Menu Zavřít

Kam s nimi

11. 10. 2011
Autor: Euro.cz

Najít bezpečný přístav pro nabyté finance není vůbec jednoduché. Bez rizika nejsou ani tradičně bezpečné dluhopisy

Volatilita trhů v posledních týdnech pořádně zacloumala důvěrou investorů a téměř smetla křehkou víru v ekonomické oživení. Objevily se obavy z možné další recese, podpořené zhoršením dluhové krize v eurozóně. To se projevuje i v apetitu investorů. Zhoršené makroekonomické výhledy se podepsaly i na výnosech dluhopisů, které nyní zaostávají za nejlepšími spořicími účty i jinými bankovními produkty.
Z dlouhodobého hlediska lze jako perspektivní investici označit například emerging markets. Tyto země mají momentálně daleko lepší dluhové poměry vůči HDP než většina zemí Evropy a USA. To je společně s jejich rostoucím HDP v očích některých analytiků řadí do popředí zájmu. Neznamená to však, že by ve volatilní době, jako je nyní, nedocházelo u emerging trhů k pohybům. Další možností jsou komodity. Ovšem ani zde nemůžeme hovořit o nějakých jistotách. Například stálice a hit posledního roku zlato za několik dní výrazně propadlo. Ceny ostatních komodit momentálně silně ovlivňuje poptávka z rozvojových zemí.
Jedním z největších potenciálních ohrožení pro udržení růstu rozvojových zemí je momentálně inflace tažená právě cenou komodit. Vysoká inflace pak snižuje domácí poptávku, která má v současné situaci velmi výrazný podíl i na růstu HDP rozvojových zemí. Výrazně jsou tyto potíže momentálně vidět v Číně, kde došlo k několika navýšením povinných rezerv bank a zvýšení sazeb.
Každý investor by se vždy měl držet své strategie a nepodléhat panice. Dodržením strategie je myšleno dodržení chování dle investičního cíle. Pokud má investor dlouhodobý investiční cíl, tak by ho okamžitý pokles neměl vyděsit, a spíše by ho měl chápat jako nákupní příležitost. Pokud je jeho cíl krátký, pak by měl mít v portfoliu výrazně větší podíl kvalitních dluhových aktiv, která i přes pokles vydělávají. Je to ale také o osobní preferenci a toleranci k riziku. Například státní „Kalouskův“ dluhopis vynese po pěti letech lehce přes tři procenta za rok. Oproti tomu česká akciová stálice ČEZ by při současné ceně kolem 710 Kč a předpokládané dividendě 50 Kč přinášela hrubý dividendový výnos zhruba sedm procent ročně. Každý investor si tedy musí položit otázku, zda půjčí bezpečně státu na pět či deset let za tři procenta nebo půjde raději do rizika za sedm procent.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).