Menu Zavřít

Kam pro informace o vzdělávání k přípravě na EU?

1. 9. 2003
Autor: Euro.cz

MNOHÉ AKCE ZAMĚŘENÉ NA PŘÍPRAVU ČESKÝCH FIREM NA VSTUP DO EVROPSKÉ UNIE MOHOU POMOCI SE VYZNAT V PROBLEMATICE FUNGOVÁNÍ EU A PŘÍPRAVY FIRMY NA JEDNOTNÝ EVROPSKÝ TRH. JAK SE V ŠIROKÉ NABÍDCE ORIENTOVAT A KDE VYBÍRAT?

MNOHÉ AKCE ZAMĚŘENÉ NA PŘÍPRAVU ČESKÝCH FIREM NA VSTUP DO EVROPSKÉ UNIE MOHOU POMOCI SE VYZNAT V PROBLEMATICE FUNGOVÁNÍ EU A PŘÍPRAVY FIRMY NA JEDNOTNÝ EVROPSKÝ TRH. JAK SE V ŠIROKÉ NABÍDCE ORIENTOVAT A KDE VYBÍRAT?

Výrazným pomocníkem mohou být jednotlivé profesní a zájmové organizace, které pořádají celou řadu akcí zaměřených na přípravu českých firem na EU. Některé z těchto akcí mají obecnější charakter a mohou je využít jak střední firmy, tak i velké, bez rozdílu oboru působnosti. Jsou to například akce „vychovávající“ manažery pohybovat se v nových podmínkách EU, ale také se orientovat v problematice Evropské unie, sledovat unijní informace, které v budoucnu budou pro obor a následně i firmu důležité. Mnohé vzdělávací akce vztahující se k Evropské unii, ale také informace k této problematice, poskytují takové velké organizace, jako jsou Hospodářská komora ČR (a jednotlivé okresní a krajské hospodářské komory), Svaz průmyslu a dopravy ČR, CzechTrade a další. Praktičtěji zaměřené akce pořádají jednotlivá profesní a živnostenská společenstva, která především pokrývají potřeby oboru, v němž působí, ale také jednotlivé okresní a krajské hospodářské komory. Z akcí, které pořádají, mohou být především užitečné asi ty projekty, které realizují pro české podniky ve spolupráci se zahraničním partnerem a jež jsou zaštítěny i Evropskou unií (resp. některým z jejích fondů či programů). Příkladem může být projekt Plato Moravia, pořádaný olomouckou hospodářskou komorou, za finanční podpory vlámské vlády. Jeho součástí byla i zahraniční stáž a výměna zkušeností se zahraničními manažery. Přehled některých akcí vztahujících se k problematice EU či přípravě firmy na jednotný trh zveřejňuje Dispečink informací o EU (nejen) pro podnikatele, který vydává Centrum pro evropskou integraci HK ČR. Toto Centrum společně se sdružením Střední podnikatelský stav také pořádá rekvalifikační kurz distančního vzdělávání „Manažerem na jednotném trhu Evropské unie“, jehož cílem je připravit české podnikatele, manažery z praxe, ale také absolventy středních a vysokých škol na vstup do konkurenčního podnikatelského prostředí jednotného trhu Evropské unie. Na webové stránce hospodářské komory, kde jsou informace o tomto kurzu, jsou zveřejněny příklady případových studií podniků a firemní strategie. Seznámit se s nimi může být poučné i inspirativní. Je mezi nimi například Návrh postupu při zpracování firemní strategie pro vstup na jednotný vnitřní trh EU, případové mini-studie českých, německých a rakouských malých a středních podniků, případové studie ze zemí EU - nové formy organizace práce a další. Zájemcům o pravidelnější a konkrétnější informace z EU a o vzdělávání zaměřené na přípravu vstupu a pohybování se na jednotném trhu lze tedy doporučit sledovat zejména upozornění a oznámení jak takových velkých institucí, jako je již zmíněná hospodářská komora či Svaz průmyslu a dopravy České republiky, tak především jednotlivých okresních a krajských hospodářských komor a profesních organizací, které se podrobně zaměřují na své obory a také sledují dění ve svém oboru v evropských souvislostech.

INFORMACE NA SÍTI

Některé užitečné internetové adresy, kde lze nalézt informace či odkazy vztahující se k problematice přípravy na Evropskou unii:

www.komora.cz (s prolinky na jednotlivá živnostenská a profesní společenstva a na okresní a krajské hospodářské komory)

www.institut-sp.cz

www.businessinfo.cz

www.czechtrade.cz

BRAND24

www.cebre.cz

www.crr.cz/rp/index_rp.html

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).