souladu s doporučením ministerstva zdravotnictví, ale otázkou zůstává, zda se podaří přesvědčit ještě další radní.
Na druhou stranu, právě ve správní radě by mohl být zakopán pes. Ta totiž už jednou v minulosti i přes odpor generálního ředitele Metal-Aliance málem sloučení s Českou průmyslovou prosadila. Díky formálním nedostatkům se tehdy plánu podařilo zabránit.
„Nyní se ale změnilo prostředí, legislativa i ekonomika systému, což vážně ohrožuje menší pojišťovny. Stojíme před otázkou, zda nehledat zajištění v silnějším celku,“ dodává Vladimír Kothera. Podle něj mají oba rivalové podobné šance, protože radní budou posuzovat více ukazatelů než jen kapitálovou vybavenost stěžejního fondu pojišťoven.
Konečné slovo ale bude mít stát. Ministerstvo zdravotnictví totiž musí fúzi potvrdit. Vše přitom nasvědčuje tomu, že se jen těžko podaří jeho štempl získat v případě, že by se Metal-Aliance spojovala s Českou průmyslovou.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).